Zenei étlap: hét nap, hazaiból

Beit Habeer fesztivál – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Hét nap nemzetközi sztárparádé nélkül, de sebaj, megfőzzük a hetet hazaiból, Izraeli muzsikusokkal, akik rendszeresen szerepelnek Európa zenei étlapjain. 

Semmi sem fog hiányozni belőle.

június 18. VASÁRNAP

Yofi

Ha így kezdődik a hét, az gyönyörű! Azaz Yofi!

A nyugis neosoul, easy listening jazz, és trip-hop elemekből gyúrt nagyon mai, és nagyon tel-avivi hangzású zene a Yofi. A klip is nagyon Yofi, végig utazunk egy gördeszkán Tel-Aviv legYofibb helyein.

Nemcsak Yofi lesz a koncert vasárnap Kuli Almaban, hanem INGYENES is!

június 19. HÉTFŐ

Ez a hét úgy látszik nyugis hátradölős muzsikákkal fog kezdődni:

A Tiul, kirándulás a puha folkjazzbe, Omri Porat gitáros énekes zenekarával. 

Levontin7 karcosabb muzsikákhoz szokott pincéjében most a Tiul lazítása jön hétfőn.

június 20. KEDD

Még mindig a lágy muzsikákon hullámzunk: Danni Kuttner zenéje még a soulnál is puhább, érzéki és nagyon nyugijazz, ha jazz egyáltalán és nem inkább szerethető, érzékeny, gazdag popzene.

Kedd Kuli Alma megint, és megint INGYENES.

Egy haifai klub-bulit ajánlok a Syrupban, (HaMeginim 2), de a Tiny Fingers egyáltalán nem klubzenekar, európai nagy fesztiválokon is túl most végre itthon…

Mikor jó néhány éve belebotlottam a Tiny Fingers koncertfilmjébe gyorsan letöltöttem az egész életművüket. Egy slukkra meghallgattam az 5 lemezt. Mert a meglepetések számról számra jöttek. Csendesülős, dallamos darabok után metálos zúzás, kreatívan használt elektronika, és magas szintű hangszertudás, alapvetően rock bázis, de az elektronikából is, és az etnikus zenékből is odakacsingat jó néhány ritmus. Progresszív zene, pszihedelikus rock, írnám, ha ennek nem lenne retro íze. A Tiny Fingersnek nincs. Friss, mai cucc, de semmiképp sem az egyszer használatos slágerek világa.

Meglepetések. Izgalom. Felráznak. Zene.

Nehezen választottam hozzá klipet, ami mindezt illusztrálja, de remélem sikerült.

Találkozunk kedden Haifán a Syrupban.

június 21. SZERDA

Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Most néhány hétig szerdánként, hét után, amikor a nap lemegy, Jaffón a Beit HaBeer udvarán (Salame6) koncert kezdődik.

A Bayar – Közel-Kelet Fesztivál

A koncertek INGYENESEK, család- és turistabarátok. Ülhetünk a földön szőnyegeken, párnákon, be lehet sétálni kezdés után, vagy ha valaki unja kisétálhat. Vagy felállhat táncolni. (Lásd a borító képünkön!) Gyerek- és nagyibarát a hangerő és a kezdési időpont is: 19.00

Az ezen a héten szerdán az El Khat zenekar játszik majd, jemeni groovok hívogatnak majd a jaffói Beit HaBeer – a Kútház – udvarára.

>>

Vannak nekünk nemzetközi sztárjaink, csak ki kell várni míg az európai turnéjuk szünetében hazanéznek.

Ilyen a jazzben a Shalos Trio

A „Broken Balance” című új lemezüket hallgatom, és közben kipipálom a nemzetközi jazz-sajtó szuperlatívuszait. „Fülbemászó, de erőteljes, és mégis kifinomult”, „elegánsan keverik a különböző stílusokat”, „az erő és az érzékenység, egymást kiegészítő kontrasztjaiból épül fel”.

Valóban drámaibb, extrémebb az anyag mint a korábbi lemezeik, de hiába a törött egyensúly cím, a Shalosh balansza stabil. A trió muzsikája biztosan egyensúlyoz a  szigorúan komponált jazz és az improvizációk között.

10 éves szülinapi koncertjük ez, a szerdaiGray Tel-Aviv színpadán.

Gadi Stern – zongora
David Michaeli – bőgő
Matan Assayag – dob

>>

Mondjuk, hogy a Firqat Alnoor a keleti zene bigbandje. Ha ezt a párhuzamot elfogadjuk, akkor az egyiptomi zenés mozi sztárja, Farid Al Atrash olyan ihlető forrás ennek a keleti húros-ütős nagyzenekarnak, mint a rezes jazz bandáknak valamelyik nagy énekes a swing-korszakból.

Standard!

Ezekre a nagy orient csillagokra épül majd a Firqat Alnoor idei nyári koncerturnéja.

Ezen a héten szerdán Haifán, a Krieger Központban (Eliyahu Khakim 6) játszik majd a Firqat Alnoor „bigband”.

A jövő héten utazunk majd tovább velük.

június 22. CSÜTÖRTÖK

Egy világsztár azért csak becsúszott a hétre.

Azt hittem, hogy nem ismerem az izlandi (!) Kaleo zenekart, de amint elindult az első daluk rögtön tudtam hogy, hát persze a rádiókból, amelyek minden izraeli buszon szólnak. A rádióbarát rock tényállás tehát bizonyított. 

Énekesük Jökull Júlíusson hangja a Kaleo dalokata blues felé sodorja, a dallamos északi folk bázis felöl. A hangzás pedig stabil, de barátságos rock. Erős cucc, biztosan betalál a szívbe.

Raanana Park Amfiteatrum a helyszín, csütörtök.

Hallgasd csak! 

Ugye, hogy ismered!?

>>

Még egy külföldről érkezett vendég, bár Hila Hutmacher inkább kétlaki. Az amszterdami jazz életben jobban ismerik a nevét mint itthon, mert itt lép fel ritkábban. Smooth jazz az igényes fajtából, de a dalai az indie pop világától sem állnak messze.

Jeruzsálem HaMiflezet Pub (Chile 8) a helyszín, ami azért meglepő mert Hila Hutmacher erős kiforrott produkciója kitöltene egy nagyobb, ismertebb klubbot is.

Egyelőre: Jeruzsálem HaMiflezet Pub (Chile 8) csütörtök

>>

Ritkasági értéke van a jeruzsálemi Konföderációs Ház ajánlóinak, szinte csak be kell ide illesztenem.

Roni Ish-Ran és az Urfanin Ensemble csütörtöki koncertjéhez írták:

„A dél-kelet törökországi zsidó közösségek költői és zenei hagyományai ötvözik a török ​​kultúra elemeit, a régió kurd lakosainak muzsikáját, valamint az aleppói zsidó hagyományok hatásait. Roni Ish-Ran és az Urfanin Ensemble tagjai a régió zsidó dalait játsszák kalandozva a gazdag zenei stílusok között. A műsor szolidaritás a tavaly ott pusztító földrengés áldozataival és túlélőivel, akiknek több száz éven át közös volt a sorsa a régió zsidóival. Ezt tükrözi ez a mély, megindító muzsika.”

Roni Ish-Ran és Urfanin Barátai együttes

Csütörtökön Jeruzsálemben a Konföderációs Ház színpadán.

>>

ABBA! 

Na jó, nem az eredeti, hanem a „Dancing Queen” – ABBA tribute show Londonból és már nem először, tehát a nagy sikerre való tekintettel újra.

Nekem nincs nosztalgiám a hetvenes évek „édes svéd” popzenéjére, de tudom hogy mindenkinek van, azoknak is, akik nem is éltek még akkor. 

Szóval csütörtök este tele lesz a tel-avivi Hangar 11, ABBA’ biztos vagyok.

>>

A Ras el Hanout (arabul: راس الحانوت) egy ismert észak-afrikai fűszerkeverék, mely több mint 30 fajta fűszerből készül. Arabul a neve „a bolt főnökét” jelenti és arra utal, hogy magába foglalja a legjobb fűszereket, melyeket az elárusító fel tud szolgálni.

Nem tévedtetek el, ez még a zenei ajánló rovat.

Ras el Hanout, pedig egy zenekar neve is. Muzsikájuk annyira hazai íz, annyira otthonosan mediterrán, hogy a klipben szereplő tel-avivi utcákat mindet ismerem.

A csütörtöki koncertjük épp itt Jaffón, a szomszédomban lesz a Kelet-Nyugat Házban. (Dr.Erlich 16.). Ott ültetett nézőtér van. Nem irigylem a nézőket, amikor táncra akarnak majd perdülni a Ras el Hanout kelet-nyugati bulizenéjére…

>>

Mikor a balkáni zene az ezredfordulón páros lábbal berúgta diszkók ajtajait az egyik élcsapata a Balkan Beat Box volt. 

Magyarországon közel voltam a balkan-boomhoz, de nem tűnt fel akkor, hogy az egyik banda a B.B.B. izraeli. 15-ben, mikor alijáztam, esett le a tantusz, hogy ezek a világsztárok mostantól hazaiak. 

Azóta persze sokat változott a Balkan Beat Box, kicsit óvatosabban adagolják az világzenét, a hatásos slágerkoktélba, de még mindig a B.B.B. koncertjei a legjobb etnopop partik.

A héten kettő is lesz zsinórban.

A Zappa ügynökség binyaminai  Shuni Amfiteatrumában lesz a csütörtöki…

június 23. PÉNTEK

…és a pénteki is.

Balkan Beat Box

Zappa Amfiteátrum, Shuni-Binyamina

A mandolin XXI. századi reneszánszát a klasszikus zenében Avi Avitallal azonosítják. Nemcsak virtuóza a hangszerének, de harcosa is a mandolin elismertségének. 

A mandolin a reneszánsz idején még elismert koncerthangszer volt, de mára szinte csak a népzenékben hallhatunk mandolin szót.

Avi Avitai repertoárja is így alakult: a folklór is felkerül általa Vivaldi mellé a világ legnagyobb koncerttermeiben. Olyan kiadók kínálnak neki lemez-szerződést mint a Deutsche Grammophon. Lemezein olyan „szent” szerzők műveinek mandolin átiratai is szerepelnek mint Bach, vagy Bartók. 

A legnagyobb elismerése a Grammy-díj jelölés volt a „Legjobb hangszeres szólista – nagyzenekari kísérettel” kategóriában.

Izraeli turnéja mindenképpen szenzációnak számít: Avi Avital és az Israel Camerata Jerusalem.

június 23. péntek 13.00 és

június 24. szombat 21.00

Tel-Aviv Művészeti Múzeum

június 25. vasárnap 20.00

Rehovot 

Weizman Intézet

Michael Sela Auditorium

június 26. hétfő 20.00

Zihron Jakov Elma Zenei Központ

június 27. kedd 20.00

Jeruzsálem Színház

Henry Crown Terem

A koncert műsora itt olvasható.

Egy kis darabja pedig itt hallható: (A Venice Baroque Orchestra kíséri Avi Avitalt)

június 24. SZOMBAT

Alma Zohar gyermekdalos lemeze a „Csoda” 8-éves !

A születésnap megünneplésére a legjobb, elénekelni gyerekeknek az egész album anyagát!

A „Csoda” tulajdonképpen egy világkörüli utazás, dzsungeleken, tengereken, sivatagokon át.

Az utazás Hod Hasharonból az Ökológiai Parkból a Zöld Medvéből indul majd szombaton  10.00-kor.

Alma Zohar

>>

„Mr Mozart & Dr Haydn”

Ez egy turné címe, most csak az első koncert, a haifai kerül teritékre, a többi – Jeruzsálem, Tel Aviv, Nes Ziona – majd a jövőhéten.

A két névhez nem kell sok kommentár, csak a koncert programja és az előadó: 

Zvi Meniker izraeli-német karmester és fortepiano művész a Jerusalem Baroque Orchestra élén. 

Haifa, Rappaport Auditorium 

szombat 20.00

A turné klipje:

>>

Ezért az állításért most két zenei kaszt is leszedi majd a fejemet:

A norvég In the Woods… ugyanaz a dallamos északi folkzenére épülő muzsika, mint az ABBA csak itt a durva szimfonikus metál sötét tuningja váltja a tarka flitteres diszkó fényezést. A rózsaszín happy and helyett pedig világvégét ígérnek, de a többi stimmel.

A végre megékezett júniusi melegben a napocskás tengerparton heverészve nem képzelhetjük magunkat messzebbre, mint a nagyon norvég In the Woods… zenekar pszichedelikus black metal erdőségeibe.

A 90-es években készültek az első In the Woods…albumok, amelyek sötét, pogány depressziós világukkal hatalmas hírnevet vívtak ki maguknak.

Aztán 2016 ig szüneteltek, nem készült új album, de a világ disztópia igénye feltámasztotta a bandát. És most régi fényükben sötétlenek.

Előzenekaruk a the Zoneban a Rome lesz, akik természetesen nem rómaiak, hanem luxemburgiak.

(Na, most végleg borult a nemzetközi sztárok nélküli hét koncepciója.)

Rome vállaltan folk bázisról startolva, komponálja elborult középkori történelem leckéit, amelyek persze a mai kor sötét és civilizálatlan világáról szólnak.

Ez kapcsolja össze a hét utolsó koncertjének fellépőit.

In the Woods…+Rome

The Zone Tel Aviv

Szombat

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.