Az elit egységek tartalékosai bejelentették, hogy felhagynak az önkéntes szolgálattal, ha a puccstörvényeket előmozdítják

A katonai egységek között találhatók az 8200-as alakulat, a különleges hadműveleti egység, a támadó kiberhadtest és az orvosi alakulat. A támadó kiberhadtest arra figyelmeztetett, hogy a legfelsőbb bíróságnak az “ésszerűség elvére” alapozott felülvizsgálati jogkörének csökkentése korrupt kinevezési kultúrához vezetne: “A hatalom felügyelet és korlátok nélkül tudja majd használni az általunk kifejlesztett képességeket, és az állampolgárok ellen fordítani azokat”.

Az IDF számos alakulatának tartalékosai vasárnap bejelentették, hogy fel fognak hagyni a tartalékos szolgálatban való önkéntes részvétellel, mivel a koalíció továbbra is dolgozik a puccstörvények előmozdításán, köztük az ésszerűség elvére alapozott közigazgatási és kinevezési jogkörökkel kapcsolatos bírósági felülvizsgálati jogkörök megnyirbálásán. Ezek a 8200-as hírszerző egység, az egészségügyi hadtest, a különleges hadműveleti egység és az IDF támadó kiberegységének tartalékosai. Az önkéntesség beszüntetését bejelentő katonák száma nem ismert, a tiltakozás kezdeményezői szerint egyes egységeknél több százra becsülik. Ezekben a napokban további kezdeményezések formálódnak több tartalékos egység önkéntességének leállítására.

A tartalékos szolgálatot teljesítő orvosok Yoav Galant védelmi miniszternek küldött levelükben azt írták, hogy “a mi szempontunkból teljesen mindegy, hogy a jogalkotást egyszerre vagy apránként hajtják végre, ezért minden egyes egyoldalúan meghozott törvény az önkéntes szolgálat megszüntetéséhez vezet még azok számára is, akik az elnöki hivatalban folytatott tárgyalások miatt korábban visszatértek a szolgálatba.” Azt is hozzátették, hogy “a Lengyelországban sikeresen kipróbált ‘szalámimódszer’ itt nem fog átmenni. Nem veszünk részt az izraeli fékek és ellensúlyok kifinomult rendszerének tönkretételében. Nem fogunk diktatúrát szolgálni.” A honvédelmi miniszternek írt levél mögött álló tartalékosok egyike azt állította, hogy körülbelül 300 aláíró volt.

A támadó kiberhadtest tagjai egy másik levélben amiatti aggodalmukat fejezték ki, hogy a hadtest képességeit civilek ellen használhatják fel. “Az ésszerűség elve és a kormány döntéseinek kontrollja nélkül a kinevezések korrupt kultúrája azonnal áthat minden kormányzati intézményt, beleértve a rendőrséget, a hadsereget és más biztonsági szerveket” – írták és hozzátették: “Küldöttjein keresztül a kormány képes lesz felügyelet és korlátok nélkül felhasználni az általunk kifejlesztett technológiákat, és ártatlan állampolgárok ellen fordítani azokat – Izraelben és külföldön… Ebben a helyzetben úgy gondoljuk, hogy nem erkölcsös vagy felelősségteljes részt venni az ilyen képességek fejlesztésében. Nem fogunk olyan rezsimet szolgálni, amely az izraeli demokrácia alapjait tiporja el. Sokan mások is csatlakoznak hozzánk, és megszüntetik önkéntességüket a tartalékos szolgálatnál. Sokan fognak csatlakozni hozzánk a jövőben, amennyiben a kormány továbbra is szétveri a demokráciát.”

Ehhez a levélhez csatlakoztak a különleges hadműveleti csoport tagjai is, akik azt írták, hogy az ésszerűség elvének csökkentését célzó törvény valójában megszünteti a demokráciát Izraelben, és lehetővé teszi a kormány számára, hogy bármilyen döntést és kinevezést meghozzon. A levél szerint az alakulat mintegy 80 tartalékosa “ma, azonnali hatállyal abbahagyja az önkéntességet. A puccs előrehaladtával még sokan csatlakoznak majd hozzánk”.

A 8200-as elit egység tartalékosai szintén a következőket írták mai sajtóközleményükben: “Tegnap tárgyaltak az ésszerűség elvének törléséről, később szándékukban áll az ügyvédi kamara megszüntetése és az állami jogtanácsosi intézmény gyengítése. A puccs lerombolja országként való létezésünk alapjait, és ahogy a demokrácia pusztítása folytatódik, embereink el fogják hagyni az egységet.”

Ezen túlmenően a Sabak veteránjainak egy csoportja kijelentette, hogy a jogi törvényhozás folytatása “helyrehozhatatlan szakadást okoz az izraeli társadalomban, végzetesen károsítja a nemzeti ellenálló képességet és az izraeli biztonsági rendszert”.

A Kneszet jogi bizottsága tegnap megkezdte annak a javaslatnak a megtárgyalását, ami gyakorlatilag eltörli a választott tisztségviselők döntéseinek felülvizsgálata során alkalmazott “ésszerűség elvét”. A vita során az ellenzéki képviselők azzal vádolták a koalíciót, hogy a javaslat előterjesztése véget vet a tárgyalásoknak az elnöki rezidencián. A törvényalkotási ügyek miniszteri bizottsága ugyanakkor jóváhagyta annak a törvényjavaslatnak az előterjesztését, amely az Izraeli Ügyvédi Kamarát gyengítené azzal, hogy új, a minisztérium alá rendelt testületre ruházná át a jogköreit.

Főkép: A puccs ellen tiltakozó tartalékosok Jeruzsálemben, május – Fotó: Olivier Fitoussi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.