Amit Becher kiütéses győzelmet aratott

Az Izraeli Ügyvédi Kamara elnököt választott – ezzel a máskor még a jogászokat sem annyira érdeklő hírrel első helyen foglalkozott a napokban az izraeli közvélemény. Talán azért, mert – ahogyan az óriási többséggel megválasztott Amit Becher fogalmazott –megválasztása “fontos fejezet lesz az izraeli demokrácia történetében”.

Amit Becher – Fotó: Wikipedia

Amit Becher kiütéses győzelmet aratott fő riválisa, Efi Nave felett az Izraeli Ügyvédi Kamara elnökválasztásán, amit kedden tartottak országszerte. Többek között az volt a tét, hogy rövid távon megakadályozzák a kormány azon erőfeszítéseit, hogy átalakítsa az igazságszolgáltatási rendszert és ezzel az ország demokratikus felépítését is. Ennek tudható be, hogy az ügyvédek rekordszámban vettek részt a szavazáson: a jogosultak több mint fele ment el, szemben a szokásos 20-30 százalékkal.

A hivatalosan közzétett eredmények szerint Becher a szavazatok 73%-át kapta, míg Nave csak 20%-ot, s a további két jelölt 4% illetve 3%-ot ért el. Becher a kamara országos tanácsának összetételét meghatározó listája szintén átütő győzelmet aratott, megszerzett 16-ot a testület 28 közvetlenül megválasztott helyéből. Ennek még az elnökválasztásnál is nagyobb jelentősége van, mivel ez a testület delegálja a kamara két képviselőjét a bírókat, ezen belül az alkotmánybíróságként is eljáró Legfelsőbb Bíróság bíráit megválasztó tanácsba.

A választási eredmény azt mutatja, hogy a demokratikus-liberális tábor győzedelmeskedett az ügyvédek körében, valamint azt is, hogy ezúttal bizalmat szavaztak egy olyan jelöltnek, aki az ügyvédi szakma, s az ügyvédi kamara iránti megrendült bizalmat is megpróbálja majd kijavítani. Mind a kamarai elnökként évekig eljáró Efi Nave, mind a korábbi elnök, Avi Himi szexbotrányba keveredett tisztsége során, Navét a napokban jogerősen korrupciós bűncselekményért is elítélték. Mégis elindult az elnökválasztáson.

A “jogi forradalom” törvénytervezetei ellen határozottan fellépő, a hétvégi tüntetések egyik fő szónokaként szereplő Bechernek nem lesz könnyű dolga, mert megválasztása arra fogja késztetni a kormánykoalíciót, hogy meggyorsítsa a bírósági átalakítást célzó jogalkotási folyamatot. Be is indult már a kamara felszámolását célzó jogalkotás: a kamarai tagság “önkéntessé” tételét, az igazságügyi minisztérium “szakmai” alárendelésére tett javaslatokat már be is adta a kormánykoalíció a Kneszetben.

Becher 1975-ben született Petah Tikvában, a Tel-Aviv Egyetemen szerzett jogi-, s a Harvardon közigazgatási mesterdiplomát. 2007-től ügyészként dolgozott a gazdasági és értékpiaci ügyészségen, de 2019-ben otthagyta azt, és közjogi pályára fordult, mert – elmondása szerint – “küzdeni akart az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásokkal szemben”. Megpályázta az ügyvédi kamara tel-avivi körzeti elnöki posztját, és meg is választották. Becher már évek óta beszél a Legfelsőbb Bíróság és annak függetlenségének fontosságáról, egy, 2020-ban a Globes gazdasági magazinnak adott interjújában többek között például ezt mondta: „ez egy erőd, amely a jog védelmét szolgálja, az egyének, a kisebbségek jogait és az egyén azon képességét, hogy kiálljon a többséggel, a kormányzattal szemben. Úgy gondolom, hogy az ügyészség elleni támadások, az igazságszolgáltatás függetlensége, a jogállamiság és az ország demokratikus alapjai elleni lépések minden határt átléptek, és valamilyen módon mozgósítani kellett, hogy azt megállítsuk” – mondta az interjúban Becher.

Amikor 2023 elején megindultak a tiltakozások a kormány jogrendet átalakító lépései ellen, Becher volt az egyik fő alakja a “palástos tüntetéseknek” az azóta lemondásra kényszerült Avi Himi mellett, akit végül felváltott a kamara élén.

A jogásztársadalom döntése ezúttal nagyon fontos volt: ha az Izraeli Ügyvédi Kamarának sikerülne olyan képviselőket kinevezni a bíróválasztó bizottságba, akik osztják az átalakításokkal szembeni álláspontját, az megfosztaná a kormányt a többségtől ebben a fontos testületben, és ezzel – időlegesen legalábbis – meghiúsítaná Jariv Levin igazságügyi miniszter tervét, hogy ultrakonzervatív legfelsőbb bírókat nevezzen ki, akik ellenzik a bírósági beavatkozást a kneszet esetleges emberi jogok vagy alaptörvények elleni jogszabályaiba és a kormány akár jog- vagy törvényellenes döntéseibe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.