A politikai okokból kirúgott rendőrfelügyelő drámai beszédben figyelmeztette a nyilvánosságot: a miniszter vért akar

A politikai okokból kirúgott rendőrfelügyelő történelmi beszédben figyelmeztette a nyilvánosságot: a miniszter vért akar

Ami Eshed, a tel-avivi rendőrkerület parancsnoka szerdán bejelentette lemondását és közölte, hogy politikai okokból menesztették tisztségéből. “Egyenes háttal, emelt fővel hihetetlenül súlyos személyes árat fizetek azért a döntésemért, hogy megakadályozok egy testvérgyilkos háborút” – mondta Eshed a tel-avivi kerületi központban tartott sajtótájékoztatón.

Eshed utalt azon követelésekre, amelyeket Itamar Ben-Gvir belbiztonsági (újabban nemzetbiztonsági) minisztertől kapott, hogy keményebb kézzel lépjen fel a kormányellenes tüntetéseken résztvevőkkel szemben, akik a puccstörvények ellen tiltakoztak. “Az volt a vétkem, hogy nem tudtam megfelelni az olyan miniszteri szintű elvárásoknak, mint szabályok megszegése, eljárások, szervezeti rend és -kultúra megsértése a szakmai döntéshozatalban és az operatív megfontolásokban.” Eshed hozzátette, hogy könnyen teljesíthette volna ezeket az elvárásokat ésszerűtlen erő alkalmazásával. “Percek alatt kiüríthettük volna az Ayalont fejbetörés és csontzúzás szörnyű árán… minden tüntetés végén megtölthettük volna az Ichilov kórház sürgősségi osztályát.”

Elmondása szerint ő a hatalom visszafogottságának elvét hirdeti. “A tiltakozás során újra és újra ragaszkodtam ahhoz, hogy a parancsnokságom alá tartozó tel-avivi körzet bebizonyítsa, lehetséges másképp is. Lehetővé kell tenni a tiltakozást, és a törvény értelmében világos korlátokat kell neki szabni. Sajnos három évtizedes szolgálatom során először találkoztam ezzel a bizarr valósággal, ahol nem a nyugalom és a rend elérését követelik tőle, hanem ennek pont az ellenkezőjét.”

Eshed azt állította, hogy a hozzá közel állók és beosztottjai közül senki sem tudja, mi a politikai nézete, de szerinte ez nem akadályozta meg a “kifinomult méreggépezet” bekapcsolását, ami életének kioltására irányuló fenyegetésekhez vezetett a közösségi médiában.

Beszéde végén Eshed a helyetteséhez fordult, és felszólította, hogy “álljon szilárd sziklaként, és emelkedjen felül minden pillanatnyi személyes megfontoláson, emlékeztetve arra, hogy a rendőr mindenekelőtt köztisztviselő és köteles a nyilvánosság érdekében cselekedni.” Szerinte “nem szabad semmilyen módon engedni, hogy ami vele történt, rettegést keltsen az izraeli rendőrök között. Nem szabad, hogy egy kerületi parancsnok ne mondja ki a véleményét vagy lemondjon az értékeiről”.

Ben-Gvir Eshed kijelentéseire reagálva azt írta a Twitteren, hogy szavai “bizonyítják, hogy egy egyenruhás politikai tiszt szolgált az izraeli rendőrségen. Sok sikert kívánok neki a jövőben egy baloldali párt következő választási jelöltjeként”.

A lemondást követően országszerte hatalmas méretű spontán tiltakozáshullám tört ki, a tüntetők az éjszakai órákban tömegesen vonultak az utcára, több helyen forgalmas utakat, kereszteződéseket torlaszoltak el, tüzeket gyújtottak, és a rendőrség vízágyúk és lovasrendőrök bevetésével is csak a hajnali órákra tudta megtisztítani az utakat. A polgári tiltakozás ma is úttorlaszokkal és tüntetésekkel folytatódik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.