“Nem hagyjuk, hogy Izraelből Iránt csináljatok!”

A tel-avivi rendőrfőnök nyilvános, tévés lemondása után ismét százezrek özönlötték el szerda este-éjjel Izrael utcáit, közlekedési csomópontjait, autópályáit. Órákra blokkolták az ország szívében a legfontosabb Ayalon autópályát, és legalább 40 helyen tüntettek szerte az országban. Tel-Avivban könnyebben megsebesült egy tüntető, amikor egy autós belehajtott a tömegbe.

Ami Eshed élő adásban mondott le a tel-avivi rendőrkerület parancsnoki tisztségéről, mondván, hogy Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter politikai okokból helyezte át korábban tisztségéből. “Egyenes gerinccel és emelt fővel fizetem meg ezt az elviselhetetlenül súlyos személyes árat azon döntésemért, hogy megakadályozzak egy véres testvérháborút” – mondta Eshed a sajtótájékoztatón. Eshed Ben-Gvir miniszter követelésére utalt, miszerint keményen és kíméletlenül kellene a rendőrségnek reagálnia a kormányellenes tüntetések résztvevőivel szemben, és hozzátette: “A vétkem az, hogy nem tudtam megfelelni a miniszteri szintű elvárásoknak, amelyek nem egyszer a szabályok, az eljárások, a szervezeti rend- és kultúra megsértét jelentették volna a döntéshozatal során és az egyes rendősrégi fellépés megítélésben.” Eshed azt is hozzátette, hogy ha teljesítette volna ezeket az elvárásokat és aránytalanul “beleállnak” a tüntetőkbe, “percek alatt evakuálhattuk volna az Ayalont fej- és csonttörés árán… és minden tüntetés végén megtölthettük volna az Ichilov kórház sürgősségi osztályát.”

Percekkel a sajtótájékoztató után megindul a tömeg.

A demonstráció legfőbb skandálásai ezúttal is a “de-mok-rácia”, az “Izrael nem diktatúra”, a “nem hagyjuk, hogy Izraelből Iránt csináljanak”, az ivritül szépen rímelő “Bibi, Sara, ez itt nem Magyarország” (Bibi, Szara, kan ze lo Hungaria), “Jariv Levin, ez itt nem Lengyelország” (Jariv Levin, kan ze lo Polin).

A legnagyobb csata a tel-avivi Ayalon autópályánál zajlott, ott a rendőrség végül keményen összecsapott a forgalmat megállító és máglyákat gyújtó tüntetőkkel. De a tiltakozók szempontjából így is teljes a siker: több órára sikerült lezárni az ország legfontosabb útját, s erről szólt minden közvetítés órákon át – legalább pár órára nem Netanjahu tematizálta a médiában egyre jobban megjelenő uralmával, hogy mit is beszéljenek és miről. A rendfenntartók órákon keresztül megengedően viselkedtek és csak éjfél után oszlatták fel erőszakkal az útlezáró tüntetőket. De az üzenet átment: eddig és ne tovább, nem szűnt meg az ellenállás az ország diktatúrává – mégoly puha és vallási színezetű diktatúrává alakításával szemben sem.

A közösségi médiában számos videó terjed, melyeken a rendőrök verik a tüntetőket, akik nem hajlandóak elhagyni az autópályát. Lovasrendőrséget és vízágyúkat vetettek be az autópálya megtisztítására, de így is több órán át küzdöttek a forgalom helyreállításáért. Letartóztattak 15 embert, s végül a tiltakozás a „Hatikva”, az izraeli himnusz eléneklésével ért véget.

A rendőrök máshol sem voltak kíméletesek (de a katonaviselt izraeli fiatalokat ez különösebben nem tereli el a fókuszuktól): másutt is letartóztattak legkevesebb 12 demonstrálót, köztük nyolcat Jeruzsálemben, majd négy embert a Herzliya melletti nagy csomópontnál zajló tüntetésen.

Legutóbb március végén volt ekkora hirtelen országszerte zajló megatüntetés, amikor Netanjahu bejelentette, hogy elbocsátja Yoav Gallant védelmi minisztert, aki előző este a tévében közölte, hogy biztonsági veszélybe sodorja az országot az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása, és az emiatt kitört népmozgalom. Netanjahu másnaptól megpróbált mindent visszacsinálni, és Gallant azóta is védelmi miniszter.

További képek és videók a tüntetésekről itt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.