A tartalékosok lázadása

Izrael katonai tartalékosai és nyugalmazott biztonsági tisztjei lázadnak, azt követelik Netanjahutól és Galanttól, hogy azonnal állítsák le a jogrend átalakítását, a demokratikus fékek és ellensúlyok lebontását.

A Sin Bet, az izraeli belbiztonsági szolgálat volt dolgozói összefogtak, és több mint nyolcszázan írták alá a Netanjahunak és Galantnak címzett nyílt levelet. Csoportjuknak azt a nevet adták, hogy „Sin Bet veteránok a demokrácia védelmében”. Arra figyelmeztetnek, hogy „egyértelmű és közvetlen veszélyt” jelent Izrael biztonságára, ha tovább folyik a demokráciát lebontó törvénykezés.

Elsősorban az bántja őket, hogy nem fogják elismerni az izraeli igazságszolgáltatás rangját külföldön, ami a biztonságiak nemzetközi bíróságok elé állításával végződhet. „Súlyos károkat fog okozni a változtatás annak nemzetközi elismerésében, hogy Izrael igazságszolgáltatási rendszere független” – közölték. „Alapvető és azonnali veszélyt okoz ez a Sin Bet tagjainak és főnökeinek, és az izraeli hadsereg katonáinak és parancsnokainak. „Nyomozhatnak ellenük, és a nemzetközi bíróságok elé állíthatják őket”” – jelzik a veszélyt.

Azt írták, hogy a legfelsőbb bíróság a biztonságiak “vaskupolája”,olyan, mint a lakosságot rakétáktól óvó légvédelmi rendszer. „Ez a védelem rögvest megszűnik, ha elfogadják a törvényt. Felszólítjuk, hogy azonnal lépjen a népben lévő szakadás megszüntetése, és a jogi puccs leállításáért” – követelték.

Eddig ugyanis azért nem tárgyalták Hágában a Nemzetközi Büntetőbíróságon Izrael ciszjordániai és gázai akcióit, mert volt egy függetlennek, és a nemzetközi jog alapján elismert helyi igazságszolgáltatási rendszer, amely helyben megvizsgálta az esetleges panaszokat. Ezért nem voltak, nem lehettek háborús bűnös-vádak.

Ráadásul a 8200-as elit, katonai hírszerzési egység ismert, de néven nem nevezett egykori parancsnok-helyettese is bejelentette – nyíltan –, hogy mostantól nem lesz tartalékos az “ésszerűség” elvet eltörlő törvény miatt.

Mellette Izraelért életüket adó katonák több mint ötszáz családtagja is nyílt levelet írt, melyben ők is arra szólították fel Netanjahut, hogy állítsa el a jogrend átalakítását. „Az izraeli hadsereg tönkretételének, a gazdaság szétverésének és a nemzet megosztásának leállítását követeljük, még a vérontás előtt” – szóltak figyelmeztető szavaik.

Joav Gallant védelmi miniszter vasárnap este rendkívüli megbeszélést tartott Herci Halevi vezérkari főnökkel és több másik vezérkari tiszttel a tartalékosok lázadása következményeinek mérlegelésére. Arról tárgyaltak, hogy mi lesz a következménye, ha a tartalékosok, főleg a vadászpilóták jelentős része nem jelenik meg, hiszen csak önkéntes-tartalékosok, s erre nem is kötelezhetőek. Sokan közülük már közölték, hogy tiltakozásul az igazságügyi rendszer átalakítása ellen abbahagyják a tartalékosságukat.

Netanjahu továbbra sem enged, Bidennek arról beszélt, hogy majd az ésszerűség után nagynépi konszenzussal folytatja, de ígéretei komolyságát jelzi, hogy ezt mondta március végén is, amikor leállította a törvénykezést, és mégis nekilendült. Lapid és Ganz bejelentette, hogy ha megszavazzák az ésszerűség eltörlését, akkor vége a dalnak, többé nem tárgyalnak vele.

Mindeközben az arab világ vezetői jó sok pattogatott kukoricával hátradőlhetnek, van mit nézni Izraelben.

Borítókép: A “Fegyvertársak” mozgalom tagjai egy puccs elleni tüntetésen a Hemed csomópontnál, a múlt héten – Fotó: Olivier Fitoussi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.