“Cion jog által váltatik meg, megtérése: igazság által.” Így hangzik az aktuális hetiszakaszhoz tartozó prófétai rész utolsó mondata. Ezt olvasva nem lehet, hogy ne jusson eszünkbe a hónapok óta tartó és egyre fokozódó feszültség, amely az izraeli jogrendszer átalakításának szándéka révén megosztja a társadalmat. Érdekes egybeesés?

Abban mindenki egyetért, hogy a jogrendszer az igazságos társadalom egyik alappillére. A szombaton felolvasásra kerülő prófétai szakaszt azonban a két táborra szakadt társadalom egymással ellentétesen alkalmazza a hétfői, sorsdöntő kneszet-szavazásra. Mindkét oldal igazolva láthatja magát a prófétai szó által: az egyik ennek fényében támogatja a jogrendszer alapjait érintő átalakítására irányuló szavazást, a másik éppen ennek fényében ellenzi. A feszültség pedig egyre csak növekszik és mindenhol érezteti hatását.

Izraelben ma egyre többen félnek egy polgárháború kirobbanásának lehetőségétől. Vagy attól, hogy a megosztottság következtében rohamosan romló gazdasági környezet, és különösen a hadseregen belül elharapózó megosztottság az ország létét fenyegeti.

Nem teljesen alaptalan ez a a félelem, hiszen a zsidó nép történelmében kétszer is előfordult már, hogy a belső megosztottság miatt lett oda a függetlenség. Mindkét esetben az országalapítókat követő harmadik generáció uralmával szakadt ketté az ország.

Harmadszor élünk itt jeruzsálemi központú, független államban. Kétszer nem sikerült túlélni együtt a nyolcadik évtizedet. Harmadjára sikerül? – teszik fel egyre többen a kérdést.

Jövőhéten, a hétfői szavazást követő napokban lesz Tisa Beav, a Szentély pusztulásának gyásznapja. Hosszú azoknak a tragikus eseményeknek a listája, amit a zsidó emlékezet ehhez a naphoz köt. Véletlen egybeesés?

Az biztos, hogy a következő napokban egyre csak növekvő méretű és intenzitású tüntetések várhatóak országszerte.

Mit hoz a jövő? A próféta szerint:

“És ismét adok neked bírókat, mint azelőtt, tanácsosokat, mint kezdetben. Azután neveznek téged az igazság várának, hűséges városnak.

Cion jog által váltatik meg és megtérése: igazság által lesz.” (Jesájá 1:26-27)

Legyen így.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.