A kormány befagyasztja a kelet-jeruzsálemi arabokat segítő alap vagyonát

A Netanjahu-kormány befagyasztja a kelet-jeruzsálemi arab településeket és a palesztinok oktatását segítő pénzügyi alap vagyonát – közölte a pénzügyminiszter.

Újságírók előtt a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt vezetője, Becalel Szmotrics azt mondta, az arab önkormányzatoknak szánt alap egy része „gyaníthatóan bűnözők és terroristák” kezébe jut.

„Kormányunk prioritásai eltérnek az előző, baloldali kormányzat prioritásaitól, és ezért nem kell szabadkoznunk” – fogalmazott hétfőn a rasszista nézeteket valló tárcavezető.

Az oktatást segítő pénzügyi támogatásra kitérve Szmotrics elmondta, mindaddig nem hagyják jóvá az erre szánt összegeket, ameddig az (arab) egyetemi kampuszokon nem vetnek véget a szélsőséges iszlamista tevékenységeknek.

Az izraeli Kan rádió már vasárnap beszámolt a befagyasztás szándékáról, mégpedig a belügyminisztérium Szmotricsnak szóló levelére hivatkozva, melyben a tárca sürgeti a minisztert, szabadítsa fel azt a 315 millió sékelt (30 milliárd forint), melyet korábban az arab önkormányzatoknak, valamint az oktatási programok működtetőinek megígértek.

Gila Gamliel hírszerzési miniszter (Likud) a – korábban Twitter néven ismert – X platformon azt közölte, igyekszik meggyőzni Szmotricsot, szabadítsa fel az oktatási programok támogatására szánt összeget.

„Az arab lakosság oktatásba integrálása nagyon fontos mind társadalmi, mind gazdasági, mind pedig biztonsági szempontból is” – írta.

Az arab pártokból alakult Közös Lista vezetője, Manszur Abbasz parlamenti képviselő újságíróknak leszögezte: az arab állampolgároknak minden joga megvan az alaphoz, az ugyanis azért jött létre, hogy csökkentse az arab és a zsidó közösségek között feszülő szakadékokat.

Az alapból jelenleg 67 arab önkormányzatot segítenek.

A miniszter döntése ellen palesztin oktatási intézmények mellett a Jeruzsálemi Héber Egyetem is tiltakozott, kiemelve, hogy a pénzösszeg elvonása több száz palesztin diákot érint.

Szmotrics ezen kívül késlelteti 314 millió sékel átutalását a Belügyminisztériumtól az izraeli arab hatóságoknak. A forrásokat egy fejlesztési terv részeként ígérték az arab önkormányzatoknak, amelyekről már szerződést kötöttek, így a döntés miatt azok várhatóan eladósodnak.

Szmotrics költségvetési befagyasztásai óriási vihart okoztak: “Háborús üzenet! Az izraeli kormány – csak zsidóknak”.
Az önkormányzatok vezetője, Chaim Bibas sürgős beavatkozásra kérte Netanjahut, és “az arab önkormányzatok összeomlására” figyelmeztetett. Tajbe polgármestere szerint a döntésből “különösen erős rasszista szag árad”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI