Izrael felhagyott a vízumok kiadásával az evangéliumi keresztény szervezetek lelkészei számára

A világ minden tájáról érkező keresztények felvonulása Jeruzsálemben, októberben. A Belügyminisztérium az egyik szervezetnek adott válaszában azt állította, hogy nem felel meg annak a kritériumnak, hogy vallási intézménynek minősüljön – Fotó: Ohad Zeigenberg

A szervezetek szerint a változás az izraeli politikában a jelenlegi kormány felesküdése óta történt, anélkül, hogy erre magyarázatot adtak volna, és veszélyezteti tevékenységük folytatását az országban. A népességügyi hivatal: “Újra megvizsgáljuk a kérdést.”

A Népesség- és Bevándorlásügyi Hivatal leállította a vízumok kiadását az Izraelben működő evangéliumi keresztény szervezetek alkalmazottai számára. A lépés éles fordulatot jelent az izraeli politikában, a szervezetek állítása szerint nem kaptak rá magyarázatot, és ez veszélyezteti további tevékenységüket az országban. A szervezetek szerint az irányváltás a jelenlegi kormány megalakulása óta történt. A Népesség- és Bevándorlásügyi Hivatal válaszában közölte, hogy a kérdést korábban tárgyalták, és azt a hivatal vezérigazgatója újra megvizsgálja – írja a Haaretz.

A vízumot olyan lelkészeknek adják ki, akik nem izraeli állampolgárok, az Izraelben elismert vallási intézményben való munkájuk céljából. A Belügyminisztérium a jeruzsálemi Nemzetközi Keresztény Nagykövetségnek (International Christian Embassy Jerusalem – ICEJ) – az Izraellel rokonszenvező keresztények Izraelben 1980 óta működő szervezetének – küldött válaszában azzal indokolta a döntést, hogy a szervezet nem felel meg annak a kritériumnak, hogy vallási intézménynek minősüljön.

A Nemzetközi Keresztény Nagykövetség egyik rendezvényén Jeruzsálemben, 2015-ben. A szervezet alelnöke: “megdöbbentett” az új szabályzat – Fotó: Olivier Fitussi

David Parsons, a szervezet alelnöke és vezető szóvivője a választ “tagadásként” határozta meg. “Mind elnevezését, mind jellegét tekintve keresztény szervezet vagyunk, jogilag ‘keresztény egyesületként’ vagyunk bejegyezve, és évtizedek óta kapunk vízumot a Belügyminisztériumtól a dolgozóink számára” – magyarázta, hozzátéve, hogy “megdöbbentette” az új politika. Calev Myers ügyvéd, aki a szervezetet és számos más keresztény szervezetet képviseli a Belügyminisztériummal való kapcsolataiban, azt mondja, hogy a probléma az elmúlt fél évben, a jelenlegi izraeli kormány megalakulása óta még súlyosbodott.

E szervezetek tevékenységének jelentős része a zsidók Izraelbe való bevándorlásának elősegítése, mivel sok keresztény úgy gondolja, hogy a zsidók visszatérése Izrael földjére előfeltétele a Messiás Jézus visszatérésének. Izraelben végzett tevékenységeik során azonban hajlamosak eltitkolni ezt a részletet, és a jótékonysági tevékenységekre helyezik a hangsúlyt, beleértve a holokauszttúlélőknek nyújtott segélyeket, valamint olyan projekteket, amelyekről úgy gondolják, hogy erősítik Izrael nemzetbiztonságát.

Húsvéti szertartás a jeruzsálemi Szent Sír-templomban, tavaly. A probléma a jelenlegi kormány megalakulása óta súlyosbodott. – Fotó: Ohad Zweigenberg

A jeruzsálemi Nemzetközi Keresztény Nagykövetség több mint 40 alkalmazottat foglalkoztat. Parsons elmondása szerint a szervezet az évek során több mint 180 000 zsidónak segített Izraelbe költözni, több mint 250 légvédelmi óvóhely felépítését támogatta országszerte, és több száz holokauszttúlélőről gondoskodott. A koronajárvány kitöréséig, 2020 elejéig Izrael rendszeresen biztosított a szervezet alkalmazottainak munkavállalási vízumot. Most a lelkészek vízumkiadását is leállították.

A szervezetek képviselői azt mondják, hogy az új politika következtében nem lesz elegendő létszámuk ahhoz, hogy Izraelben folytathassák tevékenységüket. “A Belügyminisztérium fokozatosan eltöröl bennünket” – mondta Parsons. Szerinte ezeknek az új és szigorú szabályoknak a következtében a szervezet nem tudja folytatni munkáját, amely “létfontosságú Izrael globális keresztény támogatásának kiépítéséhez”.

A Népesség- és Bevándorlásügyi Hivatal így reagált: “A kérdést korábban már tárgyalták. A Hivatal leendő vezérigazgatója, Eyal Siso várhatóan újra megvizsgálja a kérdést, és döntéseket fognak hozni a jogszabályoknak és az eljárásoknak megfelelően a politikai megfontolások és Izrael vallási és egyéb szervezetekkel való kapcsolatainak, valamint minden további releváns megfontolás vizsgálata mellett.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz