Egy nyolcéves gyerek meghalt, nyolc másik pedig megsérült egy sziklaomlásban Ein Gedi közelében

A sebesültek evakuálása a sziklaomlás területéről, ma – Fotó: MDA

Az omlást követően 11 túrázó rekedt a Nachal David rezervátumban, de mindenkit kimentettek. Az áldozat fiú Yehuda Levy, a ciszjordániai Chemdat településről. Négy embert helikopterrel evakuáltak a kórházakba, köztük egy 4 éves, közepesen súlyos sérülést szenvedett kislányt. Lezárták a Nachal David és a Nachal Arugot túravonalakat további földcsuszamlásoktól tartva.

Egy nyolcéves kisfiú életét vesztette ma (csütörtök) reggel egy sziklacsuszamlásban Ein Gedi közelében, a Nachal David rezervátumban. Az áldozat Yehuda Levy, akinek a családja a Jordán-völgyi Chemdat településen él. Egy 11 fős kirándulócsoport tagja volt, rajta kívül egy négyéves kislány közepesen súlyoson sérült meg, a többi kiránduló pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Mindenkit kimentettek a helyszínről, a sérültek egy részét katonai helikopterek szállították kórházba.

A földcsuszamlás a Nachal David rezervátumban található nagy vízesés közelében történt, és az ott tartózkodó többi túrázó elmenekült, amikor észrevették az omlást. A 669-es katonai mentőegység mentési munkálatai késtek a rezervátum bejáratától való távolság és a térerő hiánya miatt.

Az Izraeli Természetvédelmi és Nemzeti Parkok Hatósága további földcsuszamlásoktól tartva lezárta a Nachal David és Nachal Arugot útvonalakat, és a hatóságok mintegy 90 kirándulót evakuáltak a helyszínről. A hatósági ellenőrök a David-vízesés északi részén a kövek további omlásáról kaptak jelentéseket, és a David-barlang területén is vizsgálatokat végeztek. Az esetet követően a 90-es főutat több órára lezárták a Metzukei Dragot-tól Ein Gediig tartó forgalom előtt mindkét irányban.

A Földtani Intézet várhatóan holnap biztonsági ellenőrzéseket végez a Nachal David területén és a közeli Nachal Arugot rezervátumban. Az intézet tájékoztatása szerint az elmúlt napokban nem történt olyan szeizmikus esemény, amely a térségben fokozott sziklaomlásveszélyre utalhatott volna. Ezen túlmenően jelenleg nincs információ olyan emberi tényezőről, amelynek tevékenysége hozzájárult volna a földcsuszamlás kialakulásához – például a kijelölt túravonalakról letért kirándulókról vagy a terepjárók mozgásáról a környéken.

Emiatt valószínű, hogy természeti tényezők vezettek a földcsuszamláshoz. Olyasmi, ami többek között olyan erős esőzések utáni talajváltozás után is megtörténhet, mint amilyenek a legutóbbi télen is voltak.

Mentőhelikopter a tragédia helyszíne közelében, ma reggel – Fotó: MDA

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.