Jeruzsálem – egy másik

Északkelet Szlovénia

2400 éves a borkészítés tudománya ezen a területen, melyet itt már jóval a rómaiak érkezése előtt folytattak. Szőlőültetvényeink a legjobb adottságokkal rendelkeznek, bőséges napsütéssel, hűvös éjszakákkal és a Pannon-tenger ásványokban gazdag talajával. A régió legjobb szőlőültetvényei a Jeruzalem falut – a régió ékkövét – körülvevő dombokon találhatók. Itt születnek a legjobb fehér borok. A környék legmagasabb csúcsa 341 méteres magas, tiszta időben a kilátás egészen a Balatonig nyúlik.

A rómaiak, a keresztesek és a zarándokok ezen az úton mentek a Szentföldre. Jeruzalem a keresztes lovagoktól kapta a nevét, mert annyira lenyűgözte őket a táj szépsége, hogy azt mondták – ez a valódi Jeruzsálem. Maga a falu egy nagyon kis település, alig 19 házikóval, és egy kis templommal. A templomot állítólag a keresztes lovagok alapították, visszatértükkor adtak így hálát, hogy túlélték a harmadik keresztes hadjáratot a 12. században. Egyikük hozhatta ide az igazi Jeruzsálemből a Fájdalmas Szűzanya szobrát. A helyet azóta emlegetik Jeruzalem néven.

A táj hasonlatos szépsége révén nevezik ezt a vidéket a szlovén Toscana néven is. A szlovéniai Jeruzalem-hegységet a világ egyik legszebb borvidékének tartják.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.