Összefog az EU-ban az izraeli, a magyar és a lengyel ellenzék a demokrácia védelmében

A jövő héten a liberális demokrácia értékeinek védelmében megindítják közös ernyőszervezetük működését Brüsszelben, az Európai Parlamentben a három ország demokratikus ellenzékének civil szervezetei “Crisis of Democracy” (demokráciák válsága) néven – jelentette a Haaretz kedden.

A lobbiszerveződés már elnyerte az európai politikai spektrum különböző pártjainak támogatását. Izraelt több, a rendszerváltó jogi puccs elleni küzdelemben élenjáró tiltakozó csoport képviseli, s a két közép-európai országból is a hasonló ellenálló szervezetek vesznek részt a liberális demokrácia alapjait felszámoló, vagy felszámolni készülő populista jobboldali kormányok elleni együttműködésben.

A válságba került demokráciák liberális csoportjaiból alakult ernyőszervezetnek fő célja a kapcsolatépítés a kontinens politikai tényezőivel. Az indító rendezvényt jövő szerdán tartják Brüsszelben, az Európai Parlamentben különböző európai országok törvényhozóinak részvételével. A kezdeményezés eddig négy európai parlamenti párt képviselőinek támogatását nyerte el az EPP mérsékelt jobboldali pártjaitól a baloldali Zöldekig.

A kezdeményezés élén Dan Sobovitz áll, aki egy izraeli PR-irodát vezet Brüsszelben. Sobovitz a Haaretznek elmondta, hogy pártokon átívelő támogatást kapnak, éppen úgy, ahogy Izraelben is együtt tiltakozik a baloldal, a centrum és a mérsékelt jobboldal.

„Éppen az Izraellel szimpatizáló, vele meleg kapcsolatokat fenntartani próbáló európai mérsékelt jobboldalt zavarta nagyon a jogi puccs és a közös értékek elvesztése egy olyan fontos szövetségessel, mint Izrael” – hangsúlyozta Sobovitz a lapnak. „Ezért széleskörű és ritka módon, értékalapon megszületett egység jött létre az Európai Parlament összes nagy pártjai között, melyek elkötelezettek a demokratikus értékek mellett, és támogatják az erős izraeli civil társadalmat” – tette hozzá.

A nyitórendezvény egyik előadója Harangozó Tamás, a magyar ellenzék egyik parlamenti képviselője lesz. Harangozó azt mondta el a Haaretznek, hogy miért tulajdonít nagy jelentőséget a különböző országok liberális pártjai közötti együttműködésnek: „Magyarországon láttuk, miként változtatta meg hazánkat lépésről lépésre a populista jobboldal. Nagyon sokan úgy viselkedtek ebben a folyamatban, mint a békák, akiket addig főznek eleinte hideg, majd egyre melegebb vízben, amíg már túl késő kiugraniuk” – emlékeztetett a “szalámipolitika” módszerére.

“Többek közt megtanultuk, hogy a szélsőjobb és a populisták az egész világon együttműködnek. Együtt dolgoznak, forrásokat gyűjtenek, nemzetközi szervezeteket hoznak létre, hogy erősítsék egymást. Eljött ennek az ideje a liberális–demokrata oldalon is” – tette hozzá.

A magyar képviselő elmondta, hogy idén Izraelben járt, és mély benyomást tettek rá az igazságszolgáltatás gyengítését célzó jogszabályok elleni tüntetések. „Csodálkozva láttam, hogy mennyire kemények és elszántak harcolni országukért az izraeli tüntetők” – mondta. Harangozó kifejtette, hogy “ami Izraelben és Magyarországon történik, az egy globális veszély része, nem egy-két ország problémája”. „Látható, hogy mi történik manapság Lengyelországban, vagy hogyan erősödik a szélsőjobboldal Németországban. Hiba, ha egyedül próbálsz megbirkózni vele. Együtt kell dolgozni, kapcsolatokat teremteni, ahogy a másik fél is teszi, mert tudja, hogyan kell csinálni.”

Felszólal a szárnybontó rendezvényen Roza Thun, a centrumblokkhoz tartozó lengyel politikus és európai parlamenti képviselő. Thun ezen a héten részt vett Varsóban a liberális tábor hatalmas tüntetésén a választások előtt két héttel, és közvetlen összefüggést lát a lengyelországi események és az izraeli harc között. A közösségi oldalakon közzétett meghívójában ezt írta: „Október 11-én mindannyian találkozzunk, akik elkötelezettek vagyunk amellett, hogy szolidárisan harcolunk Izraellel a szabadságáért és a jogállamiságáért. Ezek azok az értékek, amelyek a legfontosabbak közösségünk számára.”

Dr. Maya Sion-Tzidkiyahu, a “Mitvim” Kutatóintézet Izrael–Európa programjának igazgatója, az ernyőszervezet egyik kezdeményező partnere azt mondta a Haaretznek, hogy a rendezvény legfőbb jelentősége a közös üzenet a demokráciáért folytatott államközi küzdelem fontosságáról.

“Minden, egy adott országban történő demokratikus visszalépés erősíti a populista tendenciákat és a demokráciaellenességet más országokban” – figyelmeztetett. “Azonban az izraeli tiltakozó szervezetek sikere bátorítást jelent majd, reményt és inspirációt nyújt másoknak, és nem csak Magyarországon és Lengyelországban. Igaz ez Németországra is, ahol a szélsőjobboldali AFD párt erősödik, és Franciaországban, ahol Marine Le Pen továbbra is lendületben van.”

Sion-Tzidkiyahu kifejtette, hogy fontos a brüsszeli rendezvény megtartása és az európai parlamenti képviselők részvétele, mert az Európai Unió eddig tétovázott az izraeli tiltakozással kapcsolatban. „Láttuk, hogy Biden elnök megértette az izraeli demokráciáért vívott harc fontosságát, és kissé kevésbé feltűnően ezt láttuk az európai vezetőknél, Macronnál vagy Schulznál is. De egyáltalán nem láttuk ezt az Európai Unió intézményeinek képviselőitől” – magyarázta. “Az Európai Uniónak éppenséggel fontos szerepet kellett volna játszania a demokrácia előmozdításában a világban, mert a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok és a kisebbségi jogok az alapját képező deklarált értékek sarokkövei.”

A három ország szervezetei közötti együttműködéssel egy időben Németországban is bővül az izraeli tiltakozás támogatottsága. Az országban számos jogi szervezet – köztük a Német Ügyvédi Kamara és a Német Bírói Egyesület – csatlakozott az Izrael–Németország Ügyvédi Egyesület felhívásához, hogy támogassák az izraeli jogállamiságot. 

A szervezetek közös nyilatkozatában részletesen kifejtették, hogy milyen veszélyt jelentenek a puccstörvények az izraeli demokráciára, és megszólították az ezen terv ellen harcoló izraelieket. “Izrael rajongóiként szolidaritást vállalunk az izraeli jogállamiság és demokrácia érdekében az izraeli ügyvédekkel, bírákkal és jogászokkal, akik szembeszállnak a kormány azon szándékával, hogy átalakítsák a jogrendszert” – jelezték szolidaritásukat a német szervezetek. (Ott aztán pontosan tudják, hová vezethet a többség kontroll nélküli, kisebbségvédelmet, demokratikus fékeket és ellensúlyokat felszámoló uralma – a szerk.)

Főkép: Kormányellenes tüntetés Magyarországon, 2023. szeptember – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.