Annyira izraeli…

izraeli emberek puskaval koncerten
Fotó: Feketebari

1992-ben akkori izraeli barátom a kezembe nyomott két magnókazettát, az egyiken David Broza gitározott-énekelt, a másikon Shlomo Artzi volt, így ismerkedtem meg a nyelvvel, és főleg Broza zenéjével. Korábban már tíz évet tanultam klasszikus gitáron az egyik legjobb tanártól, a zene mindig is része volt az életemnek. Sétálómagnóval jártunk akkoriban, teljesen beleszerettem a spanyol gitár dallamaiba, igy a héber nyelvtanulás is könnyebben ment.

Davidnak főleg a Mászádá erődítményen megtartott koncertjeire tódult a nép. Akkor egy jegy 200 és 350 sékelbe került, úgy gondoltam, hogy ezt inkább kihagyom. Elég zajártalmat kaphatok a gyerekektől, nem szeretem a tömeget, nincs, akivel mennék…. (És különben is: ennyit egy koncertjegyért?)

A Gázai övezet felől még midig jönnek Asalimba a kitelepített családok. David Broza eljött ide, és nekik meg az itt állomásozó katonáknak adott egy rövid, de nagyon sűrű kis koncertet.

David Broza gitározok
Fotó: Feketebari

El sem mertem hinni! Akinek az élő zenéjére kíváncsi voltam, most itt játszik háromszáz méterre a háztól- és teljesen ingyen. Majdnem mindenki eljött, aki él és mozog, öreg es fiatal. Aztán feltűnt, hogy hány ember visel fegyvert a vállán: puskát, géppisztolyt. Gyermeki énem egy pillanatra megrezzent, majd teljes nyugalom öntött el.

Abszurd és szürreális… Mezítlábas gyermekek játszanak az amfiteátrum melletti játszótéren, David Broza a békéről énekel, a közönség csaknem fele fegyveren pihenteti a kezet. Ez annyira izraeli!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.