Humanitárius tűzszünetet sürget az ENSZ Közgyűlése határozatában

ENSZ logó
Fotó: Pixabay

Azonnali humanitárius tűzszünetet sürgetett kedden az ENSZ az Izrael és a Hamasz iszlamista palesztin szervezet közötti háborúban. A határozatot az ENSZ-közgyűlés 193 tagjának több mint háromnegyede támogatta, röviddel azután, hogy a javaslatot a Biztonsági Tanácsban az Egyesült Államok a múlt héten megvétózta.

Az Egyesült Államoknak a Közgyűlésben nincsen vétójoga. Washington most is a határozattervezet ellen szavazott Izraellel és nyolc másik országgal együtt. A tervezetet 153 tagállam támogatta, míg 23 ország tartózkodott.

Az ENSZ-közgyűlés határozatai nem kötelező érvényűek, de politikai súlyuk van, és a háborúról kialakult általános képet tükrözik.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a szavazás előtt kijelentette, hogy a határozat több aspektusával – így a rettenetes gázai humanitárus helyzet sürgős megoldásának szükségességével, a polgári személyek védelmével és a túszok szabadon engedésével – az Egyesült Államok egyetért.

Hozzátette azonban: “Minden azonnali tűzszünet a legjobb esetben időleges, a legrosszabb esetben pedig veszélyes lenne az izraeliek számára, akik szüntelen támadások alanyai lennének, és veszélyes lenne a palesztinok számára is, akik megérdemlik az esélyt, hogy jobb jövőt építsenek maguknak, a Hamasztól szabadon”.

Az ENSZ-ben tartott szavazás előtt Joe Biden amerikai elnök kijelentette a 2024. évi választási kampány egyik támogatásgyűjtő rendezvényén, hogy Izrael elveszíti a nemzetközi támogatást a válogatás nélküli légitámadások miatt.

Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője a szavazás előtt leszögezte: “A tűzszünet csak egy dolgot jelentene: a Hamasz, az Izrael és a zsidók megsemmisítésére esküdött népirtó terroristák túlélésének biztosítását.”

Izrael a levegőből támadja a Gázai övezetet, ostromzárat állított fel és szárazföldi offenzívát indított a Hamasz október 7-i Izrael elleni támadása megtorlásául. Izraeli közlés szerint a Hamasz fegyveresei 1200 embert öltek meg és 240 embert hurcoltak túszként a Gázai övezetbe. A gázai egészségügy-minisztérium szerint 18 205 palesztin halt meg és megközelítőleg ötvenezren sebesültek meg.

Az ENSZ-közgyűlés határozata valamennyi túsz azonnali és feltétel nélküli elengedését követeli, és felszólítja a harcoló feleket, tartsák be a nemzetközi jogot, különös tekintettel a polgári személyek védelmére.

Az ENSZ-közgyűlés októberben 121 igen, 14 nem szavazattal – közöttük az Egyesült Államokéval, valamint 44 tartózkodással már elfogadott egy határozatot, amely “azonnali, tartós és fenntartható humanitárius fegyverszünetet szorgalmazott, amely elvezet az ellenségeskedések beszüntetéséhez”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.