A legnagyobb Hamász-alagút, amit a hadsereg valaha feltárt

Avi/ujkelet.live

Vaskardok-72. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra röviddel este 6 előtt került sor Lakis-régió ellen, sérülésről nem érkezett jelentés.

122: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 21 éves Borisz Dunavetszki törzsőrmester Kirjat Bialikból, a 401. páncélos dandár 46. zászlóaljából, elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálával 122-re emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők bemutatta a hadsereg által valaha felfedezett legnagyobb Hamász-támadóalagutat a Gázai övezet északi részén, az Erez határátkelő közelében.

A videón a Hamász mérnökei láthatók az építkezés közben:

A hatalmas alagútrendszer szétágazik, és jóval több mint négy kilométer hosszú, egyes pontjain mintegy 50 méter mélyen a föld alá megy, és helyenként elég szélesnek tűnik ahhoz, hogy egy nagy jármű közlekedjen benne. A járat nem hatolt be Izrael területére.

A bejárata mindössze 400 méterre volt az Erez-átkelőhelytől, amely a Hamász október 7-i mészárlásáig megkönnyítette a palesztin civilek belépését Izraelbe munka és egészségügyi ellátás céljából.

Az elmúlt hetekben a Harcmérnöki Hadtest elit Jahalom egysége és a Gázai Hadosztály Északi Dandárja „fejlett hírszerzési és technológiai eszközöket” vetett be a „stratégiai” alagúthálózat feltárására, átvizsgálására és minden lehetséges fenyegetés elhárítására.

Az alagútnak több mellékága és csomópontja van, valamint víz-, villany- és kommunikációs vezetékei. A járat egyes részein a katonák páncélajtókat találtak, amelyek arra szolgáltak, hogy megakadályozzák az izraeli csapatok belépését. A járatban sok Hamászhoz tartozó fegyvert is találtak.

„A szélessége azt jelzi, hogy a gázai határközösségekben élő civilek elleni járművekkel végrehajtott rajtaütésekre szánták” – mondta a Gázai Hadosztály északi dandárjának parancsnoka, Chaim Cohen ezredes egy videonyilatkozatában.

Ezt az alagútrendszer-projektet Mohammad Szinwar, Jechíje Szinwar Hamász-vezér testvére irányította, aki a Hamász Khan Junesz zászlóaljának parancsnoka.

The post A legnagyobb Hamász-alagút, amit a hadsereg valaha feltárt first appeared on Új Kelet online.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.