Tovább folynak a harcok a Gázai övezet teljes hosszában

Tovább folynak a harcok a Gázai övezet teljes hosszában
A Sifa kórház ma reggel

Tovább folynak a harcok az izraeli hadsereg (IDF) és a Hamasz gázai iszlamista terrorszervezetek között a gázai övezet teljes hosszában hétfőn.

Az IDF két hét, több mint kétszáz, a Hamaszhoz tartozó fegyveres megölése, és mintegy ötszáz hamaszos elfogása után elhagyta az övezet északi részén fekvő Sifa kórházat, ahol másodszor harcoltak az ott bujkáló terroristákkal.

Shifa kórházkomplexum egyik épülete az ottani harcok után

Az IDF jelentése szerint az övezet középső részén légicsapást mértek két, a Hamasz által használt épületre, és megöltek a szárazföldi csapatokra azonnali fenyegetést jelentő fegyvereseket.

Tovább folytak a harcok az övezet déli részén is, ahol elesett Nadav Kohen húszéves haifai sorkatona, és ezzel a gázai szárazföldi harcok kezdete óta 256-ra emelkedett az izraeli katona-áldozatok száma.

Nadav Kohen z”l

A rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat rajtaütött a Hamasz Katarban élő vezetője, Iszmail Hanije 57 éves húgának az otthonán Izraelben, a Beer-Seva melletti Tel-Sevában.

A razzia során a katonák dokumentumokat, videó és hanganyagokat, telefonokat, és egyéb bizonyítékokat találtak, melyek a rendőrség szerint súlyos biztonsági szabálysértések elkövetését jelzik. A gyanú szerint kapcsolatba lépett és közösséget vállalt a Hamasz tagjaival, izraeli terrorcselekményre buzdított és támogatta a terrort. A házkutatásban több százezer sékelt is találtak. 

Az IDF jelentése szerint éjjel egy Irakból indított ellenséges drón belépett Izrael területére, és a déli Eilat városánál csapódott be, kisebb károkat okozva egy épületben. A támadást egy iraki Irán-barát milícia vállalta magára.

Dél-Libanonban izraeli légicsapásokat jelentettek hétfő reggel. A gázai háború októberi kirobbanása óta az Iránból támogatott libanoni Hezbollah síita szervezet napi rendszerességgel intéz támadásokat Izrael északi határvidéke ellen, melyekre az IDF ellentámadásokkal felel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.