Cahal: Mohammed Al-Atrash zászlós október 7-én elesett a harcokban, és holttestét a Gázai övezetben tartják – Hírszüret

2024. június 24., hétfő, a háború 262. napja
A hétfői frissítések véget értek.
Keddi hírösszefoglaló >>

22:16

A túszok visszaszolgáltatásáért tartott tüntetés véget ért a Aza utcán Jeruzsálemben


22:14

A 12-es hírcsatorna felmérése: a koalíció 47 mandátumra zsugorodik, a Likud 20 mandátumot szerezne

A 12-es hírcsatornán közzétett felmérés szerint, ha ma tartanák a választásokat, a jelenlegi koalíció csak 47 mandátumot kapna, míg az ellenzék 73 mandátumot szerezne. Ganz pártja egy mandátummal emelkedik az előző felméréshez képest, akárcsak a Likud és az Izrael Beitenu. Az Avoda és a Merec közötti egyesült párt két mandátummal erősödik az előző felméréshez képest. Ezzel szemben az Otzma Jehudit egy mandátumot veszít, míg a Vallásos Cionizmus párt nem éri el a bejutási küszöböt.

A felmérés alapján a pártok mandátumeloszlása a következő lenne:

  • A Nemzeti Tábor: 23 mandátum
  • Likud: 20 mandátum
  • Jes Atid: 15 mandátum
  • Jiszrael Beitenu: 14 mandátum
  • Munkapárt-Merec: 11 mandátum
  • Sasz: 10 mandátum
  • Otzma Jehudit: 9 mandátum
  • Tóra Zsidósága: 8 mandátum
  • Hadas-Taal: 5 mandátum
  • Raam: 5 mandátum
  • Vallásos Cionizmus: 0 mandátum
  • Balad: 0 mandátum

21:55

A Kneszet első olvasatban jóváhagyta a tartalékos szolgálat alóli mentességi korhatár egyéves emelésére vonatkozó ideiglenes rendelkezést

A Kneszet első olvasatban jóváhagyta a tartalékos szolgálat alóli mentességi korhatár emelésére vonatkozó ideiglenes rendelkezés egyéves meghosszabbítását. A Kneszet 51 tagja támogatta a javaslatot, 47-en ellenezték. Az ideiglenes rendelkezés, amely eddig szabályozta a folyamatot, a hónap végén lejár. A törvény célja, hogy megakadályozza a mentességi korhatárhoz közel álló tartalékos katonák elbocsátását, akik jelenleg a harcokban vesznek részt – a védelmi minisztérium szerint ez veszélyeztetné a hadsereg készenlétét. Az ideiglenes rendelkezés nélkül a biztonsági szolgálatról szóló törvény szerint a tartalékos katonákat 40 éves korban, a tartalékos tiszteket 45 éves korban, míg a kulcsfontosságú pozíciókban szolgáló tartalékosokat – például harci orvosokat, mentősöket és technikusokat – 49 éves korban mentesítik a szolgálat alól.


21:42

Több tucatnyi tüntető a túszok visszaszolgáltatásáért Benjamin Netanjahu magánlakása előtt tüntetett Jeruzsálemben

A jeruzsálemi tüntetés ma este – Fotó: Naama Greenbaum

Több tucatnyi tüntető a túszok visszaszolgáltatásáért tüntetett Benjamin Netanjahu miniszterelnök magánlakása előtt az Aza utcán Jeruzsálemben. Az utcán rendőrségi barikádokat állítottak fel, de a tüntetőknek sikerült áttörniük azokat. A rendőrség vízágyút helyezett el a helyszínen, és a rendőrök összecsaptak néhány tüntetővel. Mielőtt a helyszínre értek volna, mintegy 300 tüntető elzárta a Párizsi tér kereszteződését, amely a miniszterelnök hivatalos rezidenciája közelében található. A rendőrség közölte: „A helyszínen tartózkodó rendőrtiszt utasította a tüntetőket a feloszlásra. Miután a rendbontók nem tettek eleget ennek, és nem követték a helyszínen lévő rendőrök utasításait, megkezdődött az eltávolításuk az útról.”


21:31

Az amerikai külügyminisztérium: Az USA továbbra is fegyvereket szállít Izraelnek, nem értik a miniszterelnök megjegyzését

Az amerikai külügyminisztérium ma közölte, hogy az USA „továbbra is teljesíti Izrael fegyverekre vonatkozó kéréseit”, és hogy a minisztérium „nem érti a miniszterelnök megjegyzését, miszerint az USA megakadályozza a fegyverek átadását”. A minisztérium közleményében azt írták, hogy Izrael közölte az USA-val, hogy „közeledik a jelentős harcok végéhez Rafiahban”, és hozzátették, hogy nincs egyetértés a Gázai övezet jövőjét illetően, valamint hogy az USA ellenzi annak izraeli megszállását. Az USA „továbbra is elkötelezett amellett, hogy biztosítsa Izrael katonai fölényét a régió többi országával szemben” – áll a közleményben. A minisztérium hozzátette, hogy a videó, amelyen egy palesztin látható egy katonai járműhöz kötözve, „megdöbbentő” és teljes mértékben elfogadhatatlan. A közlemény szerint Izraelnek ki kell vizsgálnia az esetet, és meg kell büntetnie a felelősöket. (Reuters)


21:15

Cahal: Páncéltörő rakétát lőttek ki Jiron kibucra Felső-Galileában; a kibuc szerint egy panziót talált el, jelentős anyagi kár keletkezett


20:27

Barzilai Kórház: Öt sérültet fogadtunk az askeloni légiriadó miatt, négyen könnyebb sérülésekkel, egy ember pedig szorongásos rohamot kapott

Barzilai Kórház: Öt sérültet fogadtunk az askeloni légiriadó miatt, négyen könnyebb sérülésekkel, egy ember pedig szorongásos rohamot kapott. Korábban a Magen David Adom közölte, hogy több sérültet láttak el, akik a biztonságos helyre való futás közben sérültek meg.


19:34

A hadsereg bejelentette, hogy Muhammad Al-Atrash, a Gázai hadosztály északi brigádjának felderítője, október 7-én elesett a harcokban, és holttestét a Gázai övezetben tartják

A hadsereg közleménye szerint az 39 éves Al-Atrash, aki a Negevben található Sawa lakója volt, a Gázai hadosztály északi brigádjában szolgált felderítőként.

Muhammad Al-Atrash

Al-Atrash két feleség férje és 13 gyermek apja volt, akik közül a legfiatalabb néhány hónappal az október 7-i események előtt született. Nagybátyja elmondta a túszul ejtését követően: „Az életünk nem ugyanaz, amióta Muhammad nem tért haza a háború kezdetétől fogva. Nagyon nehéz ilyen feszült légkörben élni, különösen azért, mert nem tudjuk, él-e vagy halott. Reméljük, hogy jó híreket kapunk, amelyek visszaadják mindannyiunknak az örömet. A gyerekek minden nap kérdezik, mikor tér vissza az apjuk, és nem tudunk válaszokat adni nekik.”


19:29

Riasztások szólaltak meg a Gázai övezet körüli régióban


19:00

Közzétették Hersh Goldberg-Polin, Or Levy, Alon Ahel és Elia Cohen elrablásának videóját

Ma este a túszok családjainak központja közzétette a videót Hersh Goldberg-Polin, Or Levy, Alon Ahel és Elia Cohen elrablásáról, a családtagok kérésére. A négy személyt a Gázai övezetbe hurcolták el, miután menedéket kerestek a Reimben tartott Nova fesztiválról menekülve. A videó, amely körülbelül két perces, terroristák testkameráin készült. A családok kérésére a videót szerkesztették, és néhány részletet elhomályosítottak, beleértve Ahel arcát. A felvételen látható az elrablás pillanata és az elhurcolásuk a Gázai övezetbe, valamint Goldberg-Polin súlyosan sérült állapotban. A túszok családjainak központja közleményében úgy nyilatkozott: „Ez a nehéz videó súlyos vádirat az elhanyagolás ellen, amely már 262 napja tart. Élve rabolták el őket, és élve kell visszatérniük, még ma.”

Bővebben:


18:55

Riasztások szólaltak meg Felső-Galileában


18:27

Lapid a Knesszetben Netanjahuhoz fordult: „Ugyanazokat a figyelmeztetéseket láttuk, csak te nem akartad hallani”

Yair Lapid, az ellenzék vezetője, a Knesszetben mondott beszédében Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult: „Két héttel október 7-e előtt sajtótájékoztatót tartottam, és figyelmeztettem a katasztrófára. Te és én ugyanazokat a hírszerzési információkat láttuk, ugyanazokat a figyelmeztetéseket, de te nem akartad hallani. Túl elfoglalt voltál azzal, hogy megpróbáld szétrombolni az igazságszolgáltatási rendszert. Itt, a Knesszetben, a folyosókon a Cahal tábornokai, a vezérkari főnökök könyörögtek, hogy állj le. De te nem akartad meghallani.”

Lapid így folytatta: „Nem marad belőled semmi. Az egyetlen dolog, ami a nevedet viseli majd, az október 7-e lesz. Hamarosan lesz itt egy működőképes kormány, amely tiszteletben tartja a demokráciát, a zsidóságot, és amelynek tagjai tisztelni fogják egymást és az országért dolgoznak, nem magukért. Lesz itt egy kormány, amely visszahozza a túszokat, és hazaviszi az északi és déli lakosokat.”


18:24

Cahal: Két rakétaindítást semmisítettek meg, amelyek a Gázai övezet északi részéről Izraelbe tartottak


18:22

Riasztások szólaltak meg a Golán-fennsíkon


18:16

Netanjahu a tengeralattjárók ügyében folytatott vizsgálóbizottságról: „Az általam hozott döntések létfontosságúak Izrael biztonságához”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Knesszetben tartott beszédében kijelentette, hogy nem szándékozik reagálni a tengeralattjárók és hadihajók ügyével kapcsolatos állami vizsgálóbizottságra a háború idején. „Egy dolgot mondhatok: az általam hozott döntések a tengeralattjárók és hadihajók ügyében létfontosságúak voltak és maradnak Izrael biztonságának garantálásához az Irán által vezetett gonosz tengellyel szemben” – tette hozzá Netanjahu. „Néhányuk már megmutatkozott a jelenlegi háborúban, az általunk beszerzett hajók már elhárítottak dróntámadásokat Izrael ellen.”

A miniszterelnök szerint a megvásárolt hajók „sok életet megmentettek”. „Mi történt volna, ha nem döntöttem volna ezeknek a hajóknak a beszerzéséről?” – folytatta. „Ti bürokratikus szabályokról beszéltek velem? Én Izrael biztonságáról beszélek.” Netanjahu szerint „semmilyen politikai célból kinevezett vizsgálóbizottság nem változtat ezen.”

Ma a tengeralattjárók és hadihajók ügyével foglalkozó állami vizsgálóbizottság értesítette Netanjahu miniszterelnököt, hogy a vizsgálat következtetései potenciálisan károsak lehetnek számára, és hozzátették, hogy „Netanjahu veszélyeztette az állam biztonságát, és ártott az izraeli külkapcsolatoknak és gazdasági érdekeknek.”


18:02

A vezérkari főnök a Gázai övezetben: „Közeledünk a Rafah Dandár felszámolásához”

Herzi Halevi vezérkari főnök tegnap helyzetértékelésen vett részt Rafahban, a Gázai övezetben. „Egyértelműen közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor azt mondhatjuk, hogy ‘felszámoltuk a Rafah Dandárt’. Nem abban az értelemben, hogy már nincsenek benne terroristák, hanem abban az értelemben, hogy nem képes harci egységként működni. Rengeteg halottja van, és nektek az a feladatotok, hogy itt, a feladat befejezéséig, a lehető legtöbb terroristát öljétek meg, és a lehető legtöbb infrastruktúrát pusztítsátok el.”


18:02

Riasztások szólaltak meg Askelonban és a Negev-sivatag nyugati régiójában


16:28

Jelentés: Két orosz kémhajó gyűjt információkat az INS Drakon tengeralattjáró teljesítménytesztjéről

A Naval News portál jelentése szerint két orosz kémhajó állomásozik nem messze a németországi Kiel kikötőjétől, hogy hírszerzési adatokat gyűjtsenek az INS Drakon tengeralattjáró teljesítménytesztjének szakaszáról.

Az INS Drakon a ThyssenKrupp hajógyárban épült, és gyakran emlegetik a tengeralattjárók és hadihajók ügyében folytatott vizsgálatok kapcsán „a hatodik tengeralattjáróként”. Az előrejelzések szerint még ebben az évben csatlakozik az izraeli tengeralattjáró-flottához.


16:07

Netanjahu a tengeralattjárók ügyében tartott vizsgálóbizottság közleményére: „A történelem bizonyítani fogja, hogy igazam volt és helyes döntéseket hoztam”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök reagált a tengeralattjárók ügyével foglalkozó állami vizsgálóbizottság közleményére, és kijelentette, hogy hisz abban, hogy „a történelem bebizonyítja, hogy ebben az ügyben is a miniszterelnöknek volt igaza, és a megfelelő döntéseket hozta meg Izrael biztonsága érdekében.” Netanjahu hozzátette: „A tengeralattjárók és hadihajók beszerzése nemcsak hogy nem ártott az ország biztonságának, hanem garantálja annak fennmaradását. Netanjahu miniszterelnök szerint a tengeralattjárók kulcsfontosságú elemei Izrael nemzeti biztonságának, és biztosítják az ország fennmaradását Iránnal szemben, amely megpróbál elpusztítani minket.”


15:57

Egészségügyi Minisztérium: Eddig 32 beteg diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázzal; 27-en kórházban vannak, közülük hármat lélegeztetnek

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint eddig 32 beteget diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázzal, közülük 27-en kórházi ellátásban részesülnek, és hármat közülük lélegeztetőgépre helyeztek. A minisztérium továbbá megjegyezte, hogy általánosságban a fertőzöttek körülbelül 80%-a nem mutatja a betegség tüneteit, és neurológiai szövődmények kevesebb mint 1%-nál jelentkeznek.


15:52

Gallant az amerikai libanoni közvetítőnek, Hochsteinnek: A gázai háború következő szakaszának hatása lesz minden fronton

Yoav Gallant védelmi miniszter ma Washingtonban találkozott Amos Hochstein-nel, az Egyesült Államok elnökének vezető tanácsadójával. Hochstein, aki amerikai közvetítőként szolgál Libanonban, az északi lakosok hazatéréséről is tárgyalt Gallantal. A beszélgetés során a védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a gázai háború következő szakaszára való áttérés hatással lesz minden fronton. Hozzátette: „Izrael felkészül minden lehetőségre – katonai és diplomáciai téren egyaránt.”


15:41

Smotrich: Elkötelezett vagyok a telepek rendezése mellett, célom, hogy Júdeát és Szamáriát Izrael részévé tegyük

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter, a Vallásos Cionizmus párt vezetője, a párt ülésén kijelentette, hogy szándéka „tényeket teremteni a terepen, hogy Júdea és Szamária Izrael elválaszthatatlan részévé váljon.” Elmondása szerint „be fogjuk vezetni a szuverenitást Júdeában és Szamáriában, először a terepen, majd törvényhozás útján. Az a célom, hogy rendezetté tegyem a fiatal telepeket (vagyis illegális telepeket)… Életem célja a palesztin állam létrejöttének megakadályozása.”


15:31

Riasztások voltak Keren Salom településen a Gázai övezet közelében


15:10

Ma este közzéteszik Hersh Goldberg-Polin, Or Levy és Elia Cohen elrablásának videóját

A túszok családjainak szervezete bejelentette, hogy ma este 19:00-kor közzéteszik Hersh Goldberg-Polin, Or Levy és Elia Cohen elrablásának videóját – a családtagok kérésére. A három személyt a Gázai övezetbe rabolták el, miután elmenekültek a Nova fesztiválról Reimben. A videó, amely körülbelül két perc hosszú, terroristák testkameráin keresztül készült. A családok kérésére a videót szerkesztették és részben elhomályosították. „Ez a kemény videó vádirat az elhanyagolás ellen, amely már 262 napja tart. Hersh, Elia és Or élve kerültek elrablásra, és élve kell visszatérniük, még ma” – közölte a túszok családjainak szervezete.


14:50

A tengeralattjárók ügyével foglalkozó vizsgálóbizottság figyelmeztette Netanjahut és négy korábbi magas rangú tisztviselőt, hogy az őket érintő következtetések károsak lehetnek számukra

A tengeralattjárók ügyével foglalkozó állami vizsgálóbizottság értesítette Netanjahu miniszterelnököt, valamint a korábbi védelmi minisztert, Moshe Yaalont, a volt Moszad-vezetőt, Yossi Cohent, a korábbi haditengerészeti parancsnokot, Ram Rothberget és az egykori Nemzetbiztonsági Tanács alkalmazottját, Avner Shamchoni-t, hogy a bizottság következtetései potenciálisan károsak lehetnek számukra. Az értesítés alapján az öt érintett személynek közölniük kell a bizottsággal, ha szándékukban áll ügyvédet kijelölni, aki képviseli őket a bizottság előtt.

A bizottság közleménye szerint: „Ezt a döntést nem lehet meghozni anélkül, hogy figyelembe vennénk az Izrael Államát az október 7. óta sújtó nehéz napokat. Különösen a jelenlegi biztonsági kihívások fényében, amelyekkel az ország szembesül, elengedhetetlen, hogy átfogó döntések szülessenek az állambiztonsággal kapcsolatban, beleértve a haderő fejlesztését is.”


14:46

Cahal: Rakétát semmisítettünk meg Eskol területe felett

A hadsereg közölte, hogy Rafah területéről a Gázai övezetben kilőtt rakétát sikerült elfogni és megsemmisíteni Eskol területe felett. Nincsenek sérültek és nem történt kár.


14:45

Jelentés: Újságírók és diplomaták jártak a bejrúti repülőtéren a Hezbollah fegyverkészletéről szóló jelentések után

A szaúdi Al-Arabiya újság szerint a libanoni kormány szervezett egy sétát diplomaták és újságírók számára a bejrúti nemzetközi repülőtéren, egy nappal azután, hogy a brit Telegraph újság jelentette, hogy a Hezbollah fegyvereket és lőszereket tárol ott. Ali Hamieh, libanoni közlekedési miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: „Minden repülőtér és kikötő nyitva áll a diplomáciai személyzet számára. A Telegraph jelentése része a Libanon elleni pszichológiai hadviselésnek, és árt a turizmusnak, amely már egyébként is szenved a gázai háború miatt. Izrael megsérti Libanon szuverenitását, és évente több száz alkalommal behatol a libanoni légtérbe, beleértve a bejrúti repülőteret is.”


14:23

Riasztások szólaltak meg számos településen az Eskol régióban


12:54

Gadi Eizenkot a Knesszetben: A miniszterelnök „részleges megállapodásról” szóló kijelentése azonnali tisztázást igényel

Gadi Eizenkot, a Knesszet Külügyi és Védelmi Bizottságának tagja a bizottság ülésén elmondta, hogy a miniszterelnök Netanjahu tegnap esti, a Channel 14-en tett kijelentése, miszerint csak részleges megállapodást kötne a túszok visszahozatalára, azonnali tisztázást igényel. „Két héttel ezelőttig minden háborús kabinetülésen csak két lehetőség volt: vagy egy szakaszban lép megállapodásra – amit úgy neveznek, hogy ‘mindent mindenért’ – vagy egy átfogó megállapodás három szakaszban. Erről a kabinet egyhangúlag szavazott” – mondta Eizenkot. Hozzátette: „A miniszterelnök részleges megállapodásról szóló kijelentése ellentétes a háborús kabinet döntésével. Talán ez egy elszólás volt, talán egy gondolat. Úgy gondolom, hogy ez azonnali tisztázást igényel a túszok családjainak okozott lelki megrázkódtatás miatt, és ez súlyos csapás Izrael nemzeti szellemi erejére. Vannak most is harcoló katonák, akiknek a célja a túszok visszahozatala. Ezért úgy gondolom, hogy a miniszterelnöknek azonnal tisztáznia kell, mire gondolt.”


12:35

A Knesszet Bizottsága jóváhagyta a tartalékos szolgálat alóli mentességi korhatár emelésének sürgetését; a Knesszet jogi tanácsadója: A kérelem benyújtása az utolsó pillanatban felháborító

A Knesszet Bizottsága ma jóváhagyta a kormány kérését, hogy előzetes megbeszélést folytassanak a védelmi szolgálati törvény javaslatáról, amely lehetővé teszi a tartalékos szolgálat alóli mentességi korhatár emelését. A javaslat három hónappal meghosszabbítaná az ideiglenes rendelkezést, és egy évvel növelné azt a kort, amikor a mentességet megadják. Így a tartalékos katonák, akik nem tisztek, 40 helyett 41 éves korukig szolgálnának; a tisztek 46 éves korukig, és a különleges beosztásokban szolgálók 50 éves korukig.

A Knesszet jogi tanácsadója kritikával illette a mentességi kérelem benyújtását. Véleménye szerint „ez a kérelem különösen felháborító, mivel az utolsó pillanatban érkezik, és csak két napot hagy munkára a Knesszetnek és a bizottságnak. Ez a Knesszet és a munkaképessége iránti teljes tiszteletlenség, különösen azután, hogy a Külügyi és Védelmi Bizottság korábban nem volt hajlandó egy évvel meghosszabbítani ezt a rendelkezést.”


12:25

Cahal: Páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból Manara felé


12:24

Három kibuc az Eskol tanácsból petícióval fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy az állam adjon nekik evakuálási jogokat

Az Eshkol regionális tanács területén található Orim, Tzeelim és Gvulot kibucok, amelyek lakóit evakuálták, petíciót nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy az állam biztosítsa számukra az evakuálási jogokat. A petícióban a kibucok azt követelték, hogy vegyék fel őket a „Tkuma” támogatási listájára, amelyet a Gázai övezet körüli települések lakóinak megsegítésére hoztak létre.

A petíció szerint az állam döntése, hogy evakuálja a tanács többi települését, és kizárja ezt a három kibucot, önkényesen és a valósággal nem összhangban született. A petícióban azt is megemlítették, hogy a kibucok lakóinak el kellett hagyniuk otthonaikat, mivel azokat katonai zónává nyilvánították. „A petíció benyújtói segítséget kérnek, hogy újjáépíthessék életüket a trauma után, amelyet átéltek. Az állam részéről diszkriminációval szembesülnek, mivel nem minősülnek evakuáltaknak, és nem részesülnek a tanács többi településének nyújtott támogatásban vagy jogokban” – áll a petícióban.


11:30

Tkuma Igazgatóság: Meghosszabbítják a déli menekültek szállodai tartózkodásának időtartamát augusztus 15-ig

A Tkuma Igazgatóság bejelentette, hogy augusztus 15-ig meghosszabbítják a Nyugat-Negev területén élő menekültek szállodai tartózkodásának támogatását. Ez a múlt héten elfogadott kormánydöntés következménye, amely meghosszabbítja a támogatást azoknak a településeknek a lakóira, akiknek visszatérését nem akadályozza biztonsági ok. A lakóknak júliusban kellett volna visszatérniük otthonaikba, és az utóbbi időben néhány kibuc, köztük Zikim, Mefalsim és Erez, hosszabbítást kértek. Az igazgatóság közleményében az is szerepel, hogy azok a lakók, akik visszatértek otthonaikba és támogatást kaptak, nem térhetnek vissza a szállodai tartózkodásba.


11:07

Túszok rokonai támadták Netanjahu kijelentéseit a Knesszet vitája során: „Nincs félmegállapodás, ez teljes kudarc”

A Knesszet Pénzügyi Bizottságának ülésén a túszok rokonai élesen kritizálták Netanjahu miniszterelnököt, miután kijelentette, hogy hajlandó lenne egy megállapodásra, amely csak részben hozná vissza a túszokat, de nem lenne hajlandó a háború leállítására. Gil Dickman, Carmel Gat unokatestvére elmondta: „Akik tegnap látták az interjút, hallották Bibi-t, aki megakadályozza a Netanjahu-megállapodást. Volt egy megállapodás, amelynek célja mindenki visszahozatala volt, de hirtelen kiderült, hogy a megállapodás, amelyet mindenki támogat, kivéve Netanjahut, ez a Netanjahu-megállapodás. Hirtelen ő az ellenkezőjét mondja.” Dickman hozzátette: „Nem értjük már, ez azt jelenti, hogy lemondtak az összes túszról? Nincs félmegállapodás, ez olyan, mint fél terhesség vagy fél győzelem. Ez teljes kudarc.”

Niva Vankert, Omar anyja, aki szintén részt vett a Knesszet Pénzügyi Bizottságának ülésén, amely a költségvetési többletek elosztásával foglalkozott, hozzátette: „Régen nem volt ilyen teljes bizottsági ülés, és értem, miért. Ma pénzt osztanak itt.” Vankert megjegyezte: „Nem vagyok egy kiabálós ember, de egy nap Netanjahu azt mondja, hogy van egy megállapodás a túszok szabadon bocsátására, és másnap mást mond. Akkor hogyan ne őrülnék meg? Törvénytisztelő, cionista állampolgár vagyok, és életem utolsó napjáig harcolni fogok az országért. De ha az országom nem menti meg a fiamat, akkor nincs jövőnk itt.”


09:55

Cahal: Célzott légicsapásban végeztünk a Hamasz egyik központi fegyvergyártó vezetőjével a Gázai övezetben

A Cahal bejelentette, hogy az éjszaka során légicsapásban megölték Mohammed Salahot, a Hamasz fegyvergyártási részlegének egyik központi vezetőjét a Gázai övezetben. A hadsereg közleménye szerint Salah stratégiai projekteken dolgozott a Hamasz számára, és több terrorista csoportot irányított, amelyek fegyverfejlesztéssel foglalkoztak.

A Cahal ma reggel folytatja tevékenységét Rafahban. Célzott razziák során a Tel al-Sultan negyedben számos fegyvert találtak, és kilövőállásokat, valamint alagutak bejáratait semmisítették meg.


09:37

Tüntetők a Tel-Avivi Hisztadrut épületének bejáratához láncolták magukat

Aktivisták láncolják magukat a Tel-Avivi Hisztadrut épületének bejáratához, ma reggel – Fotó: Tomer Appelbaum

Ma reggel tüntetők láncolták magukat csövekkel a Tel-Avivi Hisztadrut (szakszervezet) épületének bejáratához, és választások megtartását, valamint a gazdaság leállítását követelték. A „Megváltoztatjuk az irányt” nevű mozgalom, amely a tiltakozást szervezte, kijelentette: „A legsúlyosabb óránkban felszólítjuk a Hisztadrutot, hogy csatlakozzon a harcunkhoz, és azonnal hirdessen gazdasági sztrájkot, amíg ki nem tűzik a választások időpontját.”


09:20

Tüntetők blokkolják a 4-es főutat Hod Hasaron közelében, és választások megtartását követelik

Tüntetők blokkolják a 4-es főutat, ma reggel – Fotó: Danor Aaron

Ma reggel tüntetők blokkolták a 4-es főutat Hod Hasaron közelében, követelve az azonnali választások megtartását. A demonstráció része a kormány elleni országos tiltakozásoknak.


09:07

Smotrich Netanjahutól követeli a kabinet összehívását a Palesztin Hatóság elleni szankciók előmozdítása érdekében

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter tegnap este (vasárnap) felszólította Netanjahu miniszterelnököt, hogy hívja össze a biztonsági kabinetet, hogy szankciókat hozzanak a Palesztin Hatóság ellen, válaszul az Izrael elleni legutóbbi nemzetközi lépésekre. Smotrich már a múlt héten felvetette a kérdést, de a miniszterelnök beleegyezett, hogy a következő kabinetülésre halassza a vitát. Ez a döntés azután született, hogy Yoav Gallant védelmi miniszter és Gali Baharav-Miara jogtanácsos, időt kértek, hogy tanulmányozzák Smotrich szankciójavaslatait és azok következményeit.


08:33

Kormányellenes tüntetők blokkolják a 2-es autópályát a Glilot csomópontnál, és a gazdaság leállítására szólítanak fel

Tüntetők blokkolják a 2-es autópályát, ma reggel – Fotó: Udi Salmanovich

Tüntetők blokkolták a 2-es autópályát Tel-Aviv irányába, a Glilot csomópont közelében, és követelik a gazdaság leállítását. „Amikor a túszok magukra vannak hagyva Gázában, az észak ég és újabb háború kitörése fenyeget, a kormány cserben hagy mindannyiunkat. Ez vészhelyzet. A gazdaságnak le kell állnia, amíg az ország történetének legkorruptabb és legnagyobb kudarcot vallott kormányát le nem váltják. Általános sztrájkra szólítunk fel” – áll a tüntetők közleményében.


07:20

Hamasz: Netanjahu kijelentései a harcok folytatásáról bizonyítják, hogy Izrael elutasítja a megállapodást

A Hamasz reagált Netanjahu miniszterelnök kijelentéseire, miszerint hajlandó részleges megállapodást kötni a túszok szabadon bocsátására, de elkötelezett a háború folytatása mellett. A Hamasz szerint ezek a kijelentések bizonyítják, hogy Netanjahu elutasítja Joe Biden amerikai elnök által javasolt izraeli megállapodást. „Az, hogy ragaszkodunk a feltételeinkhez, azért van, hogy megakadályozzuk Netanjahu kísérleteit a menekülésre és a palesztin nép elleni agresszió folytatására” – áll a szervezet közleményében. „Követeljük az amerikai kormánytól, hogy világos álláspontot képviseljen, és szüntesse meg a háború folytatásának támogatását.”


07:18

A tegnapi metulai páncéltörő rakéta támadás sérültjei készenléti csapat tagjai; Rambam: egyikük állapota súlyos

A haifai Rambam kórház frissítette a tájékoztatást, miszerint a tegnap este Metulában páncéltörő rakéta által megsebesült két készenléti csapat tagjának egyikének állapota súlyos, de stabil, és az intenzív osztályon ápolják. A másik csapattag könnyebben megsérült. A két embert akkor érte a rakétatámadás, amikor egy égő házhoz kísértek lakosokat, hogy elhozzanak tárgyakat a házból, ami rakéták becsapódása következtében égett le Metulában.


04:17

Az amerikai hadsereg: A huti milícia támadást intézett egy teherhajó ellen a Vörös-tengeren

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (CENTCOM) jelentette, hogy a jemeni huti milícia támadást hajtott végre egy görög tulajdonú, libériai zászló alatt közlekedő teherhajó, a Transworld Navigator ellen a Vörös-tengeren. A jelentés szerint a támadást valószínűleg egy pilóta nélküli repülőgép (drón) hajtotta végre, és a hajó legénysége kisebb sérüléseket jelentett, valamint kár keletkezett a hajóban.

A huti milícia szóvivője azt állította, hogy a szervezet egy másik hajót is megtámadott az Indiai-óceánon cirkálórakétákkal. Szerinte a megtámadott hajók olyan vállalatokhoz tartoztak, amelyek „megszegték a palesztinai megszállt területek kikötőibe való belépés tilalmát”.


00:40

Az amerikai hadsereg parancsnoka: Egy izraeli támadás Libanonban széleskörű háborúhoz vezethet

Az amerikai hadsereg vezérkari főnöke, Charles Brown tábornok figyelmeztetett, hogy egy izraeli katonai támadás Libanonban iráni válaszlépésekhez vezethet, ami széleskörű háborút eredményezhet, amely veszélybe sodorhatja az amerikai erőket a térségben. Elmondása szerint az Egyesült Államok nem lesz képes Izraelt ugyanúgy megvédeni a Hezbollah elleni támadásokkal szemben, mint ahogy áprilisban az iráni támadások ellen segítették, mert nehezebb visszaverni a Hezbollah rövid hatótávolságú rakétáit. Hozzátette, hogy az USA továbbra is beszélget izraeli vezetőkkel, és figyelmeztet a konfliktus kiterjesztésének veszélyére.


21:53

Metula Tanácsának vezetője: Ketten könnyebben megsérültek egy páncéltörő rakéta becsapódásában a településen

David Azoulay, Metula Tanácsának vezetője elmondta, hogy két ember könnyebb sérüléseket szenvedett egy páncéltörő rakéta becsapódása következtében a tanács területén. A sérülteket kórházba szállították. Azoulay szerint a rakétát egy járműre lőtték ki.


20:04

Magas rangú amerikai tisztviselő Netanjahu fegyverszállítással kapcsolatos állításaira: „Nem reagálunk politikai nyilatkozatokra, pozitív megbeszéléseket várunk Gallant védelmi miniszterrel”

Egy magas rangú amerikai tisztviselő ma reagált Netanjahu azon kijelentésére, miszerint csökkent az Egyesült Államok által Izraelnek szállított fegyverek mennyisége. A tisztviselő elmondta: „Többször is világossá tettük álláspontunkat az ügyben, és nem fogunk tovább reagálni a miniszterelnök politikai nyilatkozataira. Pozitív megbeszéléseket várunk Gallant védelmi miniszterrel Washingtonban ezen a héten.”

Reggel Netanjahu egy videót tett közzé az X hálózaton, amelyben kijelentette: „Jelentős csökkenés történt az Izraelbe érkező amerikai fegyverszállítmányokban. Hosszú hetekig kértük amerikai barátainkat, hogy gyorsítsák fel a szállítmányokat. Ismételten megtettük ezt, a legmagasabb szinteken és minden szinten.” Hozzátette: „Különféle magyarázatokat kaptunk, de egy dolog nem változott: az alaphelyzet. Hónapokig tartó változatlanság után döntöttem úgy, hogy nyilvánosságra hozom ezt az ügyet.”


18:13

Az állami ellenőr látogatást tett az október 7-i támadás által sújtott településeken: „A kudarc alapos javítást igényel”

Englman (balra) rendőrök társaságában egy helyszíni szemlén, ma

Az állami ellenőr, Matanyahu Englman ma több települést is meglátogatott, amelyeket súlyosan érintett az október 7-i támadás, az irodája által végzett vizsgálati eljárás részeként. Az ellenőr irodája közölte, hogy Englman Szderotban, a Beeri kibucban, a Nova fesztivál területén, a Reim kibucban, Ofakimban és Jad Mordechaiban járt. „A vizsgálat most kritikus fontosságú a tanulságok levonása érdekében” – mondta Englman. „Az október 7-i összeomlás alapos javítást igényel – mind a déli lakosok számára, akik visszatérnek otthonaikba, mind az északi lakosok számára, és minél hamarabb, annál jobb.”


18:00

A vasárnapi hírek folytatása – 2024. június 23., vasárnap.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.