Meghalt egy katona Ciszjordániában – Hírszüret

Yehuda Geto

2024. július 01., hétfő, a háború 269. napja


00:00

A hétfői frissítések véget értek

Keddi hírösszefoglaló >>


23:47

Az államügyész engedélyezte a rendőrségnek, hogy kihallgassa Ami Dror kormányellenes aktivistát Netanjahu elleni uszítás gyanújával

Az államügyész engedélyezte a rendőrségnek, hogy kihallgassa a kormányellenes aktivistát, Ami Drort, Benjamin Netanjahu miniszterelnök elleni erőszakra való uszítás gyanújával. Dror körülbelül két héttel ezelőtt egy tüntetésen Caesareában azt mondta, hogy Netanjahu “ördög”, és emlékét meg kell semmisíteni. Dror válaszul ezt mondta: “Félnek, és a trükkjeik nem fognak segíteni nekik! Nem engedjük, hogy tönkretegyék az országot… Folytatjuk elszántan, erőszak nélkül, nem leszünk udvariasak, amíg új kormány nem alakul itt.”

22:34

Yehuda Geto főtörzsőrmester, 22 éves Pardes Hanna-Karkurból, ma meghalt egy robbanásban Tulkarm mellett

Yehuda Geto

Yehuda Geto főtörzsőrmester, 22 éves Pardes Hanna-Karkurból, ma meghalt egy robbanásban a Nur es-Sams menekülttáborban, Tulkarm közelében. A robbanás akkor történt, amikor a Duvdevan egység katonai járműve aknára hajtott. Az egység egy másik katonája súlyosan megsérült a robbanásban.


22:23

Prof. Ron Shapira lett Aharon Barak utódja a hágai Nemzetközi Bíróság bírójaként

Prof. Ron Shapira lett Aharon Barak utódja a hágai Nemzetközi Bíróság bírójaként. Shapira a Peresz Akadémiai Központ rektora és tapasztalt jogi oktató. Tagja volt az Izraeli Jogi és Szabadság Fórum tanácsadó bizottságának, egy jobboldali szervezetnek, amely konzervatív jogászok és bírók képzésével foglalkozik, és korábban a jelenlegi kormány által kinevezett konzervatív bíró jelöltjeként is felmerült.


22:19

Német jelentés: Meghatározták az izraeli szárazföldi hadművelet időpontját Libanonban, július harmadik vagy negyedik hetére

A német “Bild” bulvárlap jelentette, hogy meghatározták az izraeli szárazföldi hadművelet időpontját Libanonban, amelyre július harmadik vagy negyedik hetében kerül sor.


21:52

Több ezren vettek részt egy rendezvényen a háború befejezéséért; Yuval Noah Harari: A népek eltüntetésére irányuló kísérlet az erőszak körforgásának üzemanyaga

Ma több ezren vettek részt a “Itt az idő” nevű rendezvényen Tel-Avivban, amely a háború befejezésére, a túszok szabadon bocsátására és a békeszerződés megkötésére szólított fel. A rendezvényen, amelyet békepárti szervezetek vezettek, közszereplők és kulturális személyiségek, valamint olyan családok vettek részt, akik szeretteiket elvesztették október 7-én.

Prof. Yuval Noah Harari, az esemény egyik vezetője beszédében elmondta: “Minden oldal úgy gondolja, hogy a tér csak az övék. A másik népnek nincs joga itt létezni. A népek eltüntetésére irányuló kísérlet az erőszak és a félelem körforgásának üzemanyaga, és a helyzet egyre romlik. Soha nem késő javítani.” Hozzátette: “A háború nem természeti törvény, hanem emberi választás. Lehet másként választani és elkezdeni a békét építeni. Minden háború a szakadék felé vitt minket. Itt az ideje új esélyt adni a békének.”

Maoz Yinon, a rendezvény egyik szervezője, aki elvesztette szüleit, akiket október 7-én gyilkoltak meg a Netiv Haasara kibucban, így nyilatkozott: “Ahhoz, hogy megmentsem magam, a béke és a megbékélés útjára léptem. A reményt együtt teremtjük meg azáltal, hogy közös jövőt képzelünk el, és azon dolgozunk, hogy valóra váltsuk azt.”


19:36

Riasztások Nyugat-Galileában


19:13

A miniszterelnök hivatala: A Shifa igazgatójának szabadon bocsátásáról szóló döntést a politikai szint tudta nélkül hozták meg, létrehozunk egy bizottságot, amely megvizsgálja és jóváhagyja a kihallgatásuk befejezését követően szabadon bocsátandó foglyokat


19:05

Cahal: Hét lövedék csapódott be nyílt területekre Felső-Galileában; a légierő csapást mért Dél-Libanonra

A Cahal közölte, hogy hét Libanonból indított lövedék csapódott be nyílt területekre Dovav és Ramat Naftali települések, valamint Maayan Baruch kibuc közelében, és nem történt személyi sérülés. A hadsereg továbbá közölte, hogy a légierő katonai épületeket és Hezbollah infrastruktúrákat támadott több dél-libanoni faluban.


19:00

Riasztások Észak-Galileában


19:00

Blinken: Az egész világ támogatta Biden javaslatát a harcok beszüntetésére, kivéve egyet – a Hamaszt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Brookings Intézetben, Washingtonban, ma – Fotó: AFP

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken ma a harcok beszüntetéséről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások kapcsán azt mondta, hogy “Joe Biden elnök javaslata elérhető. Amit az ajánlás bemutatása után láttunk, az lenyűgöző: szinte az egész világ támogatta, kivéve egyet – a Hamaszt”. Blinken, aki a washingtoni Brookings Intézetben szólalt fel, elmondta, hogy a szervezet “visszatért egy olyan válasszal, amit úgy lehetne leírni, hogy ‘igen, de’, megpróbálva új feltételeket szabni, visszalépni már elfogadott álláspontoktól, és többet elérni”. Hozzátette, hogy “intenzív erőfeszítést tettünk az egyiptomiakkal és a katariakkal, hogy csökkentsük a Hamasz által teremtett különbségeket az ajánlat elutasításával, amelyet mindenki, beleértve Izraelt is, elfogadott”.

A gázai övezetben folyó harcok kapcsán Blinken elmondta, hogy “hallottuk, hogy Izraelben csökken a harcok intenzitása Gázában”, és megjegyezte, hogy “még látni kell, hogy valóban így van-e”. Hangsúlyozta, hogy “bármi is lesz, amikor ez a konfliktus véget ér, nem maradhat űr. Világos, következetes és elérhető terveknek kell lenniük a kormányzásra, a biztonság érdekében, és hogy megkezdjék azoknak az embereknek a segítségnyújtást, akiknek újjá kell építeniük az életüket, amelyeket tönkretettek”. Hozzátette: “Az űrt hajlamosak először rossz dolgok kitölteni, mielőtt jó dolgok töltenék ki”. Kiemelte, hogy három megoldás létezik Gáza jövőjére, amelyek elfogadhatatlanok az Egyesült Államok számára: izraeli megszállás, a Hamasz uralmának folytatása, vagy a “káosz, anarchia és kormányzás hiánya”.

A libanoni harcokról Blinken elmondta, hogy “egyik fő szereplő sem akar (széleskörű) háborút, Izrael nem akarja, bár lehetséges, hogy felkészül rá. Nem hiszem, hogy a Hezbollah háborút akar, Libanon biztosan nem akarja, és nem gondolom, hogy Irán akarja. Irán biztosítani akarja, hogy a Hezbollah ne semmisüljön meg, és hogy használhassa a szervezetet, ha valaha közvetlen konfliktusba kerül Izraellel”. Ugyanakkor Blinken hozzátette: “Vannak erők és momentumok, amelyek esetleg ebbe az irányba vezetnek”.


18:53

A hadsereg felszólította Khan Younis keleti negyedeinek lakóit, hogy hagyják el otthonaikat

A Cahal felszólította Khan Younis keleti negyedeinek lakóit, hogy hagyják el otthonaikat a város nyugati részére, amelyet a hadsereg humanitárius területként határozott meg. Arról a területből, ahonnan a Cahal elrendelte az evakuálást, ma reggel tüzeltek az övezetre.


18:52

Netanjahu: Haladunk a Hamasz hadseregének felszámolása felé, de további harcok is lesznek ellene

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy “haladunk a Hamasz hadseregének felszámolásának szakasza felé”, és hozzátette, hogy a harcok folytatódni fognak a terrorista szervezet megmaradt elemei ellen. A Nemzeti Védelmi Főiskola hallgatóival folytatott beszélgetésében Netanjahu megjegyezte, hogy tegnap a gázai hadosztálynál járt, és úgy véli, hogy “el fogjuk érni minden célunkat”.


17:41

Szmotrics: Szerintem a háború összességében jól halad, katonai kormányzást kell létrehozni Gázában

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter szerint “a háború jól halad”, és hozzátette, hogy a harcok vezetésének legjelentősebb problémája a Cahal ellenállása a katonai kormányzat létrehozásával szemben a Gázai övezetben. Szmotricsot Gil Dikman, Carmel Gat elrabolt személy unokatestvére kérdezte arról a döntésről, amely szerint több tucat palesztin foglyot szabadon engedtek anélkül, hogy cserébe elrabolt személyeket kaptak volna vissza. Szmotrics így válaszolt: “Hiba őket szabadon engedni. Nagyon kemény kritikám van azzal kapcsolatban, hogy még mindig nem vállaltunk polgári felelősséget a Gázai övezetért. A fő vitám a Cahal és a védelmi miniszterrel az, hogy létrehozzunk-e katonai kormányzást, amely megtörné a Hamaszt és felgyorsítaná az elraboltak visszatérését.”


17:32

További riasztások Felső-Galileában


17:03

Riasztások voltak Felső-Galileában


16:55

Nagy-Britannia határozottan ellenzi a kabinet döntését öt illegális előőrs rendezéséről Ciszjordániában

Nagy-Britannia bejelentette, hogy határozottan ellenzi a kabinet döntését öt illegális előőrs rendezéséről Ciszjordániában. A brit külügyminisztérium közölte, hogy Nagy-Britannia ellenzi a palesztin hatóság elleni további büntetőintézkedéseket is. Felszólította Izraelt, hogy haladéktalanul oldja fel a palesztin hatóság pénzének befagyasztását. “Izraelnek meg kell állítania illegális telepeinek bővítését, és felelősséget kell vállalnia a szélsőséges telepesek erőszakáért” – áll a külügyminisztérium közleményében.


16:24

Riasztások voltak Észak-Galileában


16:14

Metula Tanácsa: Rakéta csapódott egy házba riasztás nélkül


16:12

Szmotrics: Új települést hozunk létre minden egyoldalúan elismert palesztin állam után

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és a védelmi minisztérium minisztere a kabinet döntésére reagálva, amely öt előőrs rendezéséről szól Ciszjordániában, kijelentette, hogy ez válasz a Palesztin államot egyoldalúan elismerő országoknak. “Minden egyoldalúan elismert palesztin állam után új települést hozunk létre, és ezzel eltemetjük azt az őrült elképzelést, hogy egy palesztin államot hozzanak létre, ami veszélyezteti Izrael államának létét” – mondta Szmotrics a vallásos cionizmus frakciójának ülésén.

A Cahal által a gázai övezetben végzett intenzív harcok befejezésére vonatkozó jelentésekre is reagálva Szmotrics katonai kormányzat létrehozását szorgalmazta ott. “A Cahal nagy sikereket ért el a Hamasz és a terrorista infrastruktúrák elleni harcban, de még sok munka áll előttünk. Nem állítjuk le a háborút, amíg minden háborús célt el nem érünk: a Hamasz megsemmisítését és az összes elrabolt személy visszatérését” – mondta Szmotrics, hozzátéve: “Ideje vállalni a felelősséget a humanitárius segélyek kiosztásáért, hogy ne jussanak el a Hamaszhoz. Csak a gázai katonai kormányzat teszi lehetővé, hogy a Cahal elfoglalja és ellenőrzése alá vonja a területet, és megakadályozza a Hamasz visszatérését és erejének újjáépítését.”


15:02

Egy harcos meghalt a Nahal Dandárban, a Gázai övezet déli részén

Ori Jichak Hadad őrmester

A hadsereg bejelentette, hogy a Nahal Dandár egyik harcosa meghalt a Gázai övezet déli részén egy incidensben, amelyben egy másik katona súlyosan megsebesült. A halott Ori Jichak Hadad őrmester, 21 éves, Beersevából, aki a 931. zászlóaljban harcolt. Szüleit, Ciont és Chavát, valamint három testvérét hagyta hátra. Az Itamar Jesiva diákja volt. Temetése 19:00-kor lesz a jeruzsálemi Herzl-hegyen.


14:10

Galant: 6700 tartalékost elbocsátanak ma, mert a törvényt nem hagyták jóvá, a Cahalnak 10 000 katonára van szüksége azonnal

Joav Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy ma 6700 tartalékos katonát elbocsátanak, mert a tartalékos szolgálat meghosszabbítására vonatkozó időszakos rendelet érvényessége lejárt. Galant hozzátette, hogy “a Cahalnak azonnal szüksége van 10 000 katonára”, és jelenleg 4800 ultraortodoxot tud mozgósítani. Közölte, hogy utasította a Cahal-t, hogy “15 000 tartalékost vonjon vissza, akiket korábban kizártak a szolgálatból”, és hozzátette, hogy a katonák hiánya miatt a hadosztályok nem tudtak párhuzamosan működni a Gázai övezetben.


13:19

Spanyolország csatlakozni kíván Dél-Afrika Izrael elleni keresetéhez a Hágai Igazságügyi Bíróságon

Spanyolország kérvényt nyújtott be, hogy csatlakozhasson Dél-Afrika Izrael elleni keresetéhez a Hágai Nemzetközi Igazságügyi Bíróságon. A bíróságnak jóvá kell hagynia vagy el kell utasítania a kérelmet. Számos ország már csatlakozott Dél-Afrika keresetéhez, köztük a Palesztin Hatóság, Kolumbia és Mexikó.


12:40

A Ciszjordániai Egészségügyi Minisztérium: Egy nő és egy 15 éves fiú halt meg a Cahal tüzében Tulkaremben

Cahal konvoj a Nur es-Sams menekülttáborban, Tulkarem közelében, ma

A ramallahi Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy nő és egy 15 éves fiú halt meg a Cahal tüzében a Tulkarem-i menekülttáborban. A városi kórház igazgatója szerint az áldozatok Mohamed Szarhan, 15 éves, és Naszrin al-Dmiri, 46 éves. Egy biztonsági forrás szerint a fiút valószínűleg a hadsereg lőtte le, és a nő valószínűleg egy sikertelen légicsapás törmelékétől halt meg.


11:47

Elkezdődtek a munkálatok egy állandó kapu építésére, amely lezárja az Aza utcát Jeruzsálemben Netanjahu háza mellett

Az Aza utca Jeruzsálemben, ma reggel – Fotó: Olivier Fitoussi

Az akadály az Aza utcában, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Az Aza utcában, Jeruzsálemben elkezdték egy betonhoz rögzített állandó kapu építését a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu magánlakása melletti úton. Ez a kapu egy egész szakasz lezárására szolgálhat az utcában, ahol az elmúlt hónapokban tüntetéseket tartottak a kormány ellen és az elraboltak szabadon bocsátásáért.

Munkálatok az Aza utcában, Jeruzsálemben, ma – Fotó: Olivier Fitoussi


09:57

Ben-Gvir a Sabak vezetőjének leváltását szorgalmazza a Shifa kórház igazgatójának szabadon bocsátása miatt

A kormány minisztereinek WhatsApp-csoportja ma reggel tele volt kritikával Joav Galant védelmi miniszter és Ronen, a Sabak vezetője ellen, miután jelentések érkeztek a Shifa kórház igazgatójának, Dr. Mohamed Abu Szalamije szabadon engedéséről Gázába. Amichai Sikli miniszter a csoportban kérdezte Galantot: “Kaphatunk magyarázatot, miért engedték szabadon ezt az embert, akinek a kórházában elrabolt túszokat gyilkoltak meg, és ahol a Hamasz parancsnoksága működött?” Orit Strock miniszter így írt: “Mi?! Nem szabad ilyet tenni kormányülés nélkül! Ha túszcseréről kértétek beleegyezésünket, hogyan lehet terroristákat szabadon engedni ellenszolgáltatás nélkül?! Követelem, hogy állítsuk le mindent és tartsunk kormányülést.” Itamar Ben-Gvir miniszter ezt írta: “Itt az ideje, hogy elküldjük a Sabak vezetőjét.” Hozzátette: “Ő azt csinál, amit akar, és Galant teljesen vele van. Semmibe veszik a kabinetet és a kormányt. Ő önálló politikát folytat, azt tesz, amit akar.”


09:09

A hadsereg csapatai éjjel beléptek Nur es-Sams-ba, hogy robbanószerkezeteket derítsenek fel


08:56

Az Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget a reggeli rakétatűzért


08:47

Cahal: Körülbelül 20 rakétát lőttek ki a reggel az övezetre, nincs áldozat

A Cahal szerint a reggeli tűzviharból körülbelül 20 rakétát lőttek ki Khan Younis környékéről. A legtöbb rakéta nyílt területekre hullott, néhányat elfogtak, és nem voltak áldozatok. A hadsereg közleménye szerint a Cahal válaszul tüzérségi tűzzel válaszolt.


08:41

Jelentések az övezetben: Izrael körülbelül 50 fogvatartottat engedett szabadon Gázába, köztük a Shifa kórház igazgatóját, akit hét hónappal ezelőtt tartóztattak le

A Shifa Kórház igazgatója, Mohamed Abu Szalamije, Khan Younisban, a Gázai övezet déli részén, ma – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Az övezetből származó jelentések szerint több tucat gázai fogvatartottat szabadítottak ki Izraelből Gázába, köztük Mohamed Abu Szalamijét, a Shifa kórház igazgatóját, akit novemberben tartóztattak le. Szabadon bocsátása után Abu Szalamije elmondta: “Izrael mindenkit letartóztat, beleértve az orvosi személyzetet is. Vannak foglyok, akik kínzások következtében haltak meg, és vannak orvosok és egészségügyi dolgozók, akiket letartóztattak és kezelésre szorulnak.” A hadsereg és a Sabak hét hónappal ezelőtti bejelentése szerint a Hamasz jelentős erőforrásokat használt fel, köztük villamos energiát is, hogy fenntartsa az alagútrendszert, amelyet a Shifa kórház alatt építettek ki, és számos fegyvert tároltak az intézményben és annak környékén. Továbbá, a terrorista támadás után október 7-én a Hamasz a kórházat menedékhelyként használta emberei számára, és izraeli túszokat is elvitt oda. Novemberben Noa Marciano katona holttestét találták meg a kórház közelében.


08:26

A Cahal az övezeti riasztásokról: Reggel 15-20 rakétát lőttek ki az övezetből

A hadsereg szerint 15-20 rakétát lőttek ki az övezetből, miután az elmúlt fél órában riasztások voltak Ein Haslosa, Kiszufim, Nir Am, Jated, Hulit, Szde Avraham, Szufa, Dekel és Nir Oz területén.


08:13

Újabb riasztások a Gázai övezet környékén


08:04

Cahal: Célpontokat támadtunk Dél-Libanonban az éjszaka folyamán

A Cahal közölte, hogy az éjszaka folyamán célpontokat támadott Dél-Libanonban, köztük katonai épületeket a Keila falu térségében, valamint terrorista infrastruktúrákat Hula, Al-Bayda és Rab A-Tlatin térségében. Ezen kívül a hadsereg tüzérségi tüzet hajtott végre A-Dahira térségében, Dél-Libanonban.


07:58

Riasztások a Gázai övezet környékén


07:00

Dzseninben letartóztatott palesztinok a BBC-nek: A katonák levetkőztettek minket és a dzsip motorházán vittek minket

Két palesztin férfi, akiket Dzseninben tartóztattak le, a brit BBC-nek elmondta, hogy a katonák úgy vitték őket, hogy a dzsip motorházán feküdtek, hasonlóan a közelmúltban az északi Ciszjordánia városában dokumentált esethez. Szamir Dabajje, 25 éves, azt vallotta, hogy a katonák szombaton Dzseninben végzett műveletük során hátba lőtték. Elmondása szerint hosszú ideig arccal lefelé feküdt, amíg meg nem vizsgálták, majd a dzsipre dobták. “Lehúzták a nadrágomat, meg akartam kapaszkodni a járműben, de az egyik katona arcul ütött és azt mondta, hogy ne csináljam” – mondta Dabajje. “A halálomra vártam.” A BBC jelentésében megjegyezte, hogy Dabajje bemutatott egy videót, amelyen látható a jármű tetején, amelynek oldalán az 1-es szám szerepel.

Hisham Iszlait, egy másik palesztin Dzseninből, hasonló esetről számolt be, amely körülbelül két héttel ezelőtt történt. Elmondása szerint őt is lelőtték a katonák, és a lábán megsérült. Miután a Cahal erői megérkeztek hozzá és egy másik személlyel, aki vele volt, megparancsolták nekik, hogy álljanak fel, levetkőztették őket, és utasították őket, hogy szálljanak fel a járműre. Iszlait hozzátette, hogy aznap a nagy hőség miatt a dzsip “tűznek érződött”. A BBC szerint az eseteket a Cahal vizsgálja. Körülbelül két héttel ezelőtt jelent meg egy dokumentáció Mujahid Abadiról, 23 éves dzsenini lakosról, akit a katonák lövése után egy dzsip motorházához kötöttek. Iszlait elmondta a BBC-nek, hogy együtt volt Abadival egy barátjuk házában, és a katonák mindkettőjüket a dzsipekre vitték, miután megsebesültek.


06:29

Jelentés: A katonák az övezetben állítólag emberi pajzsként használták a fogvatartottakat

Az Al-Dzsazíra hálózat tegnap este közzétett egy videót, amelyen állítólag katonák az övezetben palesztin fogvatartottakat használnak emberi pajzsként. A videón látható, ahogy a katonák kamerát rögzítenek a fogvatartottakhoz, akiknek a kezeik bilincsekben vannak, és egyenruhába és mellénybe öltöztetik őket. Mindezt azelőtt, hogy romos házakhoz és alagutak bejárataihoz küldenék őket.


21:26

Egy katona súlyosan megsérült, és 17-en könnyebben megsérültek a drón robbanásában a Golán-fennsíkon

Egy katona súlyosan megsérült, és 17-en könnyebben megsérültek a drón korábbi robbanásában a Golán-fennsík északi részén – közölte a Cahal. A hadsereg közölte, hogy vadászgépek az elmúlt órákban Hezbollah célpontokat támadtak Dél-Libanonban, köztük egy megfigyelőállást Marakeh környékén és egy rakétaindítót Ayta ash-Shab térségében, ahonnan ma lövést adtak le Izrael északi részére. Emellett a Cahal tüzérségi lövéseket is végrehajtott Dél-Libanon több területére.


20:45

Drón robbanása az északi Golán-fennsíkon: öt ember megsérült, köztük egy súlyosan

Öt ember megsérült a drón robbanásában, amely korábban történt Marom Golan térségében, a Golán-fennsík északi részén: egy ember súlyosan, kettő közepesen könnyen, és kettő könnyen megsérült. A sérülteket a haifai Rambam Egészségügyi Központba és a Cfati Ziv Egészségügyi Központba szállították kezelésre.


20:42

Gázai jelentések: Ma reggel óta 22 ember halt meg az övezetben; hárman meghaltak egy célzott támadásban Gáza városában


20:32

Cahal megerősítette: A Tulkarem melletti áldozat Said al-Dzsaber

A Cahal megerősítette, hogy Said al-Dzsaber meghalt a Tulkaremtől keletre található Nur es-Sams menekülttáborban végrehajtott merényletben. A hadsereg közölte, hogy al-Dzsaber több lövöldözéses és robbantásos támadásban vett részt civilek és katonák ellen Tulkarem környékén, valamint további támadások irányításában és terrorista infrastruktúrák létrehozásában. A támadás célpontja az a lakás volt, ahol tartózkodott, amelyet terrorista tevékenységek előkészítésére, robbanószerkezetek gyártására és menedékként használtak. A Ramallahi egészségügyi minisztérium szerint a támadásban két másik ember súlyosan megsérült.


20:01

Az állami ellenőr találkozott Netanjahuval: Utasította az illetékeseket, hogy működjenek együtt az október 7-i kudarcok vizsgálatával

Matanyahu Englman állami ellenőr találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, és kérte tőle, hogy utasítsa az illetékeseket, hogy működjenek együtt az október 7-i kudarcokat vizsgáló ellenőrző csapatokkal.


19:50

Galant Rafahban: A Hamasz nem épül újra. Addig folytatjuk, amíg nem képesek újraépíteni erejüket

Galant Rafahban, ma – Kép: A Cahal szóvivője

Joav Galant védelmi miniszter ma helyzetértékelést tartott Rafahban, és a harcosoknak elmondta: “A Rafah-i harcok nagyon fontos dolgot jelentenek, gyakorlatilag elzárjuk a Hamasz levegőjét – a Rafah-i átkelőt, az alagutakat. Az eredmény az, hogy nincs honnan fegyvereket beszerezniük, nincs honnan felszerelést szerezniük, nincs lehetőségük erősítést hozni, és nem tudják kezelni a sérültjeiket. Harci szellemük megtörik, és gyakorlatilag az idő ellenük dolgozik, nem pedig mellettük.”

Galant hangsúlyozta a katonákkal folytatott beszélgetésben: “Ellentétben néhány ember történeteivel, akik az alagutakban vannak, a Hamasz valójában erősen kopik. (Ti) elpusztítjátok az alagutakat, elpusztítjátok a fegyvereiket, olyan helyekre juttok el, amelyeket álmodni sem mertek volna. Folytatni fogjuk és fokozzuk az erőfeszítéseket, amíg el nem érjük azt a pontot, hogy elzárjuk a levegőcsövüket, és nem engedjük, hogy újraépítsék erejüket.”


19:05

A Munkapárt és a Meretz megállapodott az egyesülésről, és a pártot “Demokraták”-nak fogják nevezni

Kép: A Meretz és a Munkapárt vezetői, ma

A Munkapárt és a Meretz megállapodott az egyesülésről, és mostantól “Demokraták” pártnak fogják nevezni magukat. Az egyezményt, amelyet a Munkapárt Yair Golan vezette csapata és a Meretz Tomer Reznik pártfőtitkár vezette csapata írt alá, kimondja, hogy az új párt listáját a Kneszetbe demokratikus előválasztások során választják meg a pártok tagjai és az új csatlakozók. A sajtóközleményükben hangsúlyozták, hogy ez nem technikai egyesülés, hanem egy teljesen új párt, amely ettől kezdve egységes szervezetként fog működni, és így indul a jövőbeni választásokon.

A felek megállapodtak abban, hogy az új lista 4. helyéig legalább egy Meretz képviselő lesz, a 8. helyig további egy képviselő, és így tovább a 12. és a 16. helyig. A Meretz 25%-os képviseleti arányt kap az új párt intézményeiben is. Emellett a Meretz önkormányzati frakcióit is csatlakoztatják az új párthoz, és ezek is a Munkapárt önkormányzati frakcióival együtt az egyesült párt képviselőivé válnak a helyi önkormányzatokban.


18:22

Az Iszlám Dzsihád megerősítette: a Tulkarem melletti áldozat a szervezet katonai szárnyának vezető tagja volt

Az Iszlám Dzsihád bejelentette, hogy Said al-Dzsaber, a szervezet katonai szárnyának vezető tagja, a Cahal által végrehajtott támadásban életét vesztette a Tulkarem melletti Nur es-Sams menekülttáborban. A szervezet szerint al-Dzsaber a Tulkarem zászlóalj egyik parancsnoka volt a katonai szárnyban.


18:00

A vasárnapi hírek folytatása – 2024. június 30., vasárnap.

Főkép: Yehuda Geto

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.