2024. szeptember 11., szerda, a háború 341. napja


00:00

Véget értek a szerdai jelentések

Csütörtöki jelentések >>

Több mint száz rakétát lőttek ki tegnap Galilea felé; A Cahal légitámadást hajtott végre Tulkaremnél

22:13

Daniella Gilboa édesanyja a Gafni háza előtti tüntetésen: A kétségbeesés szélén állunk, továbbra is kiáltani fogunk, amíg nem tesz lépéseket

Tüntetés Gafni háza előtt Bnei Brakban, ma este – Fotó: Itai Ron

Ma este tüntetést tartottak Moshe Gafni (Tórai Zsidóság) képviselő háza előtt Bnei Brakban, követelve, hogy támogassa a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást. Ela Ben Ami, Ohad Ben Ami túsz lánya a következőket mondta Gafninak: „Azért beszélek hozzád itt, a házad alatt, hogy elérjem, hogy teljesítsd a legnagyobb micvát a zsidóságban, a túszok megváltását. Vissza tudod hozni az apámat, segíthetsz, hogy újra megölelhessem.” Hozzátette, hogy két hónappal ezelőtt találkozott Gafnival. „Azt mondtad, hogy visszahozod az apámat. Itt állok két hónappal később, és azóta 12 túsz vesztette életét” – mondta. „A szemembe néztél és azt mondtad, hogy megteszed, és itt az ideje, mert ha az apám elveszti az életét, és te nem tettél semmit, az a te felelősséged lesz.”

Orli Gilboa, Daniella Gilboa túsz édesanyja, azt mondta: „A kétségbeesés szélén állunk, szükségünk van a segítségedre, és amíg nem segítesz nekünk, folyamatosan ide fogunk jönni. Folyamatosan ide fogunk jönni, és kiáltani fogunk, amíg nem teszel lépéseket, a szükséges lépéseket, hogy megmentsd ezeket a zsidókat, a testvéreinket.”


22:03

Hamasz: Küldöttségünk találkozott Katar miniszterelnökével és Egyiptom hírszerzési vezetőjével, és a tűzszüneti megállapodásról tárgyalt

A Hamasz közölte, hogy tárgyalóküldöttsége találkozott Katar miniszterelnökével, Mohamed al-Tanival, valamint Egyiptom hírszerzési vezetőjével, Abbas Kammellel. A találkozón a tűzszüneti megállapodásról és a túszok szabadon engedéséről tárgyaltak. A Hamasz ismételten hangsúlyozta készségét arra, hogy azonnal tűzszüneti megállapodást kössön az Egyesült Államok korábbi javaslata alapján, anélkül, hogy bármelyik fél új feltételeket támasztana.


21:49

A Hamasz információs minisztériuma: A halottak száma a Cahal által Nuszairatban végrehajtott iskolai támadásban 18-ra emelkedett

A Hamasz információs minisztériuma közölte, hogy a Cahal támadásában az „Al-Dzsáuni” iskolában, Nuszairat menekülttáborában a halottak száma 18-ra emelkedett. A Cahal korábban közölte, hogy vadászgépei támadást hajtottak végre az iskolánál, amely a Hamasz parancsnoki és irányítási központjaként szolgált.


21:33

Több mint száz rakétát lőttek ki ma Galilea felé; a Cahal folytatja a támadásokat Dél-Libanonban

A Cahal közleménye szerint ma este körülbelül 40 rakétát lőttek ki Libanonból Izrael irányába, amelyek nyílt területeken landoltak, személyi sérülés nem történt. A hadsereg szerint ebből mintegy 30 rakétát a nyugat-galileai Arab al-Aramsa környékére, további tíz rakétát pedig az észak-galileai Mattat környékére lőttek ki. A Cahal korábban közölte, hogy ma 60 rakétát lőttek ki a nyugat-galileai és észak-galileai területekre, ezek közül 30 rakéta érte el Libanonból Kfar Szold kibuc térségét, ahol nyílt területekre estek, míg 30 másik rakéta szintén nyílt területekre zuhant Abirim térségében. Összességében ma több mint száz rakétát lőttek ki Galileára.

A hadsereg közleménye szerint vadászgépek támadták a Hezbollah infrastrukturális létesítményeit Al-Hariba térségében Dél-Libanonban, valamint rakétaindítót Ajta as-Shaab környékén. Emellett az izraeli légierő vadászgépei katonai épületeket támadtak Hula, Ajta as-Shaab és Marwahin területén.


20:47

A Cahal légitámadást hajtott végre Tulkaremnél, a palesztin egészségügyi minisztérium: Három ember meghalt

A Cahal korábban bejelentette, hogy légitámadást hajtott végre Tulkarem térségében, és a palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint három ember meghalt.


20:22

Az amerikai tüntető családja, aki a Cahal lövése következtében halt meg: Biden részt vesz a fedőakcióban

Az amerikai tüntető családja, aki a Cahal lövése következtében halt meg, azt állította, hogy Joe Biden amerikai elnök azon kijelentése, miszerint a haláleset „baleset” volt, a „izraeli hadsereg azon tervének” támogatása, amely célja, hogy megfossza a palesztinokat földjeiktől. A család szerint Biden nyilatkozata „amerikai állampolgár meggyilkolásának eltussolására tett kísérlet”. Azt állították, hogy Aisha Nur Azagi Igi „egy nemzetközi aktivista volt, aki támogatta a palesztinokat az ő harcukban, amit Biden maga nevezett a ‘telepesek szélsőséges erőszakának, amely a palesztinok földjének elvételére irányul’. Ennek ellenére Biden a halálát balesetnek nevezi. Egy amerikai állampolgár halt meg egy idegen hadsereg célzott támadásában, és Biden elnöknek, valamint alelnökének, Harrisnek egy független és átlátható vizsgálatot kellene elrendelnie a halálának körülményeiről.”

Aisha Nur Azagi Igi, egy 26 éves amerikai-török emberi jogi aktivista, fejbe lőtték élő lőszerrel, és Nabluszban, a Rafidia kórházba szállították, ahol halottnak nyilvánították. A Cahal közzétett egy előzetes vizsgálati eredményt, amely szerint Azagi Igi „nagy valószínűséggel közvetett, nem szándékos Cahal-lövés következtében halt meg, amely egy fő felbujtót célzott”.


20:04

Több száz tüntető Tel-Avivban a túszok szabadon bocsátásáért

Tüntetők Tel-Avivban, ma este – Fotó: Hadasz Paroush

Több száz tüntető vonult a tel-avivi Begin útra, hogy a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás mellett álljanak ki. A tüntetők déli irányban blokkolják az utat, és kartonokkal írták fel a földre: „Mennyi vér fog még hiába kiontani?”. A tüntetésen túszok családtagjai is részt vesznek, köztük Einav Zangauker, Matan Zangauker túsz édesanyja, valamint Jehuda Cohen, Nimrod Cohen túsz édesapja.


19:42

Több száz ember tüntet a túszok hazahozataláért több északi helyszínen

Tüntetők a Nahalal kereszteződésénél, ma – Fotó: Cvika Golan

Több száz ember tüntet a túszok hazahozataláért Nahalal kereszteződésénél, Ogén kereszteződésénél, a Haifai Szer könyvnél és a Beit Janai csomópontnál, ahol az észak felé tartó 2-es út le van zárva a déli irányból érkezők számára.

Tüntetők a Beit Janai csomópontnál, ma este – Fotó: A nép tiltakozása, Emek Hefer

19:40

A Hamasz vállalta a felelősséget 30 rakéta kilövéséért a nyugat-galileai Cahal bázisok felé


19:37

Cahal és Sabak: Likvidáltuk a terroristát, aki részt vett Noa Marciano fogva tartásában, akit a Hamasz meggyilkolt

Noa Marciano – Fotó: a Modiin Net Facebook-oldala

A Cahal és a Sabak közölte, hogy az izraeli légierő drónja likvidálta Abdullah Abu Riala-t, a Hamasz Shati brigádjának tagját, aki részt vett Noa Marciano fogva tartásában, akit a Hamasz fogságában gyilkoltak meg, és részt vett az október 7-i mészárlásban. A szervezetek hozzátették, hogy az izraeli légierő drónja likvidálta a terroristát, Iman Khalid Ahmad Abu El-Hanit, aki szintén részt vett az október 7-i mészárlásban.


18:58

Galant: Találtunk egy dokumentumot, amelyet a Hamasz Khan Junisz-i parancsnoka írt, és amely leírja a szervezet nehéz helyzetét

Joav Galant védelmi miniszter bemutatott egy dokumentumot, amelyet állítása szerint a Cahal által megölt Khan Junisz-i Hamasz parancsnok, Ráfah Szaláma írt, és amelyben leírja a szervezet nehéz helyzetét. Galant szerint Szaláma azt írta, hogy a Hamasz fegyverzetének 70%-át megsemmisítették, beleértve a szervezet birtokában lévő rakéták 95%-át, továbbá a fegyveresek 50%-a meghalt vagy megsebesült, és sok harcosuk elmenekült. Galant hozzátette, hogy Szaláma becslése szerint a szervezet harcosainak már csak 20%-a maradt meg.

„Ez valódi válság, amely a Hamaszt sújtja, és eléri a legmagasabb rangú parancsnokokat is” – mondta Galant. „Szinvár testvéreihez kiált segítségért, de ők nyilvánvalóan nem tudják megmenteni, mert mi folytatjuk az erőfeszítéseinket.” Galant hozzátette: „Lépésről lépésre erőfeszítéseink elérik a Hamasz minden magas rangú vezetőjét, beleértve a Szinvár testvéreket is.”


18:31

A Hamasz tájékoztatási minisztériuma: A Cahal nuszairati iskolát ért támadás halálos áldozatainak száma 14-re emelkedett

Az iskola, amelyet a Cahal támadása ért Nuszairatban, ma – Fotó: Khamis Al-Rifi / Reuters

A Hamasz tájékoztatási minisztériuma közölte, hogy a Cahal által az „Al-Dzsauoni” iskolát ért támadás a Nuszairat menekülttáborban 14 halálos áldozatot követelt.


18:18

Gary Gideon Hangaal, 24 éves, Nof Hagalilból, életét vesztette a Givat Aszaf melletti teherautós gázolásban

Gary Gideon Hangaal

A Cahal bejelentette, hogy Gary Gideon Hangaal, 24 éves, Nof Hagalilból, ma reggel életét vesztette, amikor egy teherautó elütötte a Givat Aszaf melletti buszmegállónál.

A teherautó, amelyet egy biztonsági forrás szerint a Ramallah melletti Rafat faluból származó sofőr vezetett, elgázolta a buszmegállónál tartózkodó Cahal egységet. A sofőrt meglőtték és kórházba szállították.


18:16

Légiriadók Felső-Galileában


17:55

Az USA szankciókat vetett ki három személyre és öt vállalatra, amelyek a Hezbollah-hoz kapcsolódnak

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankciókat fog kivetni három személyre és öt vállalatra, amelyek a Hezbollah-hoz kapcsolódnak, azzal a céllal, hogy megzavarják a szervezet pénzügyi hálózatát.

Miller szerint a szankciók egyebek mellett a Hezbollah pénzügyi csapatának egyik vezetőjét és két libanoni üzletembert érintenek, akik kőolajcsempészettel és kőolajlétesítmények beszerzésével foglalkoznak a Hezbollah megbízásából. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint ezeknek a vállalatoknak és személyeknek a tevékenysége több száz millió dollárt hoz a Hezbollah-nak.


17:54

Netanjahu a jordániai határon: Erős akadályt fogunk építeni a csempészetek megakadályozása érdekében, szomszédainkkal együttműködve

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma meglátogatta a jordániai határt, és kijelentette, hogy Izrael azon fog dolgozni, hogy „erősebb akadályt hozzon létre a csempészési kísérletek megakadályozása érdekében, együttműködve a szomszédokkal.” Hozzátette: „Van kísérlet terroristák és fegyverek becsempészésére a Jordánon túlról Júdea és Szamária területére, valamint izraeli városokba. Mi itt együttműködünk minden hatósággal, hogy ezt megállítsuk.” Netanjahu hangsúlyozta, hogy fontos biztosítani, hogy „ez a határ továbbra is a béke és biztonság határa maradjon.”


17:17

Cahal: Egy tartalékos katona súlyosan megsebesült egy páncéltörő találattól a Dan kibuc környékén

A Cahal bejelentette, hogy a 39 éves tartalékos katona, aki Libanonból érkező páncéltörő lövéstől megsérült a Dan kibucban, a készenléti egység katonája volt, és súlyos sérülést szenvedett. A katona mellkasába repeszdarabok fúródtak, és helikopterrel szállították a Rambam kórházba.


17:12

Cahal: Az elmúlt órában mintegy 60 kilövést észleltünk Galilea irányába; ismét légiriadók voltak a nyugat-galileai területeken

A Cahal közölte, hogy mintegy 60 kilövést észlelt az elmúlt órában a nyugat-galileai és a felső-galileai területek irányába. Mintegy 30 közülük áthaladt Libanonból Kfar Szald területére, amely nem evakuált kibuc, és nyílt területeken landolt. A további 30 kilövés szintén nyílt területeken landolt Abirim térségében. Eközben légiriadók szólaltak meg Aramsha falu környékén, a nyugat-galileai területeken.


16:55

Cahal: Mintegy 30 kilövést észleltünk Abirim térségében, Nyugat-Galileában


16:52

Légiriadók Észak-Galileában


16:34

Cahal: Hamasz-aktivistákat támadtunk egy korábban iskolaként használt létesítményben Nuszairatban; a palesztinok hét halottról számoltak be

A Cahal közölte, hogy harci repülőgépek támadták a Hamasz aktivistáit a szervezet parancsnoki és irányító létesítményében, amely korábban az „Al-Dzsauoni” iskolaként működött a Nuszairat menekülttáborban, a Gázai övezet központi részén. A palesztin jelentések szerint a támadásban hét ember vesztette életét.


16:28

Harris: Az amerikai tüntető meggyilkolása kérdéseket vet fel a Cahal tevékenységével kapcsolatban a Nyugati Parton

Az Egyesült Államok alelnöke és elnökjelöltje, Kamala Harris azt mondta, hogy az amerikai tüntető meggyilkolása a Cahal által a Nyugati Parton „elfogadhatatlan, és kérdéseket vet fel a Cahal tevékenységének természetével kapcsolatban a Nyugati Parton.” Harris hozzátette, hogy „senkinek sem kellene meghalnia azért, mert békés tüntetésen vesz részt,” és „szörnyű tragédiának” nevezte a tüntető halálát. Harris még hozzátette: „Folytatjuk a nyomásgyakorlást az izraeli kormányra, hogy válaszokat kapjunk, és hozzáférést biztosítsanak a nyomozás eredményeihez, hogy bizalommal lehessünk azok eredményeiben.”

Eközben Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke ma a telepesek erőszakosságával foglalkozott a Nyugati Parton, és azt mondta, hogy ez már túl régóta tart. „A telepesek erőszakossága a palesztinok kilakoltatásához vezet otthonaikból,” mondta Biden, „a palesztin terroristák autóba rejtett bombákkal ölnek civileket. Továbbra is támogatom azokat az intézkedéseket, amelyek révén minden szélsőséges, legyen izraeli vagy palesztin, felelősségre vonható lesz az erőszakos tetteiért és az akadályokért, amelyeket a béke útjába állítanak.”

Aisha Nur Azgi Igi, 26 éves amerikai-török emberi jogi aktivista, élő lövés következtében fején megsérült, és a Nabluszi Rafidia kórházba szállították, ahol halálát megállapították. A Cahal közzétett egy előzetes vizsgálati jelentést, amely szerint „nagy valószínűséggel közvetett, nem szándékos találat érte Azgi Igit, mivel a lövés egy központi felbujtóra irányult.”


16:18

UNRWA: Eddig közel 530 ezer gyermek kapott oltást a Gázai övezetben gyermekbénulás ellen

Az UNRWA ügynökség frissítette, hogy eddig közel 530 ezer gyermek kapott oltást gyermekbénulás ellen a Gázai övezetben. Az ügynökség szerint az oltási kampány az övezet északi részén folytatódik.


16:11

Légiriadók a nyugat-galileai és felső-galileai területeken


15:53

Felső-Galilea egy sor településének lakóit arra kérték, hogy maradjanak védett helyek közelében

A Felső-Galileai Regionális Tanács friss útmutatásokat adott ki a ki nem evakuált települések lakói számára, így Samir, Kfar Szald, Kfar Blum, Amir és Sde Nehemia, valamint az evakuált települések lakói számára Észak-Izraelben. Az irányelvek szerint az ott tartózkodók korlátozzák a mozgásukat a településeken belül, kerüljék a gyülekezéseket, és maradjanak védett helyek közelében.


15:28

Egy ember megsérült a Dan kibucra irányuló lövések következtében; a Cahal célpontokat támadott Dél-Libanonban

Egy ember megsérült, miután Libanonból lövést adtak le Dan kibucra. A lövöldözés után a Cahal bejelentette, hogy harci repülőgépei támadást hajtottak végre egy Hezbollah-indítórakétára, amelyből lövést adtak le Izrael felé, és egy másik rakétára, amely indításra készült a Dél-Libanonban található Rashaya al-Fakhr térségében. Emellett a légierő drónja két Hezbollah-harcost is célba vett Misz al-Dzsabal térségében, Dél-Libanonban.


13:55

Biden: Az amerikai tüntető meggyilkolása elfogadhatatlan

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy az amerikai tüntető meggyilkolása a Nyugati Parton a Cahal által „teljesen elfogadhatatlan,” és hogy Izraelnek többet kell tennie annak érdekében, hogy ilyen esetek ne ismétlődjenek meg. „Az Egyesült Államok teljes hozzáférést kapott az izraeli előzetes nyomozáshoz, és elvárjuk, hogy a további nyomozáshoz is hozzáférést kapjunk, hogy bizalmat érezhessünk az eredmények iránt” – mondta Biden.


13:23

Daniel Alus, 37 éves tartalékos főtörzsőrmester Tel-Avivból, és Tom Is-Salom, 38 éves tartalékos főtörzsőrmester Nes Harimból vesztették életüket a Gázai övezetben történt helikopter-balesetben

A Cahal bejelentette, hogy Daniel Alus, 37 éves tartalékos főtörzsőrmester Tel-Avivból, és Tom Is-Salom, 38 éves tartalékos főtörzsőrmester Nes Harimból, a 669-es mentőegység tagjai voltak, és ők haltak meg a helikopterbalesetben a Gázai övezetben, a Philadelphi-folyosónál. A baleset helyszínéről súlyos állapotban szállítottak kórházba egy pilótanőt, egy tartalékos pilótát, két repülőgép-szerelőt a 123-as századból (Sivatagi Madarak), két tartalékos orvost és egy tartalékos katonát a 669-es egységből. Velük együtt evakuálták a 710-es mérnök zászlóalj egyik katonáját is, aki súlyosan megsérült, és akit szintén kimenekítettek.


13:22

Szoroka: A helikopterbaleset nyolc sérültjét szállították kórházba, hét súlyos állapotban

A Szoroka kórház közleménye szerint a helikopterbaleset nyolc sérültjét szállították be a kórház traumaosztályára. Közülük hét súlyosan megsérült, és súlyos, több rendszerre kiterjedő sérüléseket szenvedtek. A kórház szerint egyikük életét sem fenyegeti közvetlen veszély.


13:17

Cahal: Két páncéltörő rakétát lőttek ki Metula térségére, nem érkezett jelentés sérültekről


12:20

Jelentés: Hezbollah-tag halt meg a támadásban Dél-Libanonban

A szaúdi Al-Arabiya hálózat jelentette, hogy egy Hezbollah-tag meghalt egy motorbiciklit ért támadásban Misz al-Dzsabal közelében, Dél-Libanonban.


10:35

Két katona meghalt, további hét megsérült egy mentőhelikopter lezuhanásában Rafiahban

Daniel Alus és Tom Is-Salom tartalékos főtörzsőrmesterek

Két katona meghalt, és további hét különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett, amikor egy mentőhelikopter, amely a 669-es egység csapatát szállította, lezuhant Rafiah térségében, miközben sérültet evakuáltak. Az izraeli hadsereg még nem engedélyezte a nevek nyilvánosságra hozatalát. A hadsereg közlése szerint a Yas’ur típusú helikopter közvetlenül a föld közelében zuhant le, és kizárták annak lehetőségét, hogy lövés találta el. A légierő parancsnoka elrendelte egy vizsgálóbizottság felállítását, amely a technikai meghibásodás okát fogja feltárni.

Bővebben >>


10:03

Egy férfi életveszélyesen megsérült, miután egy teherautó rohant egy buszmegállóba Beit El közelében, a sofőrt lelőtték

Egy 20 év körüli férfi életveszélyesen megsérült, amikor egy gázszállító teherautó egy buszmegállónak ütközött a Givat Aszaf előőrs közelében, Bét El településnél, Ciszjordániában. A sofőrt lelőtték. A biztonsági erők egyik forrása szerint a teherautó felgyorsítva hajtott a megálló felé. A tűzoltóság közölte, hogy csapatok izolálták a területet, mivel attól tartanak, hogy a teherautó veszélyes anyagokat szállított.


08:37

Az izraeli hadsereg: Mintegy 30 kilövőállást és katonai infrastruktúrát támadtunk Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg közölte, hogy erői mintegy 30 Hezbollah kilövőállást és katonai infrastruktúrát támadtak, amelyek fenyegetést jelentettek az izraeli állampolgárokra. A közlemény szerint az izraeli légierő csapásokat mért El Dzsibin, An-Nakura, Dir Szirin és Zibkin térségeiben Dél-Libanonban, míg tüzérségi erők a határ menti Ad-Dahira térségében tevékenykedtek.

Támadás Dél-Libanonban, az éjjel – Fotó: Al-Mayadeen

08:02

Az izraeli hadsereg: A Gázai övezet környékén megszólaló szirénák téves riasztás volt


07:42

Légiriadók léptek életbe a Gázai övezet környékén

Légiriadók szólaltak meg Kiszufim és Erez térségében, a Gázai övezet környékén.


06:58

Libanoni jelentések: Izrael támadást hajtott végre az ország déli részén

A libanoni Al-Mayadeen hálózat arról számolt be, hogy Izrael támadást hajtott végre Zbeikin, Shaiteia és Al-Kalila falvaiban, Dél-Libanonban.


05:43

A palesztin Vörös Félhold: A halottak száma Tubasz városában, Ciszjordániában, ötre emelkedett


05:37

Cahal: A hadsereg, a Sabak és a börtönhatóság erői éjszaka műveletet indítottak Ciszjordánia északi részén; egy légijármű támadást hajtott végre Tubasz városában

A Cahal bejelentette, hogy a hadsereg, a Sabak és a börtönhatóság erői éjszaka műveletet indítottak Tubasz városában és Tamun faluban, Ciszjordánia északi részén. A hadsereg továbbá közölte, hogy egy légijármű támadást hajtott végre fegyveresek ellen Tubasz városában.


05:22

Palesztin jelentések: Három ember meghalt egy izraeli támadásban Ciszjordániában

Tubasz városában, Ciszjordánia északi részén jelentették, hogy egy izraeli légijármű támadást hajtott végre a városban. A palesztin Vörös Félhold közleménye szerint a támadásban három ember meghalt, és több személy megsebesült.


05:12

Az elnöki vita | Harris: Túl sok ártatlan palesztin halt meg; Trump: „Gyűlöli Izraelt”

Az elnöki vitában a műsorvezetők kérdéseket tettek fel az izraeli-palesztin konfliktusról és a gázai háborúról. Harris hangsúlyozta Izrael jogát az önvédelemhez, de hozzátette: „Túl sok ártatlan palesztin halt meg. A háborúnak azonnal véget kell vetni.” Trump válaszában kijelentette: „Ha én lennék az elnök, ez az egész nem történt volna meg.” Azt is hozzátette, hogy Harris „gyűlöli Izraelt,” és azt állította, hogy ha Harris lenne az elnök, Izrael két éven belül nem létezne többé. Trump megismételte azt az állítását, hogy a háború soha nem következett volna be, ha ő lett volna az elnök, és Oroszország sem támadta volna meg Ukrajnát. Trump idézte a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor támogatását is, hogy alátámassza kijelentéseit. Harris ezt szégyenletesnek nevezte.

Harris így kezdte beszédét: „Nézzük meg, hogyan jutottunk el idáig. Október 7-én a Hamasz, egy terrorszervezet, lemészárolt 1200 izraelit, sokuk fiatal volt, akik csak egy bulin vettek részt. Nőket brutálisan megerőszakoltak. Akkor is elmondtam, és most is kijelentem, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát. Mi is ezt tennénk. Azonban az is számít, hogyan teszik ezt meg.” Hozzátette, hogy a háború „tűzszüneti megállapodással fog véget érni, a túszok szabadon bocsátásával… emellett kétállami megoldás felé kell vezetnünk az utat.”


02:30

Az amerikai védelmi miniszter beszélt Galanttal egy amerikai állampolgár haláláról: Izraelnek meg kell vizsgálnia a tűzparancsokat Ciszjordániában

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin, beszélt Joav Galanttal, Izrael védelmi miniszterével, egy amerikai állampolgár, Aisha Nur Azagi Igi haláláról Ciszjordániában. Austin sürgette Galantot, hogy vizsgálja felül a Cahal tűzparancsait Ciszjordániában, és kifejezte elégedetlenségét Azagi Igi „indokolatlan és provokáció nélküli” halálával kapcsolatban, akit a Cahal lelőtt a hétvégén egy Beta faluban zajló tüntetésen.


00:54

Biden az amerikai állampolgár haláláról Ciszjordániában: „Valószínűleg baleset volt, a golyó visszapattant a földről”

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, reagált Aisha Nur Azagi Igi, amerikai állampolgár halálára Ciszjordániában, és kijelentette, hogy „valószínűleg baleset történt. Egy visszapattanó golyó véletlenül találta el.”

A Cahal korábban közzétette a Beta faluban tartott tüntetésen történt lövöldözésről szóló előzetes vizsgálat eredményeit. A vizsgálat szerint Azagi Igi – aki emberi jogi aktivista és török állampolgársággal is rendelkezik – „nagy valószínűséggel egy közvetett, nem szándékos Cahal lövés áldozata lett.”


22:56

Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy ne kezdjen háborút északon a túszmegállapodás tárgyalásainak megrekedése miatt

A Gázai övezetben a túszok szabadon bocsátására és a harcok beszüntetésére irányuló tárgyalások megrekedésének hátterében az amerikai kormány az utóbbi napokban egyre nagyobb aggodalmát fejezte ki egy esetleges teljes körű háború kialakulása miatt Libanonban. Az Egyesült Államok határozott üzeneteket küldött Izraelnek, hogy ne hajtson végre olyan megelőző lépést, amely háborúhoz vezethet. A Biden-kormány attól tart, hogy a Hamasz elleni tárgyalások sikertelensége arra ösztönözheti Izraelt, hogy széles körű katonai akciót indítson a Hezbollah ellen, amely továbbra is napi több tucat rakétát és pilóta nélküli repülőgépet lő ki Izrael északi településeire. Bár az amerikai kormányzat elkötelezett Izrael támogatása mellett egy ilyen háború esetén, továbbra is ellenzi, hogy Izrael fokozza támadásainak intenzitását és mértékét, ami a konfliktus kiéleződéséhez vezethet.


22:55

Gal Hirsch a Bloombergnek: Készen állok biztonságos kijutást biztosítani Szinvarnak Gázából egy túszmegállapodásért cserébe

Gal Hirsch, aki a túszok és eltűntek ügyének kezeléséért felel, a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy kész biztonságos kijutást biztosítani Jahja Szinvarnak, a Hamasz vezetőjének Gázából, cserébe a túszmegállapodásért és a Gázai övezet feletti irányításról való lemondásáért. „Készen állok biztonságos áthaladást biztosítani Szinvarnak, a családjának, és mindenkinek, aki vele akar menni” – mondta Hirsch. Hozzátette, hogy Izrael „vissza akarja kapni a túszokat”, valamint a Gázai övezet demilitarizálását és deradikalizálását, és egy új rendszert, amely irányítja az övezetet.


22:30

Liam Or, akit novemberben szabadítottak ki a Hamasz fogságából: Alagutakban aludtunk, kezünket a hátunk mögött megkötözve

Liam Or, akit novemberben szabadítottak ki a Hamasz fogságából egy megállapodás keretében, elmondta, hogy a fogságban töltött éjszakák egy részében kezei a háta mögött voltak megkötözve. Az Instagram-fiókján írt bejegyzésében beszámolt arról, hogy „naponta egyszer egy kis darab süteményt nyomtak az arcomba, hogy ne gyorsan, hanem lassan haljak meg.” Or felszólított, hogy hozzák haza a túszokat. „Ez akár az ő családjaik is lehetnének” – írta.


21:18

Izraeli forrás: „Netanjahu elrontotta az egyezséget, júliusban már megvalósítható lett volna”

Egy izraeli forrás bírálta, hogy az amerikai kormányzat és az izraeli kormány vezetői a Hamaszt okolják a túszszabadítási tárgyalások sikertelenségéért. Szerinte: „A Hamasz felelőssé tétele figyelmen kívül hagyja a lényeget: igaz, hogy a szervezet az utóbbi időben keményebbé tette álláspontját, de Netanjahu felelőssége sem elhanyagolható. Netanjahu elrontotta az egyezséget. Nagy valószínűséggel már júliusban megvalósítható lett volna, ha nem ragaszkodik a ‘vörös vonalakhoz’ a védelmi rendszer álláspontjával szemben.”

Más források megerősítették, hogy a tárgyalások „valójában szünetelnek”. Egy forrás szerint: „Minden fél az amerikai kormányra vár, hogy eldöntse, mikor és hogyan terjeszti elő a végső közvetítési javaslatot. Jelenleg nagy a távolság a felek között, és nem látszik olyan megállapodás a láthatáron, amely lehetővé tenné Izrael és a Hamasz számára a megegyezést. Ne feledjük, hogy a túszok sorsa a középpontban áll. Ha az egyezség összeomlik, nagyon alacsony lesz az esélyük a közeljövőben történő kiszabadításra, és az életveszélyük megnő.”


21:11

Cahal szóvivő: Nincs információnk arról, hogy Szinvar megpróbálna a Filadelfi útvonalon keresztül menekülni túszokkal


21:01

Cahal szóvivő: Tudjuk, hogy további túszok is hasonló nehéz körülmények között vannak fogva tartva


20:50

Elhanan Danino a túszok terén: „Vezetőinkhez szólok – az élet védelme mindent felülír, a legjobb fiaink élete rajtatok múlik”

Elhanan Danino, akinek fia, Uri, a gázai fogságban halt meg, a túszok terén szólította meg az ország vezetőit: „Az élet védelme mindent felülír, a legjobb fiaink, gyermekeink és asszonyaink élete rajtatok múlik.” Danino köszönetet mondott a tüntetőknek, és hozzátette: „Azért jöttem ide, hogy kiáltsam 101 család fájdalmát, nekem sajnos már nincs személyes érdekem.”


20:37

A Cahal nyilvánosságra hozta a hat túsz kivégzésének helyszínét

A Cahal nyilvánosságra hozta a videofelvételt arról a helyszínről, ahol Almog Sarusi, Alex Lubanov, Carmel Gat, Eden Yerushalem, Uri Danino és Hersh Goldberg-Polin túszokat meggyilkolták. A videóban Daniel Hagari dandártábornok bemutatta azt az alagutat, amelyben a túszokat kivégezték a Gázai övezet déli részén, Tel al-Szultán térségében. Az alagút bejárata egy gyerekszoba alatt helyezkedett el, és 20 méter mélyre vezetett. Ott, 120 méterre a bejárattól, tartották a túszokat egy szűk, alacsony alagútban, ahol nem lehetett felállni. A videóban Hagari bemutatta a túszok fogvatartásának nehéz körülményeit, valamint a kivégzési helyszínen talált vérnyomokat.


19:47

Több százan tüntetnek a túszok ügyletéért, blokád alá vették a Begin utat Tel-Avivban

Tüntetők a túszegyezségért a tel-avivi Begin úton, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

19:44

Gantz és Katar miniszterelnöke Párizsban találkozott a gázai túszok családjaival


19:20

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában egy ellenséges repülőeszköz behatolásának gyanúja miatt


19:11

Légiriadók léptek életbe Felső-Galileában


19:01

A miniszterelnöki szóvivő kigúnyolta a polgári vizsgálóbizottságot; Egy megfigyelő poszton meghalt katona apja: próbálunk választ kapni az alapvető kérdésekre

Eyal Eshel, Roni Eshel apja, aki október 7-én a Nahal Oz poszton halt meg, reagált a miniszterelnöki szóvivő, Jonathan Urich kijelentésére, amelyben kigúnyolta a polgári vizsgálóbizottságot. „A miniszterelnöki szóvivő lenézi a polgári vizsgálóbizottságot, amelyet én és más gyászoló családok hoztunk létre, hogy alapvető kérdésekre választ kapjunk, és hogy megértsem, hogyan történhetett, hogy a lányom halálra égett” – írta Eshel az X platformon. Korábban Urich azt írta, hogy a polgári vizsgálóbizottság „az AliExpress égisze alatt működik”, és gúnyt űzött Ben Caspitből, amiért nem hívták meg tanúskodni.


18:54

A Ciszjordániában az izraeli hadsereg által megölt amerikai nő családja: A vizsgálat nem kielégítő, független vizsgálatot követelünk az amerikai kormánytól

Aisha Nur Azagi Igi családja, aki a hétvégén vesztette életét az izraeli hadsereg tüzelése következtében egy tüntetésen Beita faluban, Ciszjordániában, kijelentette, hogy a hadsereg vizsgálata „egyáltalán nem kielégítő”. A család szerint „sértő az a feltételezés, hogy egy mesterlövész általi halála nem volt szándékos”. A család közleményben követelte, hogy az amerikai kormány utasítson független vizsgálatot az ügyben, hogy az izraeli hadsereg birtokában lévő bizonyítékokat a család és független hatóságok is megvizsgálhassák.

Aisha Nur a Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom (International Solidarity Movement) keretében érkezett Ciszjordániába, amely külföldi aktivistákat küld a térségbe, hogy szolidaritást vállaljanak a palesztinokkal, és részt vegyenek a tüntetéseken. A Beitában tartott tüntetések 2021 óta zajlanak, mióta a településen felépült az Evyatar előőrs. Azóta nyolc beitai lakos vesztette életét az előőrs elleni tüntetéseken.


18:44

Légiriadók léptek életbe Hacor Haglilit és környékén egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


18:39

Az izraeli hadsereg: Több tucat kilövést azonosítottunk Nyugat- és Felső-Galileára; megtámadtuk a kilövőállásokat

Az izraeli hadsereg közlése szerint mintegy 30 rakétát lőttek ki Meron térségébe, valamint körülbelül 15 rakétát Nyugat-Galilea irányába. A hadsereg szerint repülőgépek támadták meg azokat a kilövőállásokat, amelyekből a rakétákat indították Dél-Libanonban, a Tiri és Manszuri települések környékén.


18:36

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


18:24

Netanjahu: A hágai ügyész összehasonlítása az izraeli vezetés és Szinvar között antiszemitizmus

Khan Hágában, februárban – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Benjamin Netanjahu miniszterelnök élesen bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének, Karim Khan-nak kérelmét, amelyben sürgette a letartóztatási parancsok kiadását Netanjahu, Galant és a Hamasz vezetői ellen. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Khan azon összehasonlítása, amely Netanjahut és Galantot Szinvarhoz hasonlította, „tiszta antiszemitizmus és súlyos erkölcsi szégyen.” A közlemény szerint „a hágai folyamatok politikailag elfogultak, és semmilyen szakmai jogi alapjuk nincs.”


18:01

Herzog holnap Szerbiába és Albániába látogat a „Cion szárnya” repülőgéppel

Herzog a tel-avivi jogi konferencián, egy héttel ezelőtt – Fotó: Moti Milrod

Yitzhak Herzog államelnök holnap Szerbiába és Albániába utazik a „Cion szárnya” repülőgéppel, ahol találkozik partnereivel, hogy erősítse a biztonsági, stratégiai és politikai együttműködéseket a háború idején. Az elnököt elkíséri Idith Ahel, az egyik gázai túsz, Alon édesanyja, akiknek családja Szerbiából származik. Az elnöki hivatal közlése szerint a pénzügyminisztérium főszámvevőjének utasítása értelmében nem írtak ki pályázatot repülőgép bérlésére, és miután az ügyet a kormány jogi tanácsadójával is tisztázták, az elnök a „Cion szárnya” repülőgéppel indul útnak.

A Haaretz és a BIRN oknyomozása szerint Izrael és Szerbia szoros biztonsági kapcsolatban áll a háború kezdete óta. Hivatalos adatok alapján Szerbia félmillió euró értékben exportált fegyvereket Izraelbe februárban, amely márciusra 14 millió euróra emelkedett.


18:00

Az izraeli hadsereg: A hat túszt legalább két terrorista ölte meg, és hosszú ideig tartották őket egy alagútban

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a hat túszt – Almog Serousit, Alex Lubanovot, Carmel Gatot, Eden Yerushalmit, Uri Daninót és Hersh Goldberg-Polint – legalább két terrorista ölte meg. A hadsereg jelenleg vizsgálja annak a két terroristának a holttestét, akiket a katonák öltek meg, hogy kiderítsék, ők voltak-e a túszok gyilkosai.

A hadsereg szerint az alagútban olyan tárgyak kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy a túszokat legalább két-három hétig tartották fogva. Találtak vizelettel teli palackokat, emésztőgödröket, fegyvereket, száraz élelmet és matracokat, amelyeken a túszok aludtak.

Továbbá a hadsereg megerősítette, hogy a hat túszt két nappal a kiszabadításuk előtt, egy csütörtök éjszaka ölték meg, körülbelül két héttel ezelőtt.


18:00

A keddi hírek folytatása 

2024. szeptember 10., kedd >>

Főkép: Füst gomolyog Dél-Libanonban, ma – Fotó: AFP / Rabih Daher

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet