A kézfogás titka

illusztráció

Az ember is úgy tesz, mint a többi emlős, csak diszkrétebben

A kézfogás során tulajdonképpen mintát veszünk a másik ember molekuláiból, amelyek alapján megállapítjuk, bízhatunk-e benne – tudjuk meg az izraeli Weizmann Tudományos Intézet friss kutatásából, amely az eLife című portálon került publikálásra.

A kísérlet során 280 ember köszöntötte egymást kézfogással vagy anélkül, miközben rejtett kamera rögzítette a találkozókat. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyakran érintették meg a résztvevők az arcukat. A kutatás egyik érdekes észrevétele, hogy az emberek szívesen és gyakran szagolják meg a saját tenyerüket: a vizsgálati időszak 22 százalékában a kezüket az orruk elé tartották.

„Nem titok, hogy minden emlős szagmintát vesz a környezetéből, hogy meg tudja ítélni, mire számíthat. Az ember azonban a többi emlőssel ellentétben nem nyíltan teszi mindezt. A kézfogás minden bizonnyal azért alakult ki, mert így diszkréten – természetesen tudat alatt – szagmintát vehetünk a másik emberről. Ez a folyamat a rivális feltérképezésekor és párválasztáskor is fontos szerepet játszik” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Noam Sobel professzor.

forrás: http://news.noinetcafe.hu/