Názáreti táncosnő nyert az első izraeli transgender szépségversenyen

Abu Hana a győzelem kihirdetését követően, Miss Trans Israel - fotó: Amir Cohen / Reuters

Talin Abu Hana nyerte az első Miss Trans Israel szépségversenyent, ami 15 ezer dollár plasztikai műtétet támogató jutalommal járt. “Ha Izrael állam lehetővé tette, hogy befejezzem a testem és lelkem közti harcot, akkor ez a béke állama”, mondta.

Abu Hana 21 éves arab-keresztény táncosnő Názáretből való. A győzelem után ő fogja Izraelt képviselni a szeptemberben Barcelonában megrendezésre kerülő nemzetközi transznemű szépségversenyen.
Az egyik bíró, Efrat Tilman szerint – aki egyébként az izraeli transz közösség alapító nemzedékéhez tartozik – “ez történelmi nap”.

A 12 résztvevős versenyen együtt voltak muszlimok, keresztények és zsidók. Israela Stephanie Lev, a Miss Trans Israel egyik szervezője elmondta: boldog vagyok, hogy a rendezvény összehozta az embereket vallástól függetlenül. Bízom benne, hogy ez példa lesz az egész világ számára.
Elmondása szerint a verseny célja, hogy javítsa a transz közösség egészének és maguknak a versenyzőknek a megítélését is. “Alapjaiban változtatja meg a családjuk hozzáállását, akik örömmel tapasztalják, hogy a később lánnyá változott fiuk viszi valamire az életben – szépségkirálynő jelölt lett. A gyerekük hirtelen normatívabb, elfogadottabb lett a társadalomban, ahol egyébként még mindig nagyon erős a szülőknek való bizonyítási kényszer.”