Felismerjük a terroristát az arcvonásairól

Ezt nemcsak állítja egy izraeli szoftverfejlesztő vállalkozás, amely oly eredményesen bizonyított a gyakorlatban, hogy a terrorelhárítás már használja is a Faception programját. A szoftver a 11 párizsi iszlamista terrorista közül kilencet azonosított!

A mi rendszerünk sokkal többet lát meg az emberi arcon, mint az emberi szem – büszkélkedik a kis informatikai cég főnöke Tel Avivban. A gének határozzák meg az emberek arcvonásait. Ebből indultunk ki mi is. Olyan sok pontot elemzünk az arcon, hogy az szinte mindent elárul az illető személyiségéről – dicsekszik a forradalmi szoftver fejlesztője.

Nemcsak a terrorelhárítás tudja használni az arcfelismerő  szoftvert, de a rendőrség is. Állítólag nagy pontossággal felismeri a rendszer a pedofil bűnözőket is. Más területeken is igen hasznos lehet a Faception. Például a kaszinókban. A rendszer kiszűri a hamiskártyásokat éppúgy, mint a pókerzseniket. Mindez igen hasznos információ a kaszinók számára, melyek olykor meg sem tudják különböztetni az egyik kínai ügyfelet a másiktól.

A Faception felvet egy súlyos erkölcsi és jogi dilemmát: mit tegyen a terrorelhárítás, ha a rendszer felismeri a potenciális terroristát, de semmilyen jogalap sincs a megállítására? Mi van, ha téved az arcfelismerő rendszer? Akárhogy is: a 2014-ben elindult kis izraeli informatikai cég szoftvere nagy segítség a terrorelhárítás számára Izraelben és természetesen külföldön is, hiszen mindenképp olyan tippeket ad, melyeket érdemes figyelembe venni egy olyan világban, ahol a terrorfenyegetés a hétköznapi élet része lett sok országban.

globoport.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.