Kóser-e a Trump-lány?

Az izraeli rabbinikus bíróság szerdán megkérdőjelezte egy amerikai nő zsidóságát, akit Haskel Lookstein new yorki modern ortodox rabbi térített be, és ezzel újabb súlyos csapást mért Izrael és Amerika Jeruzsálem számára létfontosságú kapcsolatára.

Merthogy számos amerikai hírességhez hasonlóan Haskel Lookstein fogadta el Ivanka Trumpnak, az amerikai republikánus elnökjelölt, Donald Trump lányának a zsidóvá válását is, hogy hüppe alatt mehessen férjhez egy rendkívül befolyásos, gazdag zsidó család sarjához, Jared Kushnerhez.

Nicole
Az amerikai Nicole és izraeli vőlegénye

Noha csak az ismeretlen, 31 éves Nicole nevű hölgynek kell az ortodox izraeli rabbinátuson ismét vállalnia a betérés formális rítusait, hogy férjhez mehessen izraeli vőlegényéhez, határozatával az izraeli rabbinikus bíróság elutasította egy Amerikában rendkívül nagy tekintélynek számító rabbi döntését, s ezzel megkérdőjelezte az amerikai zsidóság jelentős, és igen fontos szerepet játszó csoportjának vallási hovatartozását, zsidóságuk értékét. Nicole feliratkozhatott fél év múlva esedékes esküvőjére, de a férjhez menése előtti kötelező mikvét egyben betérési merítkezésnek is tekintik, pedig New Yorkban ez már megtörtént egyszer.

A bíróság ráadásul továbbra sem határozta meg világosan, hogy miként is kell kezelni például ennek a rabbinak a betéréseit, mert úgy ítélték, hogy esetenként, egyedi döntést kell hozni az általa betérítettek zsidóságának izraeli elfogadásáról.

A határozat azért is ellentmondásos, mert Dávid Lau izraeli askenázi főrabbi viszont bejelentette, hogy ő pedig elismeri Lookstein rabbi betéréseit, vagyis neki pl. a Trump lány is kóser lenne.

megosztas banner

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.