Abbász a KGB “Vakond” fedőnevű ügynöke volt?

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynöke volt Szíria fővárosában, Damaszkuszban a nyolcvanas években – állították az izraeli közszolgálati televízió szerda esti híradójában izraeli történészek.

A közszolgálati rádióban megszólaltatott palesztin vezetők az Abbász elleni lejárató kampány részének nyilvánították és nevetségesnek nevezték a palesztin elnök KGB-s beszervezésének vádját.

Mahmúd Abbász fiatalon Cipruson tárgyal
Mahmúd Abbász fiatalon Cipruson tárgyal

Az állítólagos leleplezéshez a Szovjetunió közel-keleti és Izraellel kapcsolatos viszonyát kutató Izabella Ginor és Gideon Remez izraeli történész házaspár kutatása vezetett. Ginor azt állítja, hogy egy általuk megtalált, szovjet archívumból kicsempészett dokumentum azt bizonyítja: Abbász titkos ügynökként szerepelt a KGB nyilvántartásában 1983-ban, “Krotov” fedőnéven.

vaszilijmitrokhin
Vaszilij Mitrohin, aki dezertált a KGB archívumából

A KGB-dokumentumokból álló archívumot Vaszilij Mitrohin, a KGB levéltárának egykori vezető munkatársa csempészte ki a Szovjetunióból, amikor 1992-ben – a Szovjetunió összeomlása után – Nyugatra szökött.  A történészek előtt csak 2014-ben nyílt meg az azóta az angliai Cambridge Egyetemen őrzött irattár jelentős része.

- Hirdetés -

Ekkor a két történész megrendelte belőle a közel-keleti ügyeket tartalmazó, 24-es számú dossziét. Szerintük az abban megtalált dokumentum hiteles, még akkor is, ha csak az egykori KGB-ügynök által készített másolat. Az eredeti példány jelenleg is Oroszországban van.

A történészek feltételezése szerint Abbászt szovjetunióbeli tanulmányai idején szervezhették be, miközben “A német nácik és a cionisták közötti titkos kapcsolatok” című doktori disszertációját írta egy moszkvai egyetemen.

Az izraeli tévé megjegyzi, hogy amennyiben igaz a hír, akkor Abbász a minap régi ismerőseként üdvözölhette Rámalláhban Vlagyimir Putyin orosz elnök rendkívüli küldöttét, Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettest, aki egy moszkvai izraeli–palesztin csúcstalálkozót próbált megszervezni a Palesztin Nemzeti Hatóság fővárosában és Jeruzsálemben járva. Bogdanov erőfeszítéseit nem koronázta siker.

Bogdanov a történészek kutatásai szerint 1983-ban Damaszkuszban teljesített diplomáciai szolgálatot, éppen akkor, amikor a frissen megtalált dokumentummásolat szerint Abbász is ebben a városban volt a KGB ügynöke.

MTI

 

Az ügynök múltat leleplező tv-műsor:

http://www.iba.org.il/program.aspx?scode=1996496

 

A témával kapcsolatban álló korábbi cikkünk:

Elhalasztották Abbász és Netanjahu moszkvai találkozóját

 

- Hirdetés -