Évforduló – 14 éve ezen a napon hunyt el az UZI gépfegyver feltalálója, Uziel Gal

Egy egyiptomi támadást megtorló ejtőernyős akcióban, a Kadesh hadműveletben, izraeli katona Uzival a kezében - fotó: Avraham Vered

Tizennégy évvel ezelőtt, 78 éves korában ezen a napon hunyt el Uziel Gal ezredes, az egyik talán leghíresebb izraeli termék, az UZI gépfegyver feltalálója.

Uziel a németországi Weimarban született 1923-ban, Gotthard Glas néven. Apja, Erich Glas első világháborús katonai pilóta és emellett a német katonai  légifényképezés egyik úttörője is volt. Az apa, aki később mint metsző és litográfus iparművész dolgozott, antik fegyverek gyűjtésével is foglalkozott, és ezt a szenvedélyét valószínűleg fiára is átörökítette.

A szülők válása és a náci hatalomátvétel után Gotthard 1936-ban követte az apját, aki Palesztinába költözött, és egy Haifától délre eső kibucban (Jagur) telepedett le.

Nevét a kibucban Uziel Galra ivritesítette, beceneve Uzi lett. 15 éves korában már megépítette az első általa tervezett fegyvert: egy automatikus nyílkilövőt.

Tanulmányai befejeztével bevonult a Palmachba, az államalapítás előtti zsidó katonai önvédelmi szervezet, a Hagana elitkommandójába, ahol fegyvertervezőként szolgált. 1943-ban a britek illegális fegyverkereskedelem vádjával letartóztatták és hat év börtönre ítélték. Az akkói börtönben töltött két és fél év alatt tervező mérnöknek tanult, majd a kibucban folytatta a fegyverek tervezését.

A függetlenségi háború alatt, 1949-ben Meir Zorea zászlóaljparancsnok felhívást tett közzé egy könnyűsúlyú gépkarabély tervezésére az izraeli hadsereg számára az addig használatos brit Sten gépfegyver helyett.

Uzi Gal és Haim Kara őrnagy nyújottak be terveket. Az elkészült fegyvereket Jichak Rabin egysége próbálta ki. A választás a Gal által kifejlesztett fegyverre esett, mivel az kevesebb alkatrészből állt, és így olcsóbban lehetett előállítani. Emellett a karabély könnyen illeszkedett a kézbe, üzembiztos biztonsági retesszel rendelkezett, és jól bírta a sivatagi időjárási viszonyokat is.

Egy egyiptomi támadást megtorló ejtőernyős akcióban, a Kadesh hadműveletben, izraeli katona Uzival a kezében - fotó: Avraham Vered
Izraeli katona Uzival a kezében egy egyiptomi támadást megtorló ejtőernyős akcióban, a Kadesh hadműveletben – fotó: Avraham Vered

A 9 mm-es géppisztolyt 1952-ben szabadalmaztatták, az első helyszíni próbára 1954-ben került sor, az első harci bevetése pedig egy megtorlásos  ejtőernyős kommandóakcióban volt 1955  februárjában. A sinai háború kitörésekor, 1956 októberében a puska már az Izraeli Hadsereg szabvány fegyvere volt.

A korábbi gépfegyverekhez képest az UZI jelentős újítása a csőfarra részben rácsúszó zár, ami  jelentősen hozzájárul a fegyver tokszerkezetének és ezzel az egész fegyver hosszának csökkentéséhez. A megszületett fegyver egyes és percenkénti 600 sorozatlövés leadására egyaránt alkalmas volt. Az első UZI-k fatusával, valamint behajtható válltámasszal készültek.

A 70-es években az Izraeli Hadsereg úgy döntött, egy újabb gépfegyver kifejlesztése szükséges, és ennek megtervezésére többek között Gal is adott be pályázatot. Végül azonban nem az ő, hanem az Izrael Galil által megtervezett modellt választotta a hadsereg (ezek az úgyvevezett Galil gépkarabélyok, amelyek végül presztízsokokból és drágaságuk miatt nem váltak elterjedtté katonai téren, sikerük a magán biztonsági cégek és egyéni vásárlók körére korlátozódott).

Mivel a fegyver feltalálásakor a hadsereg és a kormány alkalmazottja volt, Galt a gépfegyver feltalálójaként elismerték ugyan, és ellenkezését figyelmen kívül hagyva, parancsra kénytelen volt beleegyezni, hogy a gépfegyvert róla UZI-nak nevezzék el – a találmányért és a forgalmazásért soha semmiféle jogdíjban nem részesült.

2002-es haláláig az UZI gépvegyverből 1,5 millió darabot gyártottak és adtak el.

haaretz.com / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.