Izraelből keresel szállást? Akkor nem kapsz

Az Airbnb torontói irodája Kanadában - fotó: Airbnb / flickr

Az Airbnb letiltotta azt az amszterdami nőt, aki nem volt hajlandó izraeli turistáknak kiadni az ingatlanát.

Maria a következő választ küldte, amikor valaki Izraelből próbált nála szállást foglalni:

“Sajnos nem tudom Önt vendégül látni.  Támogatom az [Izrael bojkottját hirdető] BDS mozgalmat, ezért nem fogadok izraeli állampolgárságú vendégeket, amíg nem történik érdemi változás Palesztina ügyében. Tehát amennyiben Ön nem tudja igazolni, hogy a probléma békés megoldásáért küzdő aktivista (mely esetben örömmel teszek kivételt), akkor máshol kell keresgélnie. Üdvözlettel, Maria.”

 

Az elutasító email
Az elutasító email

A cég képviselője elmondta: “Az effajta diszkriminációnak nincs helye az Airbnb felületén. Szabályaink tiltják, hogy egy szállásadó származási helye, hite vagy egyéb irányultsága miatt utasítson el egy vendéget.  Éppen ezért cégünk véglegesen törölte a szállásadó tagságát közösségünkből, mindössze két órával a bejelentést követően”.

A képviselő kiemelte, hogy az Airbnb elkötelezett saját, diszkrimináció-ellenes állásfoglalása mellett, ami szerepel abban a szerződésben is, amit minden náluk hirdető szállásadónak el kell fogadnia. “Abban hiszünk, hogy nem számít, ki vagy, honnan jössz vagy hova utazol, neked is helyed van az Airbnb közösségében. Amikor csatlakozol hozzánk, vállalod, hogy közösségünk minden tagjával egyforma tisztelettel és előítéletektől mentesen bánsz, függetlenül származásától, vallásától, állampolgárságától, fogyatékosságától, nemétől, nemi identitásától, szexuális érdeklődésétől vagy korától” – olvasható a szerződésben.

Ráz Hádász, az egyik visszautasított izraeli elmondta: “Mindössze négy egyetemista számára kerestem szállást, amikor ezt a választ kaptam. Elszomorító, hogy az embereknek fogalmuk sincs, hogy mi történik Izraelben, mégis rasszista stílusban támadnak minket”.

zsido.comAllgemeiner

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.