Sábeszi recept: ossobuco milanese (milánói borjúcsülök)

Ossobuco milanese (milánói borjúcsülök) - fotó: Gabi Berger Photography

Nagyon szeretem ezt az olasz pörköltszerű ételt. És hát ez nem az a gyors olasz kaja, ez egy igazi lassan főtt étel, de én mondom, minden perce megéri. Ahogy a csontban lévő velő szépen bevonja a zöldségeket, valami mennyei szószt kapunk a végére. Szerencsére itt minden hentesnél lehet kapni ossobucco néven ezt a keresztbe szelt borjúcsülököt. Én amúgy is nagy velőőrült vagyok, a velős pirítós volt gyerekkorom kedvenc étele. Vasárnap sokszor volt velős csonttal húsleves, és apukám nagyon profi volt a velő megszerzésében, máig emlékszem a gondosságra, ahogy mindenkinek tökéletes kis kenyérfalatkákat készített, kis bors, kis paprika, kis só, iiiiisteni volt. Ebben az ételben is a csont közepén szépen megmarad a fűszeres, tökéletesre főtt velő, amit ki lehet emelni, és egy darabka kenyéren megenni. Egyszer karácsonyra is csináltam már, mert isteni, gyönyörű színei vannak, szóval azoknak az olvasóknak, akiknek most vasárnap lesz advent első vasárnapja, szívesen ajánlom elmentésre.

Én Jafón lakom, ahol már az utcán állnak a bolt előtt a műfenyők, és bólogat a Mikulás, mintha nem is Izraelben élnék, de nekem nagyon tetszik ez a vallási kavalkád, ami itt van. Elvileg 2% százalék a keresztények aránya Izraelben, de az oroszok nagy része is ünnepli a karácsonyt, illetve annak az orosz változatát, a novi godot. A boltokban már mindenhol ott a hanukára készülő szufganiot, az itteni fánk is, szóval mindenki megtalálja, ami neki tetszik, én meg pláne, mert én nagyon szeretek ünnepelni, így mindent tartok. És ami legjobb: ebben az évben egybeesik a két ünnep, szóval a béke és elfogadás jegyében mostantól hanukai és karacsonyi receptekkel is készülök majd nektek!

Ossobuco milanese (milánói borjúcsülök) - fotó: Gabi Berger Photography
Ossobuco milanese (milánói borjúcsülök) – fotó: Gabi Berger Photography

Hozzávalók:

  • 4 keresztben szeletelt borjú- vagy marhacsülök
  • 80 g vaj
  • 2 kanál sűrített paradicsom
  • 1/2 vöröshagyma
  • 2 közepes répa
  • 3-4 zellerszár (nagyságtól függően)
  • egy csokor petrezselyem
  • 1/2 citrom héja
  • liszt, só, bors, jó minőségű fehérbor, alaplé

Az olvasztott vajra dobom az apróra vágott hagymát. A húst lisztben átforgatom, és lerázom róla a felesleget. Alaposan megsütöm a hagymás vajon. Sózom, borsozom, majd nyakon öntöm egy pohár borral; amikor elpárolgott, hozzáadom a feldarabolt zöldségeket és félig felöntöm az alaplével. Lefedve, alacsony lángon főzöm fél órát. Ha kell, öntök még hozzá alaplevet, és belekeverem a paradicsomot. Tovább főzöm még kb 2 órát, közben ellenőrzöm, ha esetleg kész lenne.
A petrezselymet apróra vágom, és a reszelt citromhéjjal összekevereve  a húsra teszem. Öt percig összefőzöm. Ne legyen túl hosszú leve, a pörköltek alatt hagyott lémennyiséghez tudom hasonlítani.

Beteávon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.