10 érdekes infó az Intel Israel ügyvezető igazgatónőjéről

 

Maxine Fassberget, az Intel izraeli igazgatóját és a nemzetközi Intel elnökhelyettesét születésnapja alkalmából a cég honlapján úgy köszöntötték fel, hogy megosztottak róla néhány érdekes adatot:

  1. Minden nap parkolóhelyet kényszerül kereseni az izraeli Intel Kirját Gáton épült irodájának 5 szintes parkolóházában. Ennek az az egyszerű oka, hogy nem tartanak fenn részére saját parkolót. Az Intel Kirját Gát-i kutatóbázisán és üzemében kizárólag a várandós anyák és a mozgássérült dolgozók jogosultak kijelölt parkolóhelyre.
  2. Annak ellenére, hogy közel 10 ezer beosztottja van, Maxine-nak nincs saját irodája. A fülke, ahol dolgozik (vagy ahogy azt a high tech cégeknél nevezik: a “cubicle”), pontosan megegyezik az emeletén dolgozó többi Intel dolgozóéval. Nem szerénységről van itt szó, hanem egyszerűen arról, hogy az Intelnél nem hisznek a zárt ajtókban, a vezetők közvetlenül megközelíthetőek.
  3. Maxine abban hisz, hogy nincs megvalósíthatatlan álom. Hogy mennyire? Erről az Intel és az izraeli rendőrség közös projektjét hozzák példaként, amelyet két évvel ezelőtt indítottak azzal a céllal, hogy a halálos kimenetelű közúti balesetek számát nem kevesebbre, mint nullára csökkentsék. Nincs megvalósíthatatlan álom!?
  4. A Kirját Gát-i Intel központ vezető beosztású dolgozóinak 40 százaléka nő. Ez sem a véletlen műve. Maxine már évek óta nagyon sok női munkaerőt vesz fel a céghez, akik az évek során vezető pozíciókat szereztek. Strongher Together!
  5. Nem mindenki figyel eléggé arra, hogy kimondja ezt az egyszerű, de annál kedvesebb kifejezést: köszönöm. Maxine állítólag igen. Az arra érdemes dolgozóknak állandó jelleggel igyekszik kifejezni háláját – nemcsak szóban, hanem megfelelő anyagi elismeréssel is.
  6. Már sok éve tart előadásokat és beszél fiatalokból álló közönség előtt, hogy meggyőzze őket: a tudomány és a technológia a jövő útja. Ma már bizonyára nem egy, neves high tech cégnél dolgozó nő az ő példáját követve került ebbe a szektorba.
  7. Elmondása szerint élete legfelemelőbb élménye az volt, amikor 2014-ben őt választották ki arra, hogy meggyújtsa a 12 fáklya egyikét Izrael fennállásának 66. évfordulóján, a Függetlenség napján rendezett állami ünnepségen. Remegő hangon és dobogó szívvel az izraeli gazdaság, a high tech szektor és az Intel dolgozói tiszteletére gyújtotta meg a fáklyát.
  8. Karrierjét kémiatanárként kezdte, és az iskolaigazgatói székről álmodott. Azonban amikor megpályázta az állást, az oktatási minisztérium nem őt, hanem egy férfi kollégáját választotta a tisztségre. “Én voltam az egyetlen nő a jelentkezők között, és azt a választ kaptam, hogy jöjjek vissza húsz év múlva. Rögtön ezután úgy döntöttem, otthagyom a tanári szakmát” – nyilatkozta egyszer. Minden jel arra utal, hogy az oktatási minisztérium egy nagyszerű igazgatót vesztett személyében.
  9. A férfiaknak még manapság is nehéz elfogadniuk, hogy egy nő vezet egy sikeres high tech céget. Éveken keresztül a következő megszólítással kapta a leveleket: “Tisztelt Maxine úr!” – noha a Maxine egyértelműen egy női név.
  10. 2009-ben megígérte az Intel akkori nemzetközi igazgatójának, hogy a Kirját Gát-i üzem kizárólag hibátlan szilícium lapkákat fog gyártani (egyetlen hibás chip sem lesz rajta) – és ezt be is tartotta. 2010-ben a gyár hangosbemondóján keresztül közölte a hírt, hogy az Intel Izraelnek “sikerült” – azóta, nagyrészt neki köszönhetően, a Kirját Gát-i Intel az egyik legsikeresebb gyára a nemzetközi cégcsoportnak.

 

Maxine Fassberg, az Intel Israel ügyvezető igazgatója – facebook

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.