Cannabis

marihuana
Betakarítási idő – fotó: Martijn / Flickr

Ami törvénybe ütközik, azt az ember nem csinálja. Azon egyszerű okból, hogy a Közel-Kelet egyetlen demokráciájának törvénytisztelő polgára ugyebár, s mint ilyen, nem szegi meg a rajongva szeretett zsidó és demokratikus Izrael törvényét, hanem szükség esetén annak demokratikus úton való megváltoztatására törekszik.

De mielőtt mondandómba vágnék, egy témaközeli gondolatébresztő. Az illegális kábítószerkereskedelem ugyan a világon mindenütt ezer szállal kötődik az alvilághoz, de Izraelben ennek is van egy egyedi vonása. Ismert tény, bár nem eléggé tudatosult a hazafias cionista tudatban: a kábítószerek illegális kereskedelmi láncainak csúcsán nem ritkán olyan szervezetek állnak, mint például a Hezbollah. Mielőtt megveszed a következő dzsointot, gondolj arra, hogy áttételesen nagy eséllyel a következő 72 szűz vőlegényét finanszírozod. És most térjünk rá témánkra.

Nos, bár itt Izraelben a törvényekhez úgy általánosan és jellemzően puszta javaslatként viszonyulunk, s nem elfogadott társadalmi szabályként, az adott történet a marihuánával kapcsolatban mégis arról szól, hogy elég sok ember, elég régóta és elég komolyan dolgozik az adott törvény megváltoztatásán, mégpedig a mindenki rendelkezésére álló demokratikus úton. De a történettel kapcsolatban nem tetszik, hogy ennek az erőfeszítésnek a farvizén egyrészt egyéb dolgok is felbugyognak, másrészt felröppen egy halom téves információ és mellékszál, az adott téma bűnügyi részletével kapcsolatos, aránylag precíz sajtótájékoztató ellenére. Harmadrészt, de nem utolsó sorban az is zavar, hogy a téma egészét tekintve ennek a bizonyos bűnügyi részletnek a hangsúlyozása bizony parasztvakításnak tűnik.

Értem én, hogy nagy az öröm – bár a füvezés elbírálásában valójában nem történt semmiféle gyakorlati változás, talán csak hatékonyabbá vált. Az előzetes “suttogó hírek” arról szóltak, hogy a marihuána használata, illetve saját felhasználásra való birtoklása (értsd: ha találnak nálad ekkis füvet a farzsebben) nem fogja érdekelni a rendőrséget, ezzel együtt a dílereket és a nagykereskedőket továbbra is keresik majd (ld. fent illegális kábítószerkereskedelem és kapcsolatai). Ami ebből lett végül, azt nem nevezném forradalomnak, ellenkezőleg. Véleményem szerint ezer sékel tuti leperkálása komolyabb visszatartó erő, mint a bűnügyi nyilvántartásba vétel minimális esélye az “elszívott egy dzsointot” címszó alatt.

Az új törvényjavaslat szerint 1000 sékel pénzbüntetés vár majd arra, aki otthonában 15 grammot nem meghaladó mennyiségű marihuánát tart saját használatra, és 1500 sékel lesz annak büntetése, akit ugyanezzel a mennyiséggel közterületen kapnak el. Mindezt első esetben. A második esetben a jelzett összegek dupláját kell majd büntetésként kifizetni, 2000, illetve 3000 sékelt. (Forinthoz szorozd meg 75-el és tudd, hogy ez Izraelben is jelentős összeg.) A harmadik alkalommal egy rövid kábítószer-ellenes tanfolyamra is kötelezik majd a visszaesőt, a további alkalmak után pedig visszatérünk az igazságszolgáltatás és végrehajtás rendszeréhez.

Vessünk egy pillantást a témában jelenleg érvényes rendeletre: a “veszélyes szerek rendelete” (a “szer” fogalma alatt értsd: kábítószer, gyógyszer, méreg). Ez alapján a “saját használatra” kitétel alatt értendő mennyiség marihuána esetében 15 gramm, bár a jogszabály sok helyen tartalmaz könnyítést. A kormány jogi tanácsadójának utasítása meghatározza, hogy az első esetben, amikor büntetlen előéletű személynél kábítószert találnak, az ügy figyelmeztetéssel lezárható. Ennek feltétele, hogy a gyanúsított bevallja tettét, és kérvényezze az ügy figyelmeztetéssel való lezárását. A gyanúsított kötelezi magát, hogy nem használ többé kábítószert, s kijelenti, hogy ha ennek ellenére mégis megteszi, akkor az első eset kapcsán is törvény elé kell állnia.

Tehát ha valakit kábítószerezésen kapnak, az minimális eséllyel kerül bűnügyi nyilvántartásba, még kisebb eséllyel bíróság elé, és még kisebb az esély arra, hogy el is ítélik. Amennyiben az állam nem zárja le az ügyet, a bíróság is dönthet úgy, hogy az ítélet komoly kárt okozhat a gyanúsítottnak, és a felmentés nem sérti a társadalom érdekeit. A gyakorlatban nem sok rajtakapott fiatal ellen indul eljárás, mivel egy kábítószeres ítélet tönkrevágja a bevonulás előtt álló gyerek katonai szolgálatát – pl. nem sorozzák be harcoló egységbe, vagy egyéb érdekes alakulatokba. Akit katonaként kapnak el, az komolyan megjárhatja, de nem az állami törvények, hanem a hadsereg törvényei miatt – melyek továbbra is érvényben maradnak. Ugyanígy egy sor állami és privát cégnél a munkahelyi, belső szabályok a munkaviszony megszüntetését is előírják – az állami jogszabályoktól függetlenül.

Végső soron valamennyien tudunk a bíróságok kibírhatatlan túlterheltségéről és a lassú igazságszolgáltatásról. Semmi kétség, hogy a pénzbírság bevezetése révén a bíróság elé kerülő normatív állampolgárok száma csökkenni fog, ez pedig segíteni fog az államnak abban, hogy a komolyabb, közveszélyt jelentő bűntényekkel foglalkozzon. Ez mintegy mellékesen talán a rendőrség rozoga társadalmi megítélésén is változtatni fog. A végrehajtó hatalom figyelembe veheti, hogy az adott eset megérdemli-e, hogy az igazságszolgáltatás rendszere foglalkozzon vele, és érdemes-e drága közpénzeket pazarolni rá. Azt pedig, hogy az új törvényjavaslat szerinti vaskos pénzbüntetéssel olcsóbban megússza-e a buktát az elkapott füves, mint a jelenlegi fogatlan és hatástalan törvény idején… hát ezt számolja ki minden érintett magának.

De ki ne maradjon a lényeg: nem kell aggódni, nem maradtunk reform nélkül. Van reform, mégpedig hatalmas, aminek ez a látszólagos “nem bűnügyi eset” csak a farvize, de még annak is csak a szélső, gyenge kis hullámai. Van reform, de nem bűnügyi vonatkozásban.

“Az izraeli hatóságok – a portugál modell szellemében – jogi helyett egyre inkább egészségügyi kérdésként kezelik a füvezést.”

Nos… nem a füvezést kezeljük egészségügyi kérdésként, hanem a marihuána kerül be az egészségügybe. Nem gyógyszerként ismerjük el, hanem megengedjük, hogy akiknek betegségük miatt szükségük van fájdalomcsillapító, nyugtató hatására, azok jóval kevesebb hercehurca árán használhassák. Nem a füves nagyközönséget öleljük keblünkre, hogy szeressük egymást gyerekek… oké, nem kell sietni, menni fog az. Semmi gond, időnk, mint a tenger. Le fog esni az a tantusz. Csak nem ám elfelejteni a kérdést, hm? 🙂 Nemrég ünnepeltük Litzman ebbéli döntését, ugye emlékeztek? Nos, ennek gyakorlati megvalósítása zajlik, s ennek a zaját halljuk távoli dörgésként Erdan szájából, sajtótájékoztatónak álcázott választási beszéd formájában.

Igen, eddig is létezett az orvosok azon szűk köre, akik bizonyos betegeik szűk köre számára felírhattak marihuánát, ők pedig egy bizonyos helyen átvehették azt. És ez az, ami változik. Az orvosok és a betegek köre, valamint a beszerzési források köre – avagy az egészségi okokból rászorulók sokkal egyszerűbben hozzájuthatnak majd. És ez csak egy. A kettő: a növekvő egészségügyi keresletet ki kell elégíteni, mégpedig megbízható forrásból, jó minőségű anyaggal. Igen, eddig is létezett egy-két termesztő, akik különleges engedély birtokában legálisan termesztették a marihuánát (jól eldugott melegházakban). De ez a mennyiség már nem lesz elegendő, további termesztőkre lesz szükség. Három: kereskedelmi hálózatra is szükség lesz, meg az egész folyamat szoros ellenőrzésére. Nem csak biztonsági, de minőségi szempontból is.

A Litzman döntése óta eltelt hónapokban a regulátor a marihuána termesztésének, minőségellenőrzésének, raktározásának, kereskedelmének és kutatásának szabályozási rendszerén dolgozott. Gyakorlatilag új, jó bevételekkel kecsegtető gazdasági ágazat születik. Kik lesznek a szereplői, s hol tartunk ma? Erről minden hivatalos anyagot megtaláltok az Egészségügyi Minisztérium honlapján, az Izraeli Orvosi Cannabis Ügynökség oldalán.

Miért jutott eszembe a parasztvakítás? Nem tudom, talán állami félhírekkel találkozva kialakult reflex…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.