Izraeli csapat a Google holdraszállós versenyének döntőjében

Öt csapat, közöttük az izraeli SpaceIL került be a Google Lunar XPRIZE holdra szállós verseny döntőjébe.

2007 és 2010 között 16 országból 33 csapat regisztrált erre a versenyre, mára öten maradtak. A további döntősök India, Japán, az Egyesült Államok és egy tizenöt ország részvételével állított nemzetközi csapat.

Hogy mi a Google Lunar XPRIZE? A versenyt az XPrize Alapítvány szervezi a Google szponzorálásával. Célja a világ minden táján kihívás elé állítani és arra inspirálni a mérnököket és a vállalkozókat, hogy kifejlesszék a robotalapú űrkutatás olcsó módszereit.

A díjak

A Google Lunar XPRIZE győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amelynek sikerül a Holdra eljuttatnia egy robotot, az legalább 500 métert megtesz a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket küld vissza a Földre. Az első csapat, amelynek ez sikerül, elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második csapat pedig ötmillió dollárt kap. Egymillió dollárban részesül az a csapat, amely ösztönzi a sokszínűséget az űrkutatás területén, és négymillió dolláros különdíj jár azoknak, akik további extra funkciókat és technikai feladatokat is képesek lesznek felmutatni, például nagyobb távolságra jutnak, „túlélik” a dermesztő holdi éjszakát, vagy meglátogatják a korábbi holdmissziók helyszíneit. A Google Lunar XPRIZE (GLXP) órája 2017. december 31-ig ketyeg, addig kell sikeresen végrehajtani a kiírás szerinti feladatokat.

Az izraeliek kölünlegessége

Közel 30 mérnök dolgozik a SpaceIL csapatában az Izraeli Repülőgép Gyárak jehudi létesítményében. Az izraeli gép különlegessége állítólag az lesz, hogy amíg a többi csapat által kifejlesztett robotot egy terepjáró hajtja meg, az izraeliek gépe a leszállás helyszínétől „ugrálva” teszi majd meg az 500 méteres távolságot.

Az izraeli robot ugrálva teszi meg a távolságot – a SpaceIL plakátja

Kfir Damari, a SpaceIL egyik alapítója szerint „az a tény, hogy bekerültünk az első öt csapatba, megerősíti, amit már eddig is gondoltunk: Izrael a globális technológia élvonalába tartozik, és az űriparban is lehetőségünk van vezető szerepet szerezni világviszonylatban”.

A cél: a fiatalok

A projekt, amelynek költségei már jóval meghaladták a kiírt jutalom összegét, nem csak a versenyről és a nyereményről szól, a holdjáró fejlesztése és Holdra juttatása is csupán az egyik célja. A projekt célja az is, hogy az izraeli fiatalokban érdeklődést keltsen az űrtechnológiák iránt, népszerűsítse a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsa a diákokat arra, hogy természettudományos vagy műszaki pályát válasszanak. Az Oktatási Minisztériummal és további alapítványokkal együttműködve a SpaceIL szakemberei rendszeresen előadásokat tartanak űrkutatási, holdutazási és természetesen a GLXP témájában iskolai csoportok számára is. Ezeket eddig már több mint negyedmillió izraeli iskolás hallhatta.

A fiatal generációnak fontos szerepe lehet a projektben is, mivel annak célja kizárólag a robot Holdra juttatása. “Mindig elmondom a gyerekeknek, hogy az ő dolguk az lesz majd, hogy építsenek egy olyan űrhajót, amelyik visszahozza a miénket Izraelbe” – mondja Damari nevetve.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.