Öt aranyszabály a mazgán (klímaberendezés) használatához

Koszos, penészes mazgán - -fotó: a szerző felvétele

Nyakunkon a nyár, a mazgánszezon. Nem is sejtenénk, de közérzetünket, sőt egészségünket is nagyban meghatározza, miként működik a klímaberendezésünk, vagyis a mazgánunk. Használatának öt legfontosabb szabálya a következő:

  1. Gondoskodjunk mazgánunk rendszeres, akár házilagos karbantartásáról, vagyis a filterek kitisztításáról egyszerű folyóvízzel. Hivatalosan szezononként, de gyakorlatilag érdemes havonta-kéthavonta.
  2. Az ideális hőmérsékletre állítsuk be! Ne tegyük 23 fok alá, mert akkor nagyon megérzi a pénztárcánk. Brit tudósok és a Weizmann Intézet szerint a kinti időhöz képest hat fokos különbség már biztosítja a komfortérzetet.
  3. Bármilyen rendellenességet észlelünk, forduljunk azonnal szerelőhöz, magától nem jön rendbe SOHA.
  4. A mazgán fő ellensége a penész, ami nemcsak büdös, hanem az egészségre is káros. Ha látjuk, érezzük, akkor rögvest hívjunk szerelőt, olcsóbb lesz, mint a gyógyszerek számlája.
  5. A penész a hideg és nedves helyeket imádja. Legkönnyebben úgy lassíthatjuk le szinte törvényszerű megjelenését, ha hűtés után egy negyedórát csak ventillációval járatjuk a klímát. Ezzel kiszárítjuk a mazgánt a kikapcsolása előtt.

Az Izraelinfo kellemes nyári meleget kíván minden kedves olvasójának!

Félig megtisztított mazgán – -fotó: a szerző felvétele

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.