Kovászos uborka

Kovászos uborka - fotó: Szabó Balázs

Évek óta mondogatom, hogy ezen a nyáron végre tényleg csinálok kovászos uborkát. Sokáig azzal hessegettem el a dolgot, hogy nincs is itt olyan uborka, és nem tudom, milyen lenne az itteniből. Aztán két hete rámtört, hogy namostaztánmár tényleg kovi ubira vágyom. Elmentem, vettem egy szép 5 literes csatos üveget és négy csomag mini kígyóuborkát. Mivel az utóbbi két hónapban teljesen el vagyok merülve a vadkovász világában (elegem lett az itteni pocsék kenyerekből, ami meg ehető, a város másik felén van), és heti két kenyeret sütök, így a kovászos uborkám tényleg igazi kovászos kenyeret kapott a tetejére. Azóta a harmadik üveg áll az erkélyen, mert négy év kihagyás után van mit bepótolni. Ez az itteni mini uborka, a félelmeim ellenére, nem hogy nem az igazi, de sokkal jobb, mint az otthoni bumszli.

Nyílván mindenkinek megvan a saját receptje, és az szent, de ha esetleg még nincs ilyened, és te is szeretnél nekivágni, itt az én receptem.

Hozzávalók:

  • 5 literes befőttes üveg
  • 2-3 csomag mini uborka
  • fél csomag kapor
  • egy fej fokhagyma
  • borsikafű vagy/és pár szem egész fekete bors (én mindig hozok otthonról, de elhagyható)
  • 1,5 evőkanál só

Az 5 literes üveget kiforralom. Az uborkát gondosan megmosom, levagdosom a végeit, és bevagdosom. Az üveg aljára teszek egy fél csomag friss kaprot, a megpucolt fej fokhagymát, és ha van, borsikafüvet, vagy/és pár szem borsot. Megtöltöm az üveget az uborkával. A tetejére szórok másfél evőkanál sót és felöntöm meleg vízzel. A tetejére kerül a gézbe csomagolt kovászos kenyérszelet, amit kb. 2 nap után eltávolítok. Lezárom a csatos üveget, így kerül ki az erkélyre. Mivel nagyon meleg van, árnyékos helyre; ha nincs nagyon meleg, érheti a nap. Ebben a melegben három nap után kész is, behozom, kiszedem az uborkát egy jól záródó edénybe, és rászűröm a levét. Így kerül a hűtőbe, ahonnan nagyon gyorsan el is fogy, szóval másnap készíthetem is a következőt.

Beteávon!

UI:

És akkor azért megmutatom az eddigi legszebb kenyerem, mert tényleg nagyon büszke vagyok rá:

Rozskovászos kenyér – fotó: Szabó Orsolya

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.