Beny Steinmetz - fotó: a kettes tévécsatorna képernyőképe

Az izraeli rendőrség kedd este letartóztatta Beny Steinmetz gyémántmágnást és további négy gyanúsítottat csalás, pénzmosás, pénzhamisítás és fiktív számlák bonyolításának vádjával – közölte az izraeli média.

A világ egyik leggazdagabb milliárdos üzletemberének csuklóján legutóbb decemberben csattant a bilincs, majd később házi őrizetbe helyezték. A vád szerint nagy mennyiségű kenőpénzeket fizetett még 2014-ben azért, hogy cége, a BSGR megszerezze egy guineai vasércbánya kitermelési jogát. Ebben a bányában található ugyanis a világ legnagyobb, még kiaknázatlan vasérckészlete.

Az üzlettel kapcsolatban az Amerikai Egyesült Államok, Svájcban, Guineában és Izrealben is nyomozás indult.

Most azért került ideiglenesen rács mögé, mert állítólag fiktív szerződéseken keresztül hajtottak végre ingatlanügyleteket Izraelen kívül. Steinmetz vállalata egyelőre nem kommentálta a történeket.

Beny Steinmetz néhány izraeli kapcsolata: Ehud Olmert, Gideon Szar és Geula Even közeli barátja, Netanjahu, Barak és Erel Margalit tanácsadója – fotó: a kettes tévécsatorna képernyőképe

Legutóbb tavaly decemberben tartóztatták le az üzletembert, de két héttel később felmentették a vád alól. Akkor Steinmetznek vissza kellett adnia izraeli és francia útlevelét, és 180 napig nem hagyhatta el az országot.

Vagyonát a Forbes jelenleg egymilliárd dollárra becsüli.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.