fotó: Bar Horowitz

Izraelben az emberek gyakorta adnak hangot a különböző érzelmeknek. Mármint szó szerint. Nem csak szavakkal dobálóznak, és nem is udvariasak és tartózkodóak, mint egy angol úr, ellenben hangosak, hadonásznak, és mindenféle hangutánzó szóval erősítik a mondanivalójukat.

1Jóóó (יווו)

Azt, hogy Jóóóó vagy Yoooo, többféleképen lehet errefele érteni és mondani.
– Jóóóó!!! (Ez nagyszerű!!!) – mondjuk, amikor az ember le van nyűgözve teljesen. – Jó. (Pont erre gondoltam én is ) – mondjuk, amikor egyetértünk. – Jóó?! (miért nem válaszolsz?!) – mondjuk, ha nem értjük, hogy mi a szitu. – Jóó! (ez hihetetlen!) – ezt akkor használjuk, ha hisszük is meg nem is, amit mondanak nekünk. – Jó! (ez szuper. Nagyon szuper) – mondjuk, amikor nagyon egyet tudunk érteni valakivel.

2– ush (וש-)

Ez a kis toldalék a mindent becéző alak. Ettől mindenki és minden cuki lesz! Mayából Mayush, Zvikából Zvikush, sziából szius, virsliből pedig virslush lesz. Elkerülni a cukisító képzőt… lehetetlenke!

3CktCkt (ציקצוק)

Minden mérget és frusztrációt egyetlen icipici szócskával kifejezni elképzelhetetlennek tűnik. Pedig nem az! Az izraelieknek ez is sikerült. Használjuk hát nyugodtan mi is, olé hadasok, első és sokadik generációs bevándorlók, turisták és útkeresők, amikor a zebrán is állnak az autók a kereszteződésben és nem lehet haladni, amikor a menetrend szerint késő busz a megállóban hagy minket, vagy ha egyszerűen csak nincsenek rendben a dolgaink. Ciccegjetek bátran!

4Váj Váj Váj! (וואי ,וואי ,וואי)

Ezzel a három rövid szavacskával hangot adhatunk lenyűgözöttségünknek és elragadtatottságunknak. Közismert formája még az “Ojvávoj!”, amely igen kedvelt. Kisgyerekek pont úgy használják, amikor megkapják a vágyott legót, mint meglett felnőttek, akik együtt örülnek velük (és éjszaka titokban befejezik a gyerekek helyett az építést).

5Uuuffff! (אוף)

Uuuf! – kiáltott fel a törzsfőnök mérgében. Nos, Izraelben az emberek nem puffognak, hanem uffognak, ha a korábban említett ciccegés nem volt kielégítő a mérgük, frusztráltságuk és dühük kifejezésére, és ettől még csalódottak is lettek. Esetleg a ciccegéssel kombinálva is kiválóan használható.

6Imále! (אמא’לה)

Kellemetlen meglepetés ért? Kígyó van a zöldségek között, egy óriás csótány szambázik a konyhában, esetleg megharapott egy hal a tengerben? Kiabáld: Imále! (Anyukám!) Nem old meg semmit, de a feszültséget oldja. Tudom, mióta egy óriási, szőrös pók rejtőzött a szőnyeg mintái közé, és az infarktus és az imále felkiáltás közül az utóbbit választottam. (A pókot később hidegvérrel, egy szemeteslapát segítségével a kertbe hajítottam. Hős voltam, nem kérdés.)

7Ííkhxx (איכס)

Ha csiga van a salátádban, romlott a humusz, büdös a nyilvános WC, tele van szeméttel a tengerpart, egyértelműen azt mondjuk: ííkhxx. Minden, ami gusztustalan, az ííkhxx. Persze használható a nemzetközileg ismert és elismert fuck is, vagy a magyaros fúúj, és bár ezek is megfelelőek, lényegesen kevésbé hangzik tőle az ember izraleinek.

8Psssssh! (פששש)

Nem, ezt a psssh-t nem akkor használjuk, amikor kisgyermekeinket szobatisztaságra akarjuk szoktatni, és a bilin ücsörgő ded feje felett pisilést utánzó hangokat adunk ki, vagy épp csendre intjük, hanem akkor, amikor siker koronázta törekvéseinket, és pl. a pisi ezúttal a biliben landolt. A PSSSSH! hangsort felemelt szemöldökkel, elismerő ábrázattal örömünk és lenyűgözöttségünk kifejezésére használjuk. Persze nem csak akkor, ha a barátnőnk büszkén meséli, hogy végre ma Jonóka a bilibe kakilt, hanem akkor is jól jön, ha megcsodáljuk az új autót / iPadet / elektromos bringát, amit vett valaki, vagy a másik ember két hónap alatt szerzett nyelvtudását is elismerhetjük vele.

9Nu! (נו)

Nu! mondjuk, ha noszogatni szeretnénk a buszon az előttünk lévőt, hogy haladjon már befelé és végleg elfogyott a türelmünk, ha a bankban még mindig nem a mi sorszámunkat sorsolta ki a gép, ha az istennek nem indul be az autó, vagy ha a tengert próbáljuk megregulázni, hogy legyen kedves kevésbé hullámozni, amikor mi szörfleckét veszünk. A lényeg, hogy kis hessegető kézmozdulattal kísérve, igazán odavetve mondjuk, amikor tényleg elfogyott a türelmünk.

[irp posts=”22465″ name=”20 elég jó héber kifejezés”]

FORRÁSBar Horowitz