Izraelinfo Hírszüret – Hétfő

Netanjahu bizalmasait hallgatta ki a rendőrség

Vasárnap 15 órán át hallgatta ki a rendőrség 433-as, a fehérgalléros bűnözést nyomozó egysége David Simrónt, Benjámin Netanjahu unokatestvérét és bizalmasát, aki egyben a tengeralattjáró ügy vádalkut kötött fő gyanúsítottjának, Miki Ganornak is ügyvédje volt. Mellette reggel fél hétkor előállították a kormányfőhöz legközelebb álló másik ügyvédet is, politikai küldöttjét más országokba, akinek a nevét egyelőre nem szabad nyilvánosságra hozni. (De a fenti leírásból az ország ügyeit ismerők rájöhettek személyére.) Azt is lehet tudni, hogy a tengeralattjárók és a hadihajók korrupt közbeszerzése volt terítéken.

Az ügy előzménye, hogy Netanjahu miniszterelnök a hadsereg – Mosa Jaalon akkori honvédelmi miniszter – tiltakozása ellenére újabb három tengeralattjárót rendelt a német Thyssenkrupp vállalattól. Az ügyletet leginkább Miki Ganor, a cég izraeli képviselője szorgalmazta, aki busás pénzekkel megvesztegette a döntéshozók jelentős részét. Ganor mindent kiteregetett cserébe büntetésének mérsékléséért, de vallomását egyelőre titkosították. Az utóbbi hetekben a nyomozók más forrásokkal összevetve ellenőrizték az elmondottakat, s a lapok szerint minden más is alátámasztja állításait. A ynet szerint vasárnap este csak megszorításokkal engedték szabadon Simrónt és titokzatos társát. Tovább folyik kihallgatásuk már hétfőn, és a miniszterelnök kikérdezése is várható, noha őt ebben az ügyben eddig nem tekintették gyanúsítottnak.

[irp posts=”43554″ name=”Volt minisztert és kabinetfőnököt vettek őrizetbe a tengeralattjáró-beszerzések ügyében”]

Izraelnél vannak a dzsihádosok tetemei

Az izraeli hadseregnél vannak a támadóalagút múlt hétfői felrobbantásánál eltűnt palesztinok tetemei, de csak egy jövendő fogolycserével adja ki őket Gázának, a Hamásznál lévő két izraeli katona földi maradványaiért cserébe. Oron Saul és Hadar Golden holttestét a 2014-es Erős szikla hadműveletben szerezte meg a Hamász, és azóta nem adta át Izraelnek.

Koalíciós csatározások Gabbájjal?

Noha elvileg még évek vannak hátra a 2019-ben esedékes következő választásokig, máris megkezdődtek a kormányalakítási csatározások egy jövendő, a Munkapártot irányító Avi Gabbáj vezette koalíció körül. Előbb Avigdor Libermann, a jobboldali nacionalista Jiszrael Béténu elnöke jelentette ki, hogy nem száll be egy esetleges balközép Gabbáj kormányba, majd vasárnap Gabbáj felelt neki a kettes tévén. Liberman lesz az utolsó, akihez fordul, mert támogatja a kormányzati korrupciót, bármihez is ér – mondta Gabbáj, aki szerint mindenki örömmel fog csatlakozni hozzá, ha harminc mandátumot szerez majd a választásokon.

Mandelblit két tűz között

Aviháj Mandelblit államügyész egy zárt, ügyészeknek szánt fórumon az őt minden oldalról érő heves támadásokra panaszkodott. A katonai rádióhoz kiszivárgott hangfelvétel szerint azt mondta, hogy a demokráciától idegen eszközökkel támadják, miközben ő maga csakis a demokratikus játékszabályoknak megfelelően védekezhet. Mandelblit házánál, illetve egy közeli plázánál lassan egy éve minden héten tüntetnek ellene, mert a tiltakozók szerint csak lassan és vonakodva járul hozzá a kormányzati korrupció, és különösen a Netanjahu család elleni vádak felderítéséhez. Ennek a tüntetés-sorozatnak a legitimitását a legfelsőbb bíróság mondta ki, miután a rendőrség  a környéken lakók panaszaira hivatkozva megpróbálta felszámolni, illetve korlátozni.  Ugyanakkor az utóbbi hetekben a kormányfőhöz közeli törvényhozók egy Netanjahu bűnügyi mentességét biztosító törvényt próbálnak elfogadtatni a kneszetben, és ők azért támadják, mert a törvény előtti egyenlőség védelmében síkra szállt a kormányfő támadhatatlansága ellen, akadályozza az efféle törvénykezés menetét, és mert engedélyezte a miniszterelnök elleni nyomozást. 

Ferrarik a Siratófalnál?

Péntek reggel számos piros Ferrari parkolt a Siratófal melletti, csak a kiválasztottaknak megnyíló repiparkolóban, felborzolva sokak idegeit. Smuel Rabinowitz, a Siratófal rabbija és a szent hely hagyományőrző bizottsága engedte be az izraeli túrán lévő tíz szuperkocsit, állításuk szerint bármiféle ellenszolgáltatás nélkül. A Ferrari idelátogató csúcsvezetői ezeken a kocsikon hajtottak be a Siratófalhoz állítólag minden médiafelhajtás nélkül. Ha nem is tervezték, később a helyi közösségi média tele lett a piros Ferrarik képeivel, és Smuel Rabinowitz nem győzőtt szabadkozni beengedésükért. 
“A Messiás szamara”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.