Az edomiták országát a babiloniak rombolták le az i.e. 6. században.

Több mint kétezer éves templomot találtak drónfelvételek segítségével egy katonai kiképzési területen – adta hírül a The Times of Israel online kiadása.

A légifelvételen jól láthatóak az ősi épület falai – fotó: Dane Christensen / Izraeli Régészeti Hatóság

Az ókori Lákis település környékén – kamerákkal felszerelt katonai drónok októberi felvételein – egy nagyjából 2200 éves templom vagy palota maradványait fedezték fel. “A drónfelvételek segítettek meghatározni, hol kell ásnunk. Nagyon gyorsan kiderült, milyen különleges épületet fedeztünk fel: az edomita nép egyik templomát” – írta közleményében Oren Gutfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa, a Horvat ‘Amuda-i ásatások vezetője, valamint Pablo Betzer és Michal Haber, az izraeli régészeti hatóság képviselői.

Dr. Oren Gutfeld, Pablo Betzer és Michal Haber – fotó: Izraeli Régészeti Hatóság

A régészek szerint az országban olyan kevés edomita emlék maradt fenn, hogy ezek “egy kézen megszámolhatók”. A történelem viharai során az edomiták – nagyjából úgy, mint a zsidó nép – vándoroltak, és újra meg újra letelepedtek a Szentföld különböző területein.

Az épületet valószínűleg szándékosan rombolták le – fotó: Dane Christensen / Izraeli Régészeti Hatóság

Országukat a babiloniak rombolták le az i.e. 6. században, a perzsa uralom alatt Júdea déli hegyvidékén voltak városaik. A hellenizmus korában végül asszimilálódtak a zsidókkal.

A komplexum egyik feltárt termében két oltárkövet ástak ki, az egyiket egy bika domborműve díszítette, amely “istenséget jelképezhetett, akit az edomiták imádtak” – mondta a régész. A helyszínen finom keramikusmunka gyümölcseit, festett tálakat, korsókat, olajlámpákat is találtak.

Az épület egyik helységében talált két oltárkő – fotó: Michal Haber / Izraeli Régészeti Hatóság
Fotó: Clara Amit / Izraeli Régészeti Hatóság
Az egyik oltárkövet egy bika feje díszíti – fotó: Izraeli Régészeti Hatóság

A régészek úgy vélik, az edomita épületet szándékosan rombolták le, valószínűleg a makkabeus hódítás után.

A templomot drónfelvételek segítségével találtak meg – fotó: Michal Haber / Izraeli Régészeti Hatóság

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.