Roman Polanski Izraelben pereskedik

Roman Polanski és Emmanuelle Seigner - fotó: Georges Biard / Wikipedia

Az Oscar-díjas filmrendező-producer Roman Polanski polgári pert indított egy izraeli bíróságon, amelyben rágalmazás címén 1.5 millió sékel (114 millió forint) kártérítést követel Matan Uziel aktivistától, aki különböző lapoknak azt nyilatkozta, hogy Polanski kiskorú nőket erőszakolt meg.

“A legbutább dolog, amit Polanski úr tehet, az az, hogy perel.” nyilatkozta Uziel ügyvédje a The Jerusalem Post lapnak. “Polanskit számos olyan bűncselekménnyel vádolják, amelyek már elévültek, de most, hogy úgy döntött, felnyitja Pandora szelencéjét, még több nő kerül elő. Nem félünk Polanski úrtól, és véleményünk szerint a keresetét el fogják utasítani.”

Uziel több mint egy éve foglalkozik a szexuális zaklatások és visszaélések témájával. 2016 márciusában alapított egy “Real Women, Real Stories” online platformot, elmondása szerint “olyan nők számára, akik saját tragikus történetiket mesélik el a túlélésről, beleértve a nemi erőszakot, a szexuális zaklatásokat és a szex-kereskedelmet. Később Uziel létrehozta az “ImetPolanski.com” elnevezésű weboldalt, amelyben olyan nőket bátorított történeteik megosztására, akiket állításuk szerint a rendező szexuálisan zaklatott.

“Ezt a platformot azért hoztam létre, hogy Roman Polanski minden olyan áldozata, aki eddig félt elmondani, mi történt vele, most felfedhesse történetét, amit ezúttal majd megismernek és megosztanak másokkal a nagyvilágban, és így veszik a bátorságot és börtönbe küldik Roman Polanskit, aki odavaló.”

Uziel november elején azt nyilatkozta a The Sun angol bulvárlapnak, hogy amióta létrehozta a weboldalt , további öt nő kereste fel Polanskival kapcsolatos történetekkel azokon kívül, akik eddig már nyilvánosan megvádolták őt az évek során.

Polanskit a perben Ohav Cohen ügyvéd képviseli, aki izraeli lapoknak azt nyilatkozta, ha pert nyernek, Polanski a pénzt egy holokauszt áldozataival foglalkozó izraeli alapítványnak fogja átutalni. Az ügyvéd szerint “Uziel a #METOO kampányt üzleti vállalkozásra használja ki, ezért úgy döntött, hogy egy weboldalt indít és olyan sajtóközleményeket oszt meg rajta, miszerint megbízható információkkal rendelkezik, hogy a rendező öt nőt megerőszakolt, mindezt anélkül, hogy a nevüket tudta vagy közölte volna. A történeteket eljuttatta az e-mail címére, azok nyilvánosságra kerültek és most mindenhol ezen csámcsognak”.

Polanskit eddig négy nő vádolta meg azzal, hogy zaklatta vagy megerőszakolta. Az Oscar-díjas rendező a legrégebbi esetben bűnösnek vallotta magát, az Egyesült Államokban máig letartóztatási parancs van érvényben ellene, így elvileg Izraelbe sem léphet be, mivel az országnak kölcsönös kiadatási egyezménye van Amerikával.

Legutóbb Polanski így nyilatkzott: “Ami az én vétkemet illeti: az az ügy véget ért. Bűnösnek vallottam magam. Börtönbe mentem. Visszatértem az Egyesült Államokba, hogy letöltsem a büntetést, az emberek ezt elfelejtik vagy nem is tudnak róla. Ezután még (itt,) Zürichben is ülnöm kellett. Végeredményben négyszer-ötször annyit voltam őrizetben, mint amennyit megígértek.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.