Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Vádalkuról tárgyal a hatóságokkal Slomó Filber, a médiaügyi minisztérium korrupció miatt letartóztatásban lévő volt igazgatója, Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobbkeze – jelentette a helyi média kedden.

A rendőrség szerint Filber a médiaügyi minisztérium élén a négyezres aktának nevezett ügyben kormányzati segítséget nyújtott a Bezeq telekommunikációs vállalatnak monopóliuma megtartásához és a céget irányító Saul Elovics oligarcha számára kedvező döntésekhez, amiért cserébe kedvező színben tüntették fel a Netanjahu családot a vállalat tulajdonában lévő, népszerű Walla honlapon. Filber akkor volt Netanjahu fő embere, amikor a kormányfő a médiaügyi tárcát is magánál tartotta.

Az ügyben a Bezeq több vezető munkatársát is letartóztatták, és a bíróság öt nappal meghosszabbította fogva tartásukat.

Slomó Filber mindent őszintén feltáró vallomása – amelyért cserében büntetésének egy részét elengednék –

drámai hatással lehet Benjámin Netanjahu helyzetére.

Kedden a várható vádalku mellett a Netanjahu családdal kapcsolatos másik botrány is uralta a médiát (neve: 1270-es akta). A rendőrség szerint a kormányfő egyik bizalmasa két évvel ezelőtt egy közvetítő útján azzal próbálta megvesztegetni Hila Gerstel bírónőt, hogy javára dönthetnek az akkoriban folytatott államügyész-választáson, ha főügyészként majd vádemelés nélkül lezárja a kormányfő felesége, Sara Netanjahu miniszterelnöki rezidencián elkövetett pénzügyi szabálytalanságainak ügyét.

Az alku nem történt meg, és Aviháj Mandelblit, a végül megválasztott államügyész vád alá helyezte Sara Netanjahut. Gerstel annak idején elmesélte a hozzá eljuttatott ajánlatot barátnőjének, Eszter Hajut bírónőnek, akit azóta megválasztottak a legfelsőbb bíróság élére, de egyikük sem fordult a rendőrséghez a megvesztegetési kísérlet miatt. Ma (kedd) este Hajut tanúvallomást tett a rendőrségen, ahol azzal indokolta, hogy nem jelentette az esetet, hogy nem volt elég információnak a birtokában.

Benjámin Netanjahu élesen elutasította ezeket a legújabb vádakat, és hangsúlyozta, hogy semmit sem tudott egy efféle esetleges ajánlatról, és kételkedik annak lehetőségében.

A Bezeq és a Gerstel ügyek vizsgálatában elért előrehaladás nyomán az ellenzék és

a koalíció is úgy véli, hogy közelednek a választások. Egy vezető kormányzati tisztviselő: “Ma estétől a helyzet teljesen más.”

Avi Gabai a Munkapárt tagjainak írt levelében: “Fel kell készülnünk a választásokra. Az a miniszterelnök, akinek a vezérigazgatója és az irodavezetője is koronatanú, be kell hogy fejezze munkáját”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraelinfo/MTI