High-tech Bné Brákban

Illusztráció - fotó: Montecruz Foto / Flickr

A héten nyitja meg kapuit Tel Avivtól néhány kilométerre az első ultraortodox „coworking” iroda az Ampersand. A közösségi munkavégzési helyet a KamaTech nonprofit szervezet működteti, amely évek óta dolgozik azon, hogy az izraeli technológiai iparba integrálja az ultraortodox szektor képviselőit. A Cisco számítástechnikai cég által is támogatott helyszín mentora a WeWork.

Az Ampersandet magánbefektetők támogatják, köztük a Mobileye társalapítója, Amnon Shashua és a Magma Venture Partners egyik alapítója, Zvi Limon – tudta meg a múlt heti ünnepélyes megnyitón a Calcalist újságírója Mose Friedmanntól, az Ampersand alapítójótól és a KamaTech vezérigazgatójától. A közösségi munkavégzési hely avatásán részt vett többek között Joram Tietz, az Ernst & Young Israel vezető partnere és Jifat Oron, a LeumiTech vezérigazgatója is.

Az új coworking munkahelyet egy ultra-ortodox csapat működteti, és a zsidó naptár szerint tart nyitva, figyelembe véve a vallási ünnepnapokat és a böjt napjait. A konyha megfelel a legszigorúbb vallási étrendi törvényeknek, és egy zsinagóga is tartozik hozzá. Mose Friedman szerint a rabbinikus törvények figyelembe vétele segíteni fogja a zsidó ortodoxok vállalkozók kényelmét.

Szívesen fogadjuk a nem ortodox kisvállalkozókat is. “Azok, akik ide jönnek, nem fogják úgy érezni, mintha egy jeshivába érkeztek volna” – mondta Friedman.
A közösségi munkakörnyezet mellett az Ampersand workshopokat és képzési, mentori programokat is kínál. Együttműködnek a Microsofttal, a Ciscoval, a Googlelel és a Facebookkal, hogy előmozdítsák a vállalkozói tevékenységet az izraeli zsidó ortodoxok körében. Az öt éve alapított és mára több mint 1000 tagot számláló KamaTech mentori programjainak színhelye is a jövőben az Ampersand lesz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.