Nem borászkodhatnak az etióp zsidók a Barkan pincészetben- mert az ultraortodoxoknak nem elég zsidók

Az Eda Haredit kashrut-felügyelő a Barkan borászatot ellenőrzi - fotó: KAN / képernyőkép
Az Eda Haredit kashrut-felügyelő a Barkan pincészetet ellenőrzi - fotó: KAN / képernyőkép

A Barkan pincészet megtiltotta az etióp származású izraeli zsidóknak, hogy közvetlenül érintkezésbe kerüljenek a náluk készülő borral, hogy az ultraortodoxok, a harediek számára is elfogadható kóserség pecsétet szerezzenek, és ezzel betörjenek a haredi piacra.

A bor kóserságához csakis zsidók érintkezhetnek a készülő nedűvel, de a harediek nem tekintik eléggé zsidónak az Etiópiából érkezetteket, és ezért csak akkor teszik rá szigorúbb  kósersági pecsétjüket a cég boraira, ha azok az etióp zsidók közvetlen érintése nélkül készülnek.

A Barkan pincészet vezetése tavaly határozta el, hogy a keményebb eda haredi-féle kóser pecsétet is megszerzi, s ezeket az engedélyeket egy keményvonalas ultra-ortodox csoport adja ki.

Az izraeli közszolgálati KAN média tényfeltáró riportja szerint az ügy érdekében más feladatkört adtak számos etióp származású dolgozójuknak, még a vezető állásokban lévőknek is, amelyben nem kerültek közvetlen érintkezésbe a folyadékkal.

A pincészet borait korábban kósernek ítélte az etióp zsidókat is zsidónak elismerő hivatalos állami rabbinátus, de mivel a harediek megkérdőjelezték az etióp zsidók zsidóságát, áthelyezésükhöz kötötték extra szigorú kóser magán-engedélyük megadását.

A Barkan pincészet alkalmazottai, akik a zsidóságukkal kapcsolatos kérdések miatt elvesztették munkájukat - fotó: KAN / képernyőkép
A Barkan pincészet alkalmazottai, akik a zsidóságukkal kapcsolatos kérdések miatt elvesztették munkájukat – fotó: KAN / képernyőkép

“Mindenkinek megvannak az értékei, és az enyém szerint Te is zsidó vagy, ő is zsidó, én is zsidó vagyok. De végső soron ez egy üzlet, az üzleti pedig üzlet – mondta a céget igazgató Gilles Assoulinea egy munkásnak áthelyezésekor. “Nem hagyhatjuk ezt a piacot a Teperberg pincészetnek, ők átveszik ezt a piacot, és mi bajba kerülünk”- tette hozzá.

A vállalat politikáját egyértelműen rasszizmusnak értékelték a cég etióp dolgozói, és a riport után a vallásos és a szekuláris nagyközönségből sokan a cég fogyasztói bojkottjára szólítottak fel, s vizsgálatot sürgettek a vállalat ellen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.