Fagyasztással a rák ellen – hamarosan Izraelben is alkalmazzák

Az eljárás nem jár bőrheggel, segít eltávolítani fájdalommentesen a jóindulatú emlődaganatot - fotó: PRNewsFoto / IceCure Medical

A tel-avivi IceCure Medical cégnek köszönhetően a következő hetekben Izraelben is elérhetővé válik egy új, emlő és veserák gyógyítására használható eljárás, amelyet az Egyesült Államokban és Európában már engedélyeztek és sikerrel használnak.

A krioabláció néven ismert eljárás során a rákos sejtekbe folyékony nitrogént fecskendeznek, és ezzel testen belül lefagyasztják őket. A tapasztalatok alapján a daganatok mérete már egy hónapon belül 30 százalékkal csökken, és a tumor féléven belül teljesen felszívódik.

A bonyolult műtétet kiváltó, egyszerű, gyorsan gyógyuló sebet ejtő, ambulánsan alkalmazható eljárást egyelőre csak Haifán, az Elisha Egészségügyi Központban alkalmazzák. A privát klinikán első lépésben csak a jóindulatú emlőrákkal diagnosztizált, főleg 30 év alatti nőket kezelik majd, de hamarosan elérhetővé válik az eljárás a rosszindulatú emlődaganatos betegnek is. A rosszindulatú vesedaganatos betegnek már az első fázisban igénybe vehetik majd a kezelést, a várható költségekről egyelőre nem adtak információt. Magyarországon az eljárásért mintegy 6500 sékelnek megfelelő forintot kell fizetni.

A 2006-ban Caserián alapított IceCure Medical részvényei az eljárás alkalmazását bejelentő közlemény után 15 százalékkal drágultak a Tel-Avivi Tőzsdén.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.