Áldozati ünnep

Ünnepi Tajne - fotó: Wikimedia

Az Íd al-Adhá, vagyis az áldozati ünnep még a Ramadánnál is fontosabb: az iszlám világ legnagyobb ünnepe. Ezekben a napokban a világon mindenütt, így az Izrael külső határain belül élő mintegy 6,5 milliós muszlim népesség is (már ha Gázát és a Palesztin Hatóságot is beleszámoljuk) Ábrahám áldozatára emlékezik. Az izraeli törvény a másfél millió muszlim és kb. 140 000 drúz állampolgárnak az ünnep négy napjára fizetett szabadságot garantál.

Ez a mekkai zarándoklat ideje. Egy hithű muszlim ha csak teheti, életében legalább egyszer elzarándokol Mekkába. A Korán szerint ugyanis ott történt az az esemény, ami a Tórában a Morija hegyén van leírva (ez a zsidó hagyomány szerint a jeruzsálemi Templomhegy), amikor Ábrahám kész volt feláldozni a fiát (a Koránban név nélkül említett fiút a muszlim hagyomány Izmáellel azonosítja), s amikor is Isten kinyilvánította, hogy a korabeli szokásokkal ellentétben ő nem kíván emberáldozatot.

Ez az új ruhák vásárlásának, ünnepi lakomáknak az ideje. Áldozati állatként leginkább bárányt vágnak a családok, amit hagyományosan három felé osztanak: egy rész az áldozathozóé, egy másik rész a családjáé, a harmadik rész pedig a szegényeké.

33 havonként, vagyis 2-3 évente az áldozati ünnep első napja egybeesik Jom kippurral, a zsidóság legfontosabb ünnepével, az Engesztelés napjával.

- Hirdetés -

Az idei ünnep alkalmából Benjamin Netanjahu miniszterelnök rövid videóüzenetben kívánt boldog ünnepet Izrael muszlim és drúz állampolgárainak, amelyben hangsúlyozta az izraeliek szabad vallásgyakorláshoz való jogát:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.