Ezentúl izraeli zászló is loboghat az abu-dzabi GS-versenyen

izraeli zászló
Fotó: Ishai Parasol / Flickr

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség garanciákat kapott rá a szervezőktől, hogy a jövőben minden résztvevő egyenlő bánásmódban részesül. Júliusban az izraeli győztes, Tal Flicker tiszteletére nem játszották le nemzeti himnuszát és hazánk lobogóját sem húzták fel.

Az IJF júliusban a résztvevők hátrányos megkülönböztetése miatt törölte a naptárból az abu-dzabi Grand Slam- és a tuniszi Grand Prix-viadalt. Az indoklás szerint az intézkedés hátterében az állt, hogy politikai okokból egyik helyszínen sem húzták fel a győztes izraeli dzsúdós tiszteletére a nemzeti zászlót, és nem játszották el az izraeli himnuszt, sőt Abu-Dzabiban az eredményhirdetésnél az aranyérmes Tal Flicker dzsúdóruháján letakarták az izraeli címert. Így ő hivatalosan az IJF színeiben állt a dobogóra.

A világszervezet hétfőn közölte, hogy az egyesült arab emírségekbeli rendezők hivatalos levelükben biztosítékot adtak arra, hogy a jövőben minden résztvevő egyenlő bánásmódban részesül.

„A történelmi döntés révén minden nemzet, köztük Izrael is jogosult Abu-Dzabiban hazája színeiben versenyezni. Az IJF tiszteleg az Egyesült Arab Emírségek szövetségének erőfeszítései előtt, és ezennel újra beiktatja a Grand Slam-versenyt a naptárba” – olvasható az állásfoglalásban.

A tuniszi szervezőktől az IJF nem kapott biztosítékot arra, hogy a jövőben nem fordul elő hasonló megkülönböztetés, így ez a verseny egyelőre nem került vissza a naptárba.

Még az izraeli címert is letakarták, törölték őket a versenynaptárból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.