A televízió kettes csatornájának beszámolója szerint a múlt héten megszületett a megállapodás a világ leghosszabb vízalatti gázvezetékéről.

A hét milliárd dolláros beruházás keretében az izraeli gázmezőkről 2200 kilométer hosszú vezetéken látják el majd el Ciprus, Olaszország és Görögország gázigényének egy jelentős részét, ezzel csökkentve Európa energia ipari kiszolgáltatottságát az arab országoknak. A megállapodás azt követően kapott nagyobb lendületet, hogy az Európai Unió illetékesei ígéretet tettek a megvalósítási tanulmány 100 millió dolláros támogatására, valamint az izraeli-ciprusi gázimport európai támogatására.

A projekt hónapokon belül elindulhat, először a Ciprust elérő 170 kilométeres szakaszt fektetik le, majd öt éven belül elkészül a további 2000 kilométeres hálózat Olaszország és Görögország felé. A gázvezetéken évi 20 milliárd köbméter gázt szállítanak majd, ez az Európai Unió 2030-ra előrejelzett gázigényének mintegy ötöde.

A korábbi fagyos viszony ellenére az elmúlt években sokat javultak az izraeli-ciprusi és izraeli-görög kapcsolatok. A kereskedelmi és idegenforgalmi együttműködéseken túl közös katonai és katasztrófa védelmi gyakorlatot is tartottak már, sőt hamarosan Egyiptom bevonásával közös földközi tengeri légi gyakorlatra is sor kerül.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.