Ez a fránya diéta, amit szigorúan tartanom kell és amiből soha nem lesz kiút sajnos, nem nagyon barátja a szénhidrátoknak. Sőt, mondhatni konkrétan az ellensége. És bár nem vagyok kifejezetten sütifüggő, olykor-olykor csak rámjön az édesség-ehetnék. Ilyenkor segít ez a liszt és cukor nélkül készülő apple crumble, vagy magyarul almás morzsa süti. Sajnos kalória bőven van benne, de az átlagos 30 gramm szénhidrát / 100 gramm desszert helyet csak 12,5 grammnyi van benne, ami egész elviselhető a 162 kalória mellé. (Összehasonlításul: a mindent tudó Google szerint 100 gramm almás pitében 265 kalória és 37,5 gramm szénhidrát van, szóval nincs ok panaszra.) A cukor egyáltalán nem fog hiányozni, és ebből a mandulamorzsa miatt lényegesen kevesebbet fogunk enni, mint almás pitéből, amelyből emlékeim szerint az öcséimmel egy ültünkben bepusziltunk egy nagy tepsivel, ha bármelyik nagymama almás pitével várta a családot. Ehhez a verzióhoz szuper jól megy egy kis natúr joghurt (a diétázóknak) vagy tejszínhab és vaníliafagyi (a nem diétázóknak).

Hozzávalók:

  • 4 nagyon szép nagy alma
  • 150 g mandulaliszt
  • 50 g mandulaforgács
  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál fahéj

Az almát meghámozva vékony szeletekre vágom és egy kisebb, de mély tepsibe teszem, megszórom és alaposan összekeverem a fahéjjal. A mandulalisztet és -forgácsot összekeverem a vajjal, pont mintha normál liszt lenne, amíg homokszerű nem lesz, majd lazán az alma tetejére teszem. 225 Celsius-fokon kb. 25 perc alatt sül meg. Aki nem diétázik, tehet a tetejére tejszínhabot, vagy joghurtot.

Beteavon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.