Egy gyilkosság margójára

Csütörtökön szörnyű gyilkosság történt Jeruzsálemben: brutálisan megölték Ori Ansbachert, egy 19 éves fiatal lányt. Holttestét csak este találták meg, de az azon talált DNS azonnal nyomravezette a rendőrséget, mivel az elkövető már ült börtönben, szerepelt a nyomozó hatóságok adatbázisában.

Gyors rajtaütéssel néhány óra múlva már el is fogták Ciszjordániában, azóta bevallotta a történteket, de tagadja, hogy nacionalista vagy terrorszándék vezette volna, köztörvényes bűntettként ismerte be a gyilkosságot. A Sabak (Sin Bet) belbiztonsági szolgálat szerint azonban nemzetiségi, rasszista terrorszándék állt tette hátterében.

Ori Ansbacher_1
Ori Ansbacher

Hasonló, mégoly brutális nők elleni gaztett sajnos az egész világon sokszor előfordult már. Ami miatt tollatt ragadtam, az az ennek kapcsán már csütörtökön elindult hihetetlen uszító kampány, amely elsősorban az elkövető palesztin nemzetiségéből fakad.

Pillanatok alatt rettenetesnél rettenetesebb részleteket kezdtek továbbadni a közösségi médiában, ezeket többek közt Jair Netanjahu, a miniszterelnök fia is azonnal posztolta. Pedig hamar kiderült, hogy a gyilkosság széles körben terjesztett legszörnyűbb részletei, például hogy levágták volna az áldozat fejét, egyáltalán nem feleltek meg a valóságnak.

Az uszító pletykák olyannyira elharapóztak, hogy bár hírzárlatot rendeltek el a nyomozás érdekében, szokatlan módon még a rendőrség is felszólított az izraeli médiában az álhírterjesztés abbahagyására.

A mellesleg hazug, és durva részletek meggyalázták az áldozat emlékét, megsértették a család gyászát. Teljesen fölöslegesen és izléstelenül politikai haszonszerzésre próbáltak felhasználni egy szörnyű bűntényt.

Mindez méltatlan az áldozathoz, akiről minden megemlékező meleg, szeretetteli és dícsérő hangon beszélt. S méltatlan az országhoz is, ahol általában minden nehézség ellenére, a politikusok gyakori uszítása ellenére is kivételesen példásan képesek együtt élni a különböző nemzetiségűek és vallásúak, együtt dolgoznak a kórházakban, a különböző intézményekben, sokfelé közös településen is élnek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.