Megbírságolták a Likudot az izraeli választási törvények megszegéséért

Kék választási urnák a Kneszet-választásokhoz - fotó : Roman Yanushevsky / Shutterstock
Kék választási urnák a Kneszet-választásokhoz – Fotó: Roman Yanushevsky / Shutterstock

Megbírságolta a kormányzó jobboldali Likud pártot Chanan Meltzer, az izraeli központi választási bizottságot vezető bíró, amiért megsértette a pártokra vonatkozó egyik választási törvényt – jelentette szerdán a Jediót Ahronót című újság online változata, a ynet.

A bíró szerint a párt azzal sértette meg a jogszabályokat, hogy “Jobbra mozdulni” címmel kampányt indított, amelyben saját maga azonosítása nélkül aktivistákat keresett az előrehozott választások napjára, április 9-re, hogy az ország távoli és általában alacsonyabb választási hajlandóságú településein ajtóról ajtóra járva rábeszéljék az embereket, menjenek el szavazni a jobboldali jelöltekre.

Erre a célra a párt költségvetéséből 15 millió sékelt (több mint egymilliárd forint) különített el, és külön honlapon toborozták az aktivistákat. A kampány honlapján azonban nem tüntették fel, hogy a Likud szervezéséről, és akciójáról van szó, és eleinte tagadták, hogy a Likudnak közvetlen köze lenne a kezdeményezéshez.

Az izraeli választási törvények szerint meg kell jelölni a finanszírozó párt nevét minden egyes olyan rendezvényen, hirdetésen vagy tevékenységben, amelyre egy párt a választási kampány idején pénzt áldoz.

Ennek a rendelkezésnek a megszegése miatt Chanan Meltzer bíró, a központi választási bizottság elnöke 15 ezer sékeles (több mint egymillió forint) bírságot szabott ki a pártra, és rendőrségi nyomozás indítását javasolta.

Jonatán Orich, a Likud párt kampányának egyik vezetője, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök tanácsadója sajnálatát fejezte ki az eset miatt, és azt mondta, hogy jóhiszeműen követték el a hibát, amit kijavítanak. Szerdától a honlapon már bejelentették, hogy a párt kezdeményezéséről van szó.

Ezzel a Likud visszavonta keddig hangoztatott álláspontját, miszerint nincs közvetlen kapcsolatuk a “Jobbra mozdulnival”, amely ezért nem köteles magát a Likud választási kampányának részeként azonosítani a választási hirdetések átláthatósági törvényei szerint.

A központi választási bizottság szerdán vizsgálta azt a korábbi vádat is, miszerint hamis Twitter- és Facebook-fiókok hálózata összehangoltan álhíreket, és a Likud üzeneteit terjesztené. Ebben a kérdésben egyelőre nem született határozat.

Ezt a vádat a Likud elutasította, és sajtótájékoztatón mutattak be több olyan valós személyt, akik ilyen Twitter- és Facebook-fiókokat üzemeltetnek.

A Twitter azonban saját hatáskörében kedden megszüntetett 258 fiókot a független szakértők jelentésében megjelölt négyszázból, és az egyik központi fiókot saját maga számolta fel tulajdonosa.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.