Meglehetősen bizonytalan prognózisok közepette rendeznek általános választásokat Izraelben

    A szavazócédulák 2019

     Meglehetősen bizonytalan  prognózisok közepette  rendeznek általános választásokat ma Izraelben.

    A hivatalban lévő Benjámin Netanjahu miniszterelnök, aki ellen korrupció miatt több eljárás is folyik, továbbra is a legnépszerűbb politikus. A közvélemény-kutatók utolsó felmérései szerint a Beni Ganz Kék-fehér ellenzéki centrista párt támogatottsága a legnagyobb, de a jobboldali blokk megelőzi az ellenzéket.

    A választásokat befolyásolhatja, hogy Donald Trump amerikai elnök március 21-én bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. Két nappal ezelőtt Benjámin Netanjahu Ciszjordánia annektálására tett ígéretet, ha a választások után is folytathatja a kormányzást.

    A kampány során az ellenzéki Kék-fehér párt a tengeralattjárók gyanús közbeszerzésének korrupciós ügyével ért el sikereket, de amikor a közvélemény-kutatók népszerűségük emelkedését jósolták, akkor az Izraelben “bűvésznek” nevezett kormányfő rendre előhúzott a kalapjából egy újabb nemzetközi sikert.

    A Netanjahu vezette Likud kíméletlen módon kampányolt, idegbetegnek és pszichiátriai esetnek próbálta bemutatni Ganzot. A Kék-fehér pártszövetség viszont a rágalomhadjárattal szemben pozitív üzeneteket sulykolt: az állami bölcsődehálózat megteremtését, új kórházakat, az adók szinten tartását ígérte.

    Az országban 6 millió 339 ezer 729 választópolgár szavazhat 10 ezer 720 választási urnánál, melyből 3943 mozgó urna. Börtönökben ötvennyolc urna várja a szavazati joguktól meg nem fosztott rabokat, és a kórházakban százkilencven kihelyezett urnánál voksolhatnak a betegek. Az izraeliek az 1948-ban megalapított ország történetének huszonegyedik parlamentjének (kneszetének) 120 képviselőjét fogják megválasztani.

    Az általában iskolákban, közintézményekben kialakított választóhelyiségek reggel héttől este tízig lesznek nyitva, s aki időben odaért, szavazhat, akkor is, ha esetleg sorban kell állnia, és még nem kapta meg a szavazatát tartalmazó borítékot.

    A választáshoz személyi igazolvánnyal, útlevéllel, jogosítvánnyal vagy katonai igazolvánnyal mindenkinek bizonyítania kell személyazonosságát. A fogyatékkal küzdők, az állapotos nők és a 80 évesnél idősebbek soron kívül szavazhatnak.

    Az izraeli tévécsatornák este tízkor kezdik meg az első – még csak a közvélemény-kutatók próbaurnáinál megjósolt – eredmények közlését, de ha szoros az eredmény, akkor csak másnap hajnalban, a valódi, összeszámolt szavazatok alapján lehet meghatározni az új kneszetbe bejutott pártok nevét és mandátumaik számát.

    Izraelben hagyományosan igen magas a részvételi arány, a legutóbbi, 2015-ös választásokon a jogosultak közel hetvenkét százaléka voksolt. A bejutott pártok vezetőit a választások után fogadja az államelnök, és annak a politikusnak adja az új kormány megalakításának jogát, aki a pártok szerint a legnagyobb valószínűséggel képes stabil koalíciót létrehozni.

     

    Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.