Választási nyelvlecke kezdőknek

választási cédulák és boríték 2019

Ha valaki lemaradt volna róla, szólok, ma vannak a בחירות (bhirot) azaz a választások Izraelben. Ma dől el, hogy ki lesz a רֹאשׁ הַמֶמשָׁלָה (ros hámemsalá) magyarán a miniszterelnök, és kik ülnek a כְּנֶסֶת (kneszet) azaz parlamentben, ami inkább gyülekezetet jelent szó szerint; a zsinagógára héberül a בֵּית כְּנֶסֶת (bét kneszet) azaz a gyülekezet háza kifejezést használjuk. 

És bár relatíve nagy a választék a pártok között, nézzünk néhányat a pártok nevei közül, mit is jelentenek.

A jelenlegi kormányzó párt a לִּיכּוּד (Likud) összefogást jelent eredetileg. Nagy ellenfele úgy tűnik idén a  כְּחוֹל לָבָן (Káhol Láván) azaz kék-fehér, ami a nemzeti lobogó színeit jelképezi. Egy újabb ismert párt a מֶרֶץ (Merec) azaz  életerő, energia szót érezte a legkifejezőbbnek. Ahogy máshol, úgy itt is létezik a munkáspárt, az עֲבוֹדָה (ávoda) névre hallgat. Az יִשְׂרָאֵל בֵּיתֵנוּ  (Jiszrael Béténu) azaz Izrael a mi hazánk a nyelvtanulók számára tartogat egy kis érdekességet, hiszen azt, hogy a mi hazánk, így mondjuk: הבית שלנו (hábait selánu) de mivel a héber nyelv imád összevonva egyszerűsíteni, a בֵּיתֵנוּ (béténu) szóban tulajdonképpen a se részt levágva, és a nu szótagot a béthez ragasztva kapjuk meg az egyszerűsített verziót. Újabb nyelvtani szerkezetet találunk a הימין החדש (Hájámin Hehádás) azaz az Új Jobboldal nevű pártban, hiszen mind a két szó, az új és a jó is névelőt kap, tehét a jobb az új, mivel konkrét dolgot nevezünk meg, és nem általánosságban beszélünk sem az újról sem a jobb oldalról csak úgy bele a nagyvilágba. Aztán itt vannak még szép jelentéssel bírók, mint גֶּשֶׁר (geser) azaz híd, vagy a כולנו (kulánu) mindannyian ami ironikus, de épp az összefogásból azaz a לִּיכּוּד ból vált ki annak idején.

Persze ne vezessen félre senkit, hogy hogyan is hívnak egy pártot, hiszen a név csak marketing. Ahogy itt Izraelben mondják, אל תסתכל על מה שהם אומרים רק מה שהם עושים (ál tisztákel ál ma sehem omrim, rák ma sehem oszim! ) magyarán ne azt nézd amit mondnak, hanem csak azt, amit csinálnak!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.