Az izraeli melegek csoportos esküvőt tartottak

Huszonhárom melegpár tartott közös, nem hivatalos esküvőt Tel-Avivban – írta a The Guardian. A tömeges házasságkötés célja felhívni a figyelmet az állam diszkriminatív intézkedésére, melynek értelmében egynemű párok nem köthetnek házasságot.

„Ez nem csak a demonstrálásról és tiltakozásról szól – mondta az egyik szervező –, hanem arról is, hogy azt szerethessük, akit és ahogyan akarjuk. Tehát ha egy helyen tilos házasságot kötnünk, feltűnő módon fogunk házasságot kötni. Hisz szeretni nem törvényellenes”.

Több száz barát és rokon vett részt az ünnepségen kedden este, ahol a párok esküvői ruhákban vonultak fel a vörös szőnyegen. Nassolnivalónak szivárványszínű édességeket szolgáltak fel a vendégeknek.

Az ultra-ortodox zsidó pártoknak erős politikai frakciója van a Kneszetben, mely nem hajlandó egyenlő jogokat biztosítani az egynemű pároknak. Izrael nem ismeri el a polgári házasságkötést, még a heteroszexuális partnerekét sem, bár a külföldön rendezett esküvők regisztrálhatók.

„2019-ben Izraelben a nők, a férfiak vagy a nem zsidók iránt érzett szerelem még mindig nem olyan szerelem, amely méltó lenne az állam pecsétjéhez, ezért jogellenes” – írta.

“Ha egy heteroszexuális barátom megkérdezi, hogy miért akarok megházasodni, hisz ez egy régimódi intézmény, azt felelem neki, hogy ez olyan, mint például az útlevélhez való jog” – tette hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Guardian